Byrådsmedlem forlader S i protest mod Frederiksens udlændingepolitik

Mahad Yussuf, der siden 2018 har haft sæde i Aarhus Byråd for Socialdemokratiet, skifter til Radikale i protest mod partiets kurs i udlændingepolitikken. Dermed mister S og SF sit absolutte flertal.

Smykkelov, paradigmeskift og udskamning af etniske minoriteter fører nu til, at Socialdemokratiet mister et af sine 12 medlemmer i Aarhus Byråd.

Det sker efter, at Mahad Yussuf, der blev valgt ind for partiet i 2018, har meddelt, at han forlader partiet til fordel for Radikale. 

Det oplyser Radikale i en pressemeddelelse torsdag. 

Over for Altinget uddyber Mahad Yussuf, at det særligt er regeringens retorik under coronakrisen, der har ledt til hans beslutning om at forlade Socialdemokratiet.

"Det, der har skuffet mig mest, er, at etnicitet pludselig er blevet en faktor i alle de problemstillinger, vi taler om," siger han.

En udvikling, der er kommet særligt tydeligt til udtryk under statsministerens seneste pressemøder. 

"Da hun siger, at vi er nødt til at tale om smittespredningen blandt etniske minoriteter... Dén udtalelse chokerede mig," forklarer han og fortsætter:

"Vi har en epidemi i gang, der hverken ser køn eller hudfarve. Men pludselig er det, hvad man vælger at fremhæve, fordi Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige går i offensiven. I stedet for at være samlende, vælger hun at løbe på den strøm, og det skuffede mig."

Højredrejningen er blevet for stor
Mette Frederiksens udtalelse om, at indvandrerdrenge skaber utryghed i hovedstadens S-toge, var ligeledes rystende, mener Mahad Yussuf. 

Men det er ikke statsministerens seneste udtalelser alene, der har ført til den svære beslutning om at forlade partiet, forklarer Mahad Yussuf.

Han nemlig i længere tid været stærkt utilfreds med den lovgivning, partiet har støttet på rets- og udlændingeområdet.

"Vi har været generelt været alt for hårde og højreorienterede i forhold til de værdier, som partiet ellers er gået efter de mange år, jeg har været med ombord. Helt oplagt kan jeg nævne smykkeloven, paradigmeskiftet og stoppet for kvoteflygtninge," siger han.

Mahad Yussuf understreger, at han ikke umiddelbart kender til andre internt i den socialdemokratiske byrådsgruppe, der deler hans kritik. 

"Men jeg har bestemt mødt folk i baglandet, og når jeg taler med vælgerne, der mener, at partiet har en alt for hård tone," siger han.

Mister flertal i Aarhus
Partihoppet betyder, at Socialdemokratiet og SF mister det absolutte flertal, de opnåede, da byrådsmedlem Liv Gro Jensen skiftede fra Alternativet til SF i juni.

Sammen med Radikale har de to partier nu absolut flertal med 18 mandater. 

Mahad Yussuf vil fremover indgå i den radikale byrådsgruppe sammen med Rabih Azad-Ahmad, der er rådmand for Kultur og Borgerservice, og Eva Borchorst Mejnertz, der er forkvinde for Børn og Unge-udvalget.

Han fortsætter som medlem af Økonomiudvalget, Kulturudvalget, Aarhus Kommunes Handicapråd og folkeoplysningsudvalget, samt som formand for udvalget for mindre psykisk sårbarhed.

Det er fjerde gang, at Socialdemokratiet mister et byrådsmedlem siden Folketingsvalget sidste år. 

I november besluttede Roskilde-byrådsmedlemmet Pierre Kary at blive løsgænger i protest mod det budgetforlig, som Socialdemokratiet indgik med Dansk Folkeparti og Radikale. 

I januar valgte to byrådsmedlemmer i Gladsaxe at blive løsgængere efter interne stridigheder i byrådets S-gruppe.

Omtalte personer

Mahad Yussuf

Medlem af Aarhus Byråd (R)
Cand.soc.

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser