Betina Kastbjerg
 svarer 
Peter Hummelgaard

Betina Kastbjerg (DD) spørger justitsministeren, Peter Hummelgaard, om ministeren vil oplyse, om Rigspolitiet foretog en prioritering i udviklingsopgaver tilbage i efteråret 2021 som oplyst i ministerens svar, og om der i givet fald blev fastlagt nogen plan for det videre arbejde med slægtsskabssøgning? Vil ministeren i benægtende fald oplyse årsagen hertil?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 15, Spørgsmål 3
Vil ministeren på baggrund af svar på REU alm. del – spm. 1358 (2020-21) oplyse, om Rigspolitiet foretog en prioritering i udviklingsopgaver tilbage i efteråret 2021 som oplyst i ministerens svar, og om der i givet fald blev fastlagt nogen plan for det videre arbejde med slægtsskabssøgning? Vil ministeren i benægtende fald oplyse årsagen hertil?

Svar fra torsdag den 16. marts 2023
Som det fremgår af den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 190 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg, skal vi løbende have øje for, om politiet har de rette redskaber til at efterforske og opklare de groveste forbrydelser.

Det var også baggrunden for, at min forgænger i efteråret 2022 bad Rigspolitiet om hurtigst muligt at begynde at bruge politiets eget dna-profilregister til at søge efter slægtsrelationer i relevante sager (slægtskabssøgning).

Jeg kan desværre konstatere, at politiets efterfølgende undersøgelser har vist, at der er nogle it-udfordringer, som skal løses, før politiet vil kunne tage slægtskabssøgning i brug. Udvikling af en it-løsning til slægtsskabssøgning vil skulle indgå i en samlet prioritering af de mange vigtige projekter i politiets it-portefølje. På den baggrund er det på nuværende tidspunkt ikke muligt at sige noget om tidshorisonten for, at politiet kan benytte sig af slægtsskabssøgning.

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet desuden indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:

”Rigspolitiet kan indledningsvist oplyse, at slægtskabssøgning ikke skal forveksles med genetisk slægtsforskning, der er omtalt i den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 190 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg. Slægtsskabssøgning bygger i en efterforskningsmæssig sammenhæng på den samme analyse af dna, som i dag benyttes som kriminalteknisk bevis i straffesager. For en ikke-personidentificeret dna-profil kan der foretages en såkaldt ’pedigree’ søgning. Formålet med denne søgning er at udfinde personer, hvis dna-profil allerede er registreret i Det Centrale Dna-profilregister (CODIS), og som kan have en slægtsrelation til den uidentificerede person, som har afsat dna i sporet.

Søgningen efter slægtsrelationer til den ikke-personidentificerede dna-profil vil således skulle foretages blandt personprofiler, som allerede er registreret i politiets register i henhold til dna-profilregisterloven. Det er Rigspolitiets vurdering, at Side 2/3 slægtskabssøgning ved anvendelse af dna-profiler kan foretages inden for rammerne af gældende ret.

Politiet har endnu ikke anvendt slægtskabssøgning i efterforskningsarbejdet, bl.a. fordi der i forbindelse med National enhed for Særlig Kriminalitets (NSK) arbejde med at afdække mulighederne for at foretage slægtsskabssøgning ved hjælp af CODIS er identificeret systemtekniske forhold, som kræver afhjælpning forud for, at slægtsskabssøgning kan anvendes i politikredsenes efterforskninger.

Der foreligger på nuværende tidspunkt ikke en beslutning om at iværksætte etablering af en it-understøttelse til afhjælpning af disse forhold. En sådan beslutning vil skulle indgå i den samlede prioritering af politiets nuværende og kommende it-udviklingsprojekter. I den forbindelse bemærkes, at politiet har en omfattende portefølje af it-ressourcekrævende udviklingsprojekter, og der kan konstateres væsentlige og tiltagende udfordringer med eksekvering på en række projekter.” Side 3/
0:000:00