svarer 
Peter Hummelgaard

Beskæftigelsesudvalget spørger beskæftigelsesministeren, Peter Hummelgaard, hvad den samlede økonomi i borgerforslaget er for stat, virksomheder og borgere

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 13, Spørgsmål 1
Vil ministeren oplyse, hvad den samlede økonomi i borgerforslaget er for stat, virksomhe­

der og borgere?

Svar fra tirsdag den 23. november 2021
”Vil ministeren oplyse, hvad den samlede økonomi i borgerforslaget er for stat, virksomheder og borgere?” Svar:

Det er ikke muligt at beregne forslagets samlede økonomiske konsekvenser, da det vil afhænge af den konkrete udmøntning af forslaget, og der er en række forhold, der ikke i tilstrækkeligt omfang er præciseret i forslaget.

Det vurderes dog, at forslaget vil medføre merudgifter til forsørgelsesydelser, som følge af, at der inden for to år skal ske en afklaring af, om personen kan vende tilbage til arbejdsmarkedet. Som jeg forstår forslaget, skal borgeren enten visiteres til fleksjob eller førtidspension, hvis dette ikke er tilfældet. I forlængelse heraf vurderes det, at forslaget vil have en negativ beskæftigelseseffekt, da flere – som ellers potentielt ville have kunnet afgå til beskæftigelse efter en målrettet indsats over en længere periode – vil skulle visiteres til fleksjob eller førtidspension efter to år.

Det vurderes også, at forslaget vil medføre en betydelig forøgelse af de administrative byrder i kommunerne som følge af kravet om afklaring inden for to år for målgruppen for forslaget. Herunder også betydelige offentlige merudgifter til sundhedsfaglig rådgivning i sundhedssystemet blandt andet som følge af øget træk på klinisk funktion.

Det er som nævnt ikke muligt at give et samlet skøn over forslagets økonomiske konsekvenser, da en lang række forhold ikke er afgrænset eller defineret i forslagsbeskrivelsen. Vurderingen er dog uagtet af dette, at forslaget vil medføre meget betydelige offentlig merudgifter.
0:000:00