Søren Egge Rasmussen
 svarer 
Simon Kollerup

Søren Egge Rasmussen (EL) spørger erhvervsministeren, Simon Kollerup,, om ministeren er villig til at se på både svindel med pris og andre konkurrenceparametre som f.eks. grønnere løsninger (Green washing) el.lign.

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 61, Spørgsmål 3
Er ministeren villig til at se på både svindel med pris og andre konkurrenceparametre som f.eks. grønnere løsninger (Green washing) el.lign.?

Svar fra tirsdag den 1. marts 2022
Man skal som forbruger kunne stole på, at et produkt, der markedsføres som fx ”grønt”, ”miljøvenligt, ”klimavenligt” eller ”bæredygtigt”, rent faktisk også er netop det. Dette skyldes både hensynet til den enkelte forbruger, men også hensynet til de erhvervsdrivende, der overholder reglerne.

Regeringen har derfor gennem længere tid haft fokus på bekæmpelse af greenwashing. Vi har netop ændret markedsføringsloven, hvor vi har indført en ny bødemodel, der indebærer, at grove og systematiske overtrædelser af markedsføringslovens vildledningsforbud straffes langt hårdere.

Bødemodellen vil således også gælde sager om grove tilfælde af greenwashing. Derudover har vi i perioden 2022-2025 tilført Forbrugerombudsmanden yderligere 7 mio. kr. årligt, som særligt går til bekæmpelse af greenwashing. Bekæmpelse af greenwashing er desuden et område, som Forbrugerombudsmanden har stort fokus på. Jeg nærer stor tillid til Forbrugerombudsmandens håndhævelse af den nye bødemodel, samt hendes anvendelse af de ekstra ressourcer til et styrket tilsyn.

Regeringen har således allerede iværksat flere markante tiltag til gavn for forbrugerene, der skal medvirke til at sikre, at svindlen mindskes – herunder også hvad angår greenwashing. Jeg skal i den forbindelse i øvrigt gøre opmærksom på, at svindel i medfør af straffelovens § 279 er strafbelagt med fængsel. Svindel er derfor et anliggende for politiet og anklagemyndigheden. Det gælder uanset om svindlen er rettet mod pris eller andre konkurrenceparametre.

Til brug for besvarelsen har jeg desuden indhentet svar fra klima-, energiog forsyningsministeren, som oplyser følgende:

ERHVERVSMINISTERIET ”Jeg kan generelt oplyse, at elhandelsvirksomheder har en forpligtelse til på enhver tid at have korrekte og relevante prisoplysninger om alle deres produkter på virksomhedens egen hjemmeside. Prisoplysningerne skal ligeledes indberettes til prissammenligningsportalen elpris.dk, der drives af Forsyningstilsynet. Det er Forsyningstilsynet, som fører tilsyn med at elhandelsvirksomhederne har korrekte prisoplysninger på egne hjemmesider og elpris.dk”.
0:000:00