svarer 
Nick Hækkerup

Retsudvalget spørger justitsministeren, Nick Hækkerup, om kommentar til henvendelsen af 22/3-22 fra Dansk Journalistforbund, vedrørende fem forslag til forbedring af offentlighedsloven

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 140, Spørgsmål 1
Vil ministeren kommentere henvendelsen af 22/3-22 fra Dansk Journalistforbund, vedrørende fem forslag til forbedring af offentlighedsloven, jf. L 140 - bilag 2?

Svar fra torsdag den 31. marts 2022
Dansk Journalistforbunds høringssvar til lovforslaget (L 140) indeholder fem forslag til ændring af offentlighedsloven.

Forslagene omfatter (1) en ophævelse af offentlighedslovens § 24 (den såkaldte ministerbetjeningsregel), (2) en ophævelse eller lempelse af § 27, nr.

2 (den såkaldte folketingspolitikerregel), (3) indførelse af bødestraf eller anden sanktion til myndigheder, der ikke træffer afgørelse i aktindsigtssager inden for syv arbejdsdage, (4) modernisering og digitalisering af myndighedernes journaliserings- og arkivsystemer, samt (5) ændring af § 4, stk. 2, om muligheden for administrativt at undtage offentligt ejede selskaber fra lovens anvendelsesområde.

Offentlighedsloven er bundet af et forlig mellem regeringen (Socialdemokratiet), Venstre og Det Konservative Folkeparti. Jeg har i forlængelse af beslutningsforslag nr. B 169, der blev vedtaget den 4. maj 2021, haft drøftelser med forligskredsen bag loven samt Folketingets øvrige partier med henblik på at afdække partiernes konkrete ønsker til ændring af loven, og hvilken proces partierne måtte se for sig.

Offentlighedsloven er udtryk for en balance mellem på den ene side hensynet til åbenhed omkring arbejdet i den offentlige forvaltning og på den anden side hensynet til fortrolighed omkring visse typer af sager, dokumenter eller oplysninger. Som bekendt er det min opfattelse, at den nuværende lov rammer en rimelig balance mellem disse hensyn, men jeg anerkender samtidig, at andre af partierne bag forliget om loven ikke er enige heri. På nuværende tidspunkt ønsker jeg under henvisning til de igangværende politiske drøftelser ikke at forholde mig nærmere til de betragtninger og forslag, der fremgår af høringssvaret fra Dansk Journalistforbund.

Side
0:000:00