Stén Knuth
 svarer 
Joy Mogensen

Stén Knuth (V) spørger kulturministeren, Joy Mogensen, om der er dele af B 101 om undtagelse af mindre foreninger fra hvidvaskningsregler og persondataforordningen, der er i strid med EU- regler

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 101, Spørgsmål 4
Vil ministeren redegøre for, om der er dele af B 101 om undtagelse af mindre foreninger fra hvidvaskningsregler og persondataforordningen, der er i strid med EU- regler og i givet fald, hvilke præcise regler/artikler, som beslutningsforslaget er i strid med samt begrunde, hvorfor ministeren mener, at de pågældende dele er i strid med EU-regler?

Svar fra mandag den 19. april 2021
Kulturministeriet har ved besvarelsen af spørgsmålet indhentet bidrag fra Erhvervsministeriet og Justitsministeriet.

Erhvervsministeriet har oplyst følgende:

”Erhvervsministeriet har forelagt spørgsmålet for Finanstilsynet, der har oplyst følgende:

”EU’s hvidvaskdirektiv, som den danske hvidvasklov bygger på, indeholder bestemmelser om, at omfattede virksomheder skal kende alle sine kunder og overvåge disse kunder på baggrund af en vurdering af den enkelte kunde i forhold til risikoen for hvidvask og terrorfinansiering. Der henvises bl.a. til 4. hvidvaskdirektivs artikel 11 om kundekendskabsprocedurer og artikel 14 om, hvornår kundekendskabsprocedurerne skal gennemføres.

Omfanget af kundekendskabsproceduren afhænger af risikovurderingen af den enkelte kunde. Kunder, der vurderes at være højrisiko, skal således gennemgå en mere omfattende kundekendskabsprocedure end lavrisikokunder. Der henvises til artikel 18 og artikel 15 i 4. hvidvaskdirektiv.

Hvidvaskdirektivet indeholder ikke en mulighed for at undtage specifikke kunder eller kundegrupper fra kravene om kundekendskabsprocedurer.

Dok. nr. 21/02286-2 Det kan i denne sammenhæng oplyses, at det i forbindelse med implementeringen af EU’s 4. hvidvaskdirektiv i hvidvaskloven i 2017 fra dansk side blev undersøgt, om det eventuelt var muligt at undtage foreninger fra kravene om kundekendskabsprocedurer.

EU-Kommissionen svarede, at det vil være i strid med hensigten bag både hvidvaskdirektivet og The Financial Action Task Force’s (FATF) standarder at gøre undtagelser fra kundekendskabsforpligtelsen for foreninger, herunder foreninger med velgørende formål.

En fastsættelse af en bagatelgrænse i forhold til gennemførelsen af kundekendskabsprocedurer på en bestemt kundetype, f.eks. foreninger, som foreslået i beslutningsforslaget vil derfor ikke være i overensstemmelse med EU’s hvidvaskdirektiv.”” Justitsministeriet har oplyst, at man ikke har bemærkninger til spørgsmålet.

Joy Mogensen Side
0:000:00