svarer 
Peter Hummelgaard

Retsudvalget spørger justitsministeren, Peter Hummelgaard, om ministerens kommentar til talepapir fra foretræde d. 2/3-2023 om B 15

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 15, Spørgsmål 4
Vil ministeren kommentere talepapir fra foretræde den 2. marts 2023 om B 15 ( om at dansk politi skal kunne bruge genetisk slægtsforskning i efterforskning af drab og grov personfarlig kriminalitet (borgerforslag))?

Svar fra torsdag den 23. marts 2023
Som jeg gav udtryk for i forbindelse med 1. behandlingen af beslutningsforslaget, fortjener de borgere, der står bag forslaget, en tak for at sætte fokus på denne vigtige dagsorden om, hvordan det sikres, at politiet har de bedste betingelser for hurtigt og effektivt at efterforske og opklare de groveste forbrydelser. Det er en kerneprioritet for regeringen, at politiet er rustet til at støtter beslutningsforslaget.

Når regeringen tager forbehold i sin støtte til beslutningsforslaget, skyldes det navnlig, at det skal afklares, om politiet i overensstemmelse med Danmarks databeskyttelsesretlige forpligtelser kan anvende og videregive dnaprofiler som led i genetisk slægtsforskning. DNA-profiler er såkaldte ”følsomme personoplysninger”. I forhold til sådanne oplysninger gælder der et særligt beskyttelsesværn, som indebærer strengere krav til behandlingen af oplysningerne, herunder i forhold til videregivelse af oplysninger til lande uden for EU.

Justitsministeriet og Rigspolitiet er aktuelt i gang med at undersøge muligheden for at indføre genetisk slægtsforskning i de alvorligste straffesager. I arbejdet vil der blive inddraget erfaringer fra Sverige, som inden sommerferien forventes at fremlægge resultaterne af en undersøgelse om mulighederne for at indføre genetisk slægtsforskning, således at det sikres, at al den viden og de erfaringer, der allerede findes om metoden, inddrages i arbejdet.

Jeg ser frem til, at der kommer klarhed om, hvilke handlemuligheder der er i forhold til at indføre genetisk slægtsforskning i Danmark, og til den videre drøftelse med Folketingets partier herom.

Side
0:000:00