Uffe Elbæk
 svarer 
Ane Halsboe-Jørgensen

Uffe Elbæk (UFG) spørger uddannelses- og forskningsministeren, Ane Halsboe-Jørgensen, om der er noget historisk fortilfælde, hvor man har startet en ny privat eller offentlig videregående uddannelsesinstitution uden velargumenteret bud på den organisatoriske opbygning mv.

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 111, Spørgsmål 2
Vil ministeren oplyse, om der er noget historisk fortilfælde, hvor man har startet en ny privat eller offentlig videregående uddannelsesinstitution uden velargumenteret bud på den organisatoriske opbygning og ledelsesstruktur, økonomi, budget, udbyggede og detaljerede fagplaner og tydelig lokalpolitisk forankring?

Svar fra mandag den 22. februar 2021
Uddannelses- og Forskningsministeriet har ikke kendskab til, at der på det videregående uddannelsesområde tidligere er etableret nye private uddannelsesinstitutioner ved lov. Der er ikke tradition for at etablere nye offentlige videregående uddannelsesinstitutioner uden et grundigt forarbejde.

Der har dog gennem tiden været private uddannelser udbudt af private institutioner, som har fået tilskud til uddannelsesdriften. Dette har bygget på traditionen om frie skoler/seminarer, som har henhørt under Undervisningsministeriets område.

Således har bl.a. Den frie Lærerskole i Ollerup, Det Nødvendige Seminarium i Tvind og Kaospiloterne i Aarhus modtaget statsstøtte.

I 1980 vedtog Folketinget en lov (lov nr. 165 af 6. maj 1980) om statsstøtte til Den Frie Lærerskole og Det Nødvendige Seminarium. Da loven om statsstøtte til Den Frie Lærerskole og Det Nødvendige Seminarium blev vedtaget, var der dog ikke tale om, at Folketinget dermed etablerede to nye private institutioner, idet Den Frie Lærerskole blev oprettet i 1949 af folk fra de frie skoleforeninger og Det Nødvendige Seminarium i 1972 i tilknytning til Tvind. Tilsvarende blev Kaospiloterne som bekendt grundlagt af spørgeren selv i 1991, mens det først var efter en evaluering i 1997-1998 bestilt af Undervisningsministeriet, at der var tilvejebragt et grundlag for politisk stillingtagen til, om uddannelsen skulle have tilskud ud over en forudgående treårig forsøgsperiode.

I dag modtager Den Frie Lærerskole i Ollerup taxametertilskud med hjemmel i lov om professionshøjskoler for videregående uddannelse. Den Frie Lærerskoles forhold reguleres i en vedtægt godkendt af uddannelses- og forskningsministeren.

Vedtægten skal indeholde bestemmelser om en bestyrelse for skolen, herunder 22. februar 2021 Uddannelses- og Forskningsministeriet Børsgade 4 Postboks 2135 1015 København K Tel. 3392 9700 www.ufm.dk CVR-nr. 1680 5408 Ref.-nr.

208989 om bestyrelsens sammensætning og funktionsperiode, og om skolens uddannelsesformål, dens kvalitetssikrings- og resultatvurderingspraksis og medarbejderes og studerendes indflydelse. Hjemmelsgrundlaget giver således i en vis udstrækning uddannelses- og forskningsministeren mulighed for at føre tilsyn, dog uden at skolen skal følge nogen centralt fastsatte regler for selve uddannelsens indhold, undervisning m.v., da uddannelsen ikke er omfattet af lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser. Der stilles heller ikke krav til f.eks. undervisernes faglige kompetenceniveau.

Der henvises til svar på spørgsmål 3 for så vidt angår etablering af offentlige videregående uddannelsesinstitutioner.
0:000:00