Debat

Ole Birk Olesen: København skal sætte turbo på udviklingen af nye bydele

DEBAT: København skal sætte turbo på udviklingen af nye bydele med boliger og arbejdspladser. Det er den eneste metode til at forhindre eksploderende boligpriser, skriver Ole Birk Olesen. 

Vi skal tillade byudviklingen af Refshaleøen og Kløvermarkskvarteret og bagefter i Lynetteholmen. Øget efterspørgsel på boliger skal mødes af øget udbud, skriver Ole Birk Olesen.
Vi skal tillade byudviklingen af Refshaleøen og Kløvermarkskvarteret og bagefter i Lynetteholmen. Øget efterspørgsel på boliger skal mødes af øget udbud, skriver Ole Birk Olesen.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ole Birk Olesen (LA)
Tidligere boligminister og spidskandidat for Liberal Alliance ved kommunalvalget i København

Hver by og hver egn har sin egen identitet, sine egne kendetegn. København i dag, i 2020, er byen, som tiltrækker de danskere, som vil mest.

Det er København, man drager til eller forbliver i, hvis man har de største drømme og de højeste ambitioner og ikke vil stille sig tilfreds med nattelivet i Aalborgs Jomfru Ane Gade, handelslivet i Odenses Kongensgade eller kulturlivet i Aarhus Musikhus, når man har fri.

København er Danmarks svar på New York i Frank Sinatras sang: "I am leaving today, I want to be a part of it, New York, New York".

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Hvert år kommer tusindvis af primært unge mennesker fra hele landet til København for at studere, for at arbejde og for at leve i en by, som også verden uden for Danmark ser med beundring på.

I København blander de sig med unge mennesker, som er opvokset i byen, og som har tilsvarende store ønsker til deres fremtid. Det præger København, dette evige ’influx’ af nogle af de mest efterspurgte mennesker som Danmark kan byde på.

København skal have den indstilling, at byen skal have lov til at udvikle sig med de behov, som nye indbyggere og nye arbejdspladser har.

Ole Birk Olesen
Spidskandidat for Liberal Alliance ved kommunalvalget i København

Udbud af boliger skal øges
København har sine områder med offentligt understøttet alment boligbyggeri, hvor man får adgang til et hjem, hvis man har stået længere tid på en venteliste end andre, som ikke blev skrevet op af deres forældre ved fødslen. Eller hvor man bliver anvist bolig af kommunen, hvis man har boligsociale problemer.

Men de resterende 80 procent af boligerne i København tilbyder sig til dem, der er villige til at ofre mest for at bo midt i den københavnske drøm.

Hvis ens mål er at bo billigt, så er størstedelen af København ikke stedet at søge hen. Det vil altid være muligt at finde boliger med en lavere husleje uden for København. Det er omkostningen ved at være en attraktiv by, som mange gerne vil bo i. Når efterspørgslen er høj, så er priserne det også.

Men hvis vi sørger for, at byen kan vokse i takt med, at flere mennesker vil bo her, så vil det bremse boligprisernes himmelflugt. Lad os gøre det! Vi vil alle gerne have, at vores børn har råd til at bo i den samme by som os, når de flytter hjemmefra.

København skal sætte turbo på udviklingen af nye bydele med boliger og arbejdspladser. Det er ikke kun den bedste, men også den eneste metode til at forhindre eksploderende boligpriser: Øget efterspørgsel på boliger skal mødes af øget udbud af boliger.

Lille Vesterbro og Lynetteholmen
Nordhavn er i fuld gang med at blive udvidet og bebygget, men det er ikke nok. Næste område, hvor kranerne skal stilles op, bliver "Lille Vesterbro" (eller hvad det kommer til at hedde) - det tidligere godsbaneareal vest for Dybbølsbro.

Cirka samtidig bør vi tillade byudviklingen af Refshaleøen og Kløvermarkskvarteret, såfremt ejerne af de områder indvilliger i at bidrage økonomisk til infrastrukturen til og fra de nye bydele.

Når disse tre områder er cirka færdigudviklede, skal vi kunne stikke spaden i jorden til boliger og arbejdspladser på Lynetteholmen, den nye ø ved indsejlingen til Københavns Havn, som både skal give plads til dem, der vil bo i byen, og sikre København mod fremtidig risiko for oversvømmelser.

Sideløbende med disse store udviklingsprojekter skal bystyret hele tiden være åben over for nye og bedre anvendelser af attraktive arealer, som i forvejen er bebyggede. Stilstand findes kun i byer, som er gået i stå.

København skal have den indstilling, at byen skal have lov til at udvikle sig med de behov, som nye indbyggere og nye arbejdspladser har.

København er aldrig færdig, altid på vej.

Dokumentation

Temadebat: Hvem skal bo i København?

I løbet af de seneste år er befolkningstilvæksten i København nærmest eksploderet, hvilket er en kæmpemæssig udfordring for byplanlægningen. Boligpolitik spiller selvsagt en central rolle i debatten om, hvem der skal bo i København, men den kommer også til at indeholde mange andre perspektiver. Skal der for eksempel bo færre bilister i København? Skal der være rum til hjemløse? Og må boliger være grimme, hvis det gør dem billige?

Det har Altinget spurgt et hold af politikere og aktører om i den første af mange debatter i det nye univers for seriøs debat om fremtidens hovedstad.

Panelet vil også forsøge at svare på:

-Hvad kan og skal der gøres politisk for at påvirke befolkningssammensætningen?
-Er København ved at udvikle sig til en by kun for de rige?
-Hvilken magt har politikerne overhovedet over, hvem der bor i København?
-Er det et gode, at Københavns befolkning vokser så hurtigt?
-Hvordan ændrer borgernes brug af byen sig?
-Mød panelet her og følg debatten på Altinget Hovedstaden.

Kaare Dybvad (S), boligminister

Ole Birk Olesen (LA), tidligere boligminister og kandidat til BR

Frank Jensen (S), overborgmester 

Mia Nyegaard (R), socialborgmester

Lene Espersen, Danske Arkitektvirksomheder

Lars Autrup, direktør Arkitektforeningen

Anne Skovbro, administrerende direktør i By&Havn

Jesper Bo Jensen, Institut for Fremtidsforskning

René Kural, lektor, arkitekt KADK 

Jesper Pagh, Adjunkt, Institut for Mennesker og Teknologi, RUC, Fhv. direktør i Arkitektforeningen


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Birk Olesen

MF (LA), medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
journalist (DJH 1999)

0:000:00