Dennis Flydtkjær
 svarer 
Ane Halsboe-Jørgensen

Dennis Flydtkjær (DF) spørger kulturministeren, Ane Halsboe-Jørgensen, om hjemmel til fastsætte de nærmere regler

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 119, Spørgsmål 1
Vil ministeren redegøre for, hvorfor der med lovforslaget ønskes hjemmel til, at kulturministeren kan fastsætte de nærmere regler efter forhandling med justitsministeren angående ordningen i stedet for at fastsætte reglerne med denne lov?

Svar fra mandag den 21. marts 2022
Indledende kan det siges, at lov om indhentelse af børneattest i forbindelse med ansættelse af personale m.v. har karakter af en rammelov, hvilket betyder, at loven sætter de overordnede rammer for reguleringen på området, men at de specifikke regler på de enkelte ressortområder fastsættes via administrative forskrifter. Det er bl.a. på denne baggrund, at hjemlen i lovforslaget giver bemyndigelse til, at kulturministeren kan fastsætte de specifikke regler i bekendtgørelse.

Fastsættelse af de specifikke regler i bekendtgørelse giver ligeledes en vis fleksibilitet, hvilket kan være en fordel, når man fastsætter regler, fx vedr. deling af oplysninger, hvor kravene til delingen udvikler sig løbende.

Der er ved affattelsen af lovforslaget sikret udførlige bemærkninger, der fastlægger, hvad der ligger i bemyndigelsen, således at det er klart, hvad ministeren kan fastsætte regler om. I lovforslagets specielle bemærkninger fremgår der bl.a. andet følgende om bemyndigelsens omfang:

”Kulturministeren vil med den nye bestemmelse, efter forhandling med justitsministeren, kunne udmønte regler vedrørende politiets orientering af Udelukkelsesnævnet i bekendtgørelse om indhentelse af børneattest ved ansættelse og beskæftigelse af personer i myndigheder, institutioner, foreninger m.v. inden for Kulturministeriets ressortområde.

Der skal med "orientering" forstås, at politiet meddeler idrættens Udelukkelsesnævn om, at en medlemsforening under idrættens hovedorganisationer har indhentet en børneattest med anmærkninger. Det betyder, at Udelukkelsesnævnet alene orienteres om, Dok. nr. 32431 at der er sket en indhentelse af børneattest med anmærkninger i en forening, som er medlem i en eller flere af idrættens hovedorganisationer. Det betyder således ikke, at Udelukkelsesnævnet modtager selve børneattesten med anmærkninger. Det vil fortsat være den pågældende idrætsforening, som har indhentet børneattesten, der modtager denne.” Ane Halsboe-Jørgensen Side
0:000:00