svarer 
Morten Bødskov

Skatteudvalget spørger skatteministeren, Morten Bødskov, om kommentar til henvendelsen af af 21/5-21 fra KPMG Acor Tax om CFC beskatning og omregning til danske kroner for et udenlandsk fast driftssted

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 89, Spørgsmål 27
Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 21. maj 2021 fra KPMG Acor Tax, jf. L 89 - bilag 20.

Svar fra onsdag den 26. maj 2021
1.

KPMG Acor Tax (KPMG) fremsender et eksempel med reference til sin henvendelse af 20. maj 2021 i SAU L 89 – spm. 25.

I eksemplet har et dansk hovedkontorselskab et salgskontor i udlandet, der beskattes som et fast driftssted, og som derfor ikke indgår i opgørelsen af den danske skattepligtige indkomst efter territorialprincippet.

Det faste driftssted har varedebitorer på 50 mio. i den lokale valuta over hele året. En stigning i den lokale valuta i forhold til danske kroner udgør 10 pct. over hele året og vil medføre en regnskabsmæssig gevinst hos det danske selskab på 5 mio. kroner. Denne gevinst beskattes ikke i udlandet, da det faste driftssted aflægger sin lokale selvangivelse i den lokale valuta. Der udarbejdes forudsætningsvis alene et udenlandsk internt skatteregnskab til brug for den lokale selvangivelse. Der er ingen krav om udarbejdelse af lokalt regnskab herunder i den lokale valuta til andre formål.

KPMG lægger til grund, at gevinsten på 5 mio. kr. ikke er skattepligtig i Danmark efter territorialprincippet, da varedebitorerne og gevinsten skal allokeres til det udenlandske faste driftssted.

KPMG spørger, i hvilket omfang gevinsten skal medregnes til CFC-indkomsten og den skattepligtige indkomst opgjort efter danske skatteregler, når det danske selskab aflægger skatteårsregnskab i danske kroner og anvender lagerprincippet.

KPMG beder i forlængelse heraf om, at det bekræftes, at CFC-indkomsten for det faste driftssted kan ske ved omregning af den skattepligtige indkomst opgjort i den lokale valuta efter principperne i sambeskatningsbekendtgørelsens kapitel 3 om international sambeskatning, således at den ovenstående regnskabsmæssige gevinst på 5 mio. kr. ikke indgår ved opgørelsen af CFC-indkomsten.

Kommentar Spørgsmålene ses ikke at vedrøre fortolkningen af de i lovforslaget foreslåede ændringer af CFC-reglerne, men derimod forståelsen af gældende regler, som ikke er foreslået ændret.

Det forhold, at et regnskab aflagt i en udenlandsk lokal valuta omregnes til danske kroner ses umiddelbart ikke at give anledning til en kursgevinst, der skal medregnes ved opgørelsen af CFC-indkomsten. Det bemærkes herved, at det følger af selskabsskattelovens § 8, stk. 2, 3. pkt., at et selskab i relation til et udenlandsk fast driftssted kun beskattes af positiv indkomst, ”der ville være omfattet af CFC-beskatningen i § 32, hvis det faste driftssted havde været et datterselskab”.

Dette indebærer, at opgørelsen af CFC-indkomsten for det faste driftssted kan ske ved omregning af den skattepligtige indkomst opgjort i den lokale valuta efter principperne i sambeskatningsbekendtgørelsens kapitel 3 om international sambeskatning, jf. herved også SKM2002.628LR.

2.

KPMG spørger, hvordan og hvornår valget af den skattemæssige valuta skal ske, hvis en opgørelse af CFC-indkomsten og de enkelte transaktioner i danske kroner medfører CFC-beskatning, mens en opgørelse af CFC-indkomsten og de enkelte transaktioner i den lokale valuta og omregning til danske kroner ikke medfører CFC-beskatning.

KPMG beder om, at det forudsættes, at det faste driftssted ikke tidligere har været CFCbeskattet, ligesom der heller ikke tidligere har været valgt skattemæssig valuta for det faste driftssted.

Kommentar Idet der i øvrigt henvises til kommentaren til punkt 1, bemærkes det, at der ikke ses at være behov for særskilt at vælge, hvornår den udenlandske indkomst skal omregnes til danske kroner, da nettoindkomsten opgøres med udgangspunkt i indkomstopgørelsen i det faste driftssted, som forudsættes at have anvendt den lokale valuta.

0:000:00