Uffe Elbæk
 svarer 
Ane Halsboe-Jørgensen

Uffe Elbæk (UFG) spørger uddannelses- og forskningsministeren, Ane Halsboe-Jørgensen, hvad den økonomiske ramme for den nye private læreruddannelse forventes at blive

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 111, Spørgsmål 14
Vil ministeren oplyse, hvad den økonomiske ramme for den nye private læreruddannelse forventes at blive?

Svar fra mandag den 22. februar 2021
Den økonomiske ramme for institutionen "Den frie læreruddannelse" afhænger af, hvilke tilskudsprincipper institutionen skal modtage tilskud på baggrund af, og hvor højt det årlige optag på institutionen er.

Tabel 1 viser en beregningsteknisk fremstilling af tilskuddene til institutionen ved fuld indfasning af uddannelsen – under den forudsætning at tilskuddene fastsættes efter samme principper som på den ordinære læreruddannelse på professionshøjskolerne, jf. beslutningsforslaget.

Tabel 1 – Tilskud til institutionen "Den frie læreruddannelse" ved fuld indfasning af uddannelsen (sandsynligvis 2027 eller 2028 afhængig af, hvornår det første optag sker) io. kr. (2020 pl) ddannelsesgrundtilskud Taxametertilskud Resultattilskud Refusionstilskud*

Uddannelsestilskud i alt Forskning(FOU) amlet 3,6 16,7 1,9 3,9 26,1 3,0 29,1 22. februar 2021 Uddannelses- og Forskningsministeriet Børsgade 4 Postboks 2135 1015 København K Tel. 3392 9700 www.ufm.dk Ref.-nr. 2021 - 831

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Beregningerne af tilskud til en ny privat læreruddannelse er baseret på følgende forudsætninger:

Institutionen har samme optag som Den frie Lærerskole i Ollerup. Det vil sige et optag på 70 studerende om året.

Institutionen modtager samme uddannelsesgrundtilskud som Den Frie Lærerskole i Ollerup.

.

Institutionen opnår fuldt resultattilskud og har samme gennemførelsestid som den ordinære læreruddannelse.

Uddannelsen har samme opbygning og takstindplacering som den ordinære læreruddannelse. Uddannelsen har 3�½ årsværk teori og �½ årsværk praktik og modtager både praktik- og refusionstilskud.

Institutionen modtager samme tilskud til forskning og udvikling som professionshøjskolerne. Beregningen er lavet ud fra samme vilkår, som da institutionsfordelingen af FOU-midlerne blev fastsat.

Der er ikke foretaget en vurdering af udgifterne til opstart af en ny institution.

Finansiering De aktivitetsbaserede tilskud, aktivitets- refusions- og resultattilskud, kan antages at substituere tilskud til de øvrige videregående uddannelser, da mængden af studerende på de videregående uddannelser er uafhængig af nye udbud.

De faste tilskud, uddannelsesgrundtilskud og forskningstilskud (FOU), kan enten finansieres med nye midler eller ved at reducere alle de øvrige institutioners grundtilskud og FOU-midler.

Opmærksomhedspunkt Tilskuddene til institutionen "Den frie læreruddannelse" er i ovenstående fremstilling beregnet ud fra tilskuddene til den ordinære uddannelse til folkeskolelærer, der på flere punkter adskiller sig fra tilskuddene til læreruddannelsen på Den Frie Lærerskole i Ollerup. Det kan oplyses, at Den Frie Lærerskole i Ollerup i 2020 modtog et samlet tilskud på ca. 14,9 mio. kr.

Følgende tilskudsprincipper er afgørende for forskellen mellem tilskud til den ordinære læreruddannelse og Den frie lærerskole i Ollerup:

Den Frie Lærerskole i Ollerup modtager ikke refusionstilskud og FOU-midler.

Den Frie Lærerskole i Ollerup modtager en betydeligt lavere andel af resultattilskuddet grundet en lavere beskæftigelsesgrad.

Gennemførselstiden er kortere for den ordinære læreruddannelse, og der opnås dermed et højere taxametertilskud pr. optaget studerende, Den Frie Lærerskole i Ollerup har 4 års undervisning, men ingen praktik. De studerende har dog et års lønnet ansættelse i en ”uddannelsesstilling” mellem 2. og 3. år.

Uddannelses- og Forskningsministeriet
0:000:00