Samira Nawa
 svarer 
Kaare Dybvad Bek

Samira Nawa (R) spørger udlændinge- og integrationsministeren, Kaare Dybvad Bek, om ministeren med eksempler kan konkretisere, i hvilke situationer man forestiller sig, at det vil være relevant at anvende bemyndigelsen i lovforslagets § 1, nr. 21, som giver ministeren mulighed for at fastsætte niveauet for bruttoledigheden i den supplerende beløbsordning

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 188, Spørgsmål 1
Kan ministeren med eksempler konkretisere, i hvilke situationer man forestiller sig, at det vil være relevant at anvende bemyndigelsen i lovforslagets § 1, nr. 21, som giver ministeren mulighed for at fastsætte niveauet for bruttoledigheden i den supplerende beløbsordning?

Svar fra onsdag den 18. maj 2022
Med lovforslaget foreslås det at indføre en ny midlertidig supplerende beløbsordning, hvorefter der efter ansøgning kan meddeles opholdstilladelse, hvis udlændingen har indgået aftale eller fået tilbud om ansættelse inden for et fagområde, hvor ansættelsen indebærer en årlig aflønning på mindst 375.000 kr., når de seneste tre måneders sæsonkorrigerede bruttoledighed på ansøgningstidspunktet i gennemsnit ikke har oversteget et af udlændinge- og integrationsministeren fastsat niveau, og når stillingen på ansøgningstidspunktet har været slået op på Jobnet i minimum to uger.

Med forslaget vil det således bl.a. være en betingelse for at kunne opnå opholdstilladelse, at de seneste tre måneders sæsonkorrigerede bruttoledighed på ansøgningstidspunktet i gennemsnit ikke har oversteget et af udlændinge- og integrationsministeren fastsat niveau.

Det foreslås i forlængelse heraf også med lovforslaget, at udlændinge- og integrationsministeren bemyndiges til at fastsætte, hvilket niveau den sæsonkorrigerede bruttoledighed ikke må overstige.

Med hjemmel i den foreslåede bemyndigelsesbestemmelse vil det i udlændingebekendtgørelsen blive fastsat, hvilket niveau den sæsonkorrigerede bruttoledighed ikke må oversige. Det fremgår af aftale af 21. januar 2022 om "Styrket international rekruttering på rimelige arbejdsvilkår og målrettet mangel på arbejdskraft" indgået mellem regeringen og Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og 18. maj 2022 Udlændinge- og Integrationsministeriet Akt-id 6198 4000 [email protected] www.uim.dk 36977191 2022 - 7255 1990111 Kristendemokraterne, at der ikke kan meddeles nye opholdstilladelser efter den nye supplerende ordning, såfremt de seneste tre måneders sæsonkorrigerede bruttoledighed i gennemsnit overstiger 3,75 pct. Det er på den baggrund hensigten at fastsætte en regel om, at den gennemsnitlige sæsonkorrigerede bruttoledighed ikke må overstige 3,75 pct. Dette indebærer, at der alene vil kunne meddeles opholdstilladelse, hvis de seneste tre måneders sæsonkorrigerede bruttoledighed i gennemsnit ikke har oversteget 3,75 pct. på ansøgningstidspunktet.

Med forslaget om en bemyndigelsesbestemmelse ønsker Udlændinge- og Integrationsministeriet at sikre den fornødne fleksibilitet fremadrettet, så procentsatsen kan reguleres, når forholdene på det danske arbejdsmarked ændrer sig. Det kan f.eks. være hvis den strukturelle bruttoledighed på det danske arbejdsmarked skønnes at have ændret sig til en størrelsesorden, hvor en procentsats på 3,75 pct. – henset til de aktuelle forhold – ikke længere er hensigtsmæssig. Jeg agter at drøfte eventuelle fremtidige ændringer af procentsatsen med partierne bag aftalen.

Kaare Dybvad Bek / Jonas From Soelberg Side
0:000:00