Betina Kastbjerg
 svarer 
Peter Hummelgaard

Betina Kastbjerg (DD) spørger justitsministeren, Peter Hummelgaard, om antallet af uopklarede voldtægter og antallet af voldtægter i alt begået i Danmark, opgjort årligt de seneste 10 år

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 15, Spørgsmål 2
Vil ministeren oplyse antallet af uopklarede voldtægter og antallet af voldtægter i alt begået i Danmark, opgjort årligt de seneste 10 år?

Svar fra torsdag den 9. marts 2023
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:

”For så vidt angår spørgsmålet om antallet af sager om uopklarede voldtægter de seneste 10 år kan Rigspolitiet oplyse, at det ikke er muligt ved et elektronisk udtræk i politiets systemer at tilvejebringe de ønskede oplysninger. Besvarelsen af spørgsmålet vil derfor kræve en større manuel gennemgang af et stort antal sager vedrørende voldtægt med henblik på identifikation af sager, der vurderes som uopklarede. Rigspolitiet har ikke fundet grundlag for at iværksætte en sådan manuel gennemgang.

Rigspolitiet kan for så vidt angår spørgsmålet om antallet af voldtægter begået i Danmark de seneste 10 år henvise til nedenstående tabel, der indeholder en oversigt over antallet af anmeldelser om og sigtelser for voldtægt efter straffelovens § 216, stk.

1, samt § 225, jf. § 216, stk. 1:

Anmeldelser om voldtægt jf. straffelovens § 216, stk. 1, samt overtrædelse af straffelovens 1.151 1.332 1.423 1.397 2.180 1.951 Sigtelser for voldtægt jf. straffelovens § 216, stk. 1, samt overtrædelse af straffelovens § 225, jf. § 216, stk. 1 År 1.079 1.695 1.399 Det bemærkes, at opgørelsen er baseret på tal fra politiets sagsstyringssystem (POLSAS). Opgørelsen er derfor behæftet med en vis usikkerhed, da POLSAS er et journaliserings- og sagsstyringssystem og ikke et egentligt statistiksystem. Det skal bemærkes, at opgørelsen er baseret på dynamiske data, hvilket betyder, at opgørelsen ikke er endelig. Således vil der kunne ske ændringer afhængigt af tidspunktet for udtrækket af oplysningerne i opgørelsen, idet der f.eks. kan forekomme efterregistreringer. Datatrækket er foretaget den 2. marts 2023.

Rigspolitiet skal endvidere bemærke, at opgørelsen indeholder antallet af optagne anmeldelser samt rejste sigtelser inden for de Side 2/3 enkelte år. For så vidt angår anmeldelser er udgangspunktet, at registreringen sker på anmeldelsesdatoen, og at sigtelser registreres på sigtelsesdatoen, hvilket er det tidspunkt, hvor sigtelserne er rejst. Endvidere vil en anmeldelse kunne føre til flere sigtelser. Antallet af sigtelser i det enkelte år siger derfor ikke nødvendigvis noget om, hvor mange anmeldelser der i det enkelte år er ført til sigtelse.

Rigspolitiet skal endvidere gøre opmærksom på, at straffelovens bestemmelse om voldtægt i § 216, stk. 1, blev nyaffattet ved lov nr. 2208 af 29. december 2020, der trådte i kraft den 1. januar 2021. Inden lovændringen blev det karakteriseret som voldtægt, hvis gerningspersonen have brugt vold eller trusler om vold, eller hvis offeret var i en tilstand, hvor vedkommende var ude af stand til at modsætte sig handlingen. Lovændringen indebar en udvidelse af det strafbare område, således at samleje med en person, som ikke samtykker heri, herefter er voldtægt. Stigningen i antallet af anmeldelser og sigtelser i 2021 samt det forhold, at der i 2022 fortsat er flere anmeldelser om og sigtelser for voldtægt, kan efter Rigspolitiets vurdering have en sammenhæng med indførelsen af den samtykkebaserede voldtægtsbestemmelse.

I sammenhæng hermed skal Rigspolitiet også gøre opmærksom på, at der i november 2015 blev udarbejdet nye retningslinjer på voldtægtsområdet, således at alle sager om voldtægt herefter som udgangspunkt skal registreres på et skarpt journalnummer og ikke et undersøgelsesnummer. Et skarpt journalnummer er et ”straffesagsnummer”, der altid skal anvendes, såfremt der foreligger et strafbart forhold, og gerningsindholdet er tilstrækkelig klarlagt. Baggrunden for de ændrede retningslinjer var bl.a. muligheden for at føre korrekt statistik på området Stigningen i antallet af anmeldelser og sigtelser i perioden fra 2015 til 2016 kan have en sammenhæng med den ændrede registreringspraksis.” Side 3/
0:000:00