Debat

Borgmester om fremtidens handicapområde: Nærhed og lokal tilknytning er lige så vigtigt som specialviden

Specialiseret personale er centralt, men for nogle mennesker med handicap er et lokalsamfund med aktiveringstilbud og pårørende lige om hjørnet afgørende for et værdigt liv. Det bør KL og regeringen have for øje i de aktuelle forhandlinger på specialområdet, skriver Erik Buhl.

Det er urealistisk, at vi i alle 98 kommuner har specialviden om alt fra hjerneskader til unge med svære psykiske lidelser, skriver Erik Buhl. 
Det er urealistisk, at vi i alle 98 kommuner har specialviden om alt fra hjerneskader til unge med svære psykiske lidelser, skriver Erik Buhl. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Erik Buhl Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Et borgerforslag med 50.000 underskrifter anfægter kommunernes evne til at løfte det specialiserede område. Den kritik tager vi til os, for der er plads til forbedringer.

Dog er den manglende økonomi til at løfte opgaven indlysende og skal adresseres, uanset hvem der skal løfte specialområdet i fremtiden.

Men debatten bør handle om mere end økonomi.

Mennesker, der ender som en del af specialområdet, fortjener et værdigt liv, og her har vi meget at tilbyde i kommunerne.

Det er urealistisk, at vi i alle 98 kommuner har specialviden om alt fra hjerneskader til unge med svære psykiske lidelser.

Til gengæld er det realistisk, at den enkelte kommune kan tage hånd om den store gruppe af eksempelvis udviklingshæmmede, som udgør en betydelig del af specialområdet.

Specialviden er ikke altid nøglen
Specialviden er ikke afgørende for at give voksne udviklingshæmmede et godt og værdigt liv.

Her vægter trygge rammer, et velkendt lokalsamfund og fysisk afstand til pårørende højere. Selvfølgelig skal personalet have den nødvendige uddannelse. Deres menneskelige egenskaber er dog lige så vigtige.

Specialviden er et centralt parameter på nogle områder, men vi må ikke glemme, at specialområdet også dækker over mennesker, der primært har brug for støtte for at opnå en velfungerende hverdag.

Erik Buhl
Borgmester, Varde Kommune

Specialviden er et centralt parameter på nogle områder, men vi må ikke glemme, at specialområdet også dækker over mennesker, der primært har brug for støtte for at opnå en velfungerende hverdag.

I Ølgod i Varde Kommune bor knap 4.000 mennesker. I byen bor forholdsvis mange handicappede, der er tilknyttet vores specialområde, fordi Ølgod rummer forskellige botilbud til handicappede.

Botilbuddene er placeret i gåafstand til aktiveringstilbud, så borgerne trygt kan bevæge sig mellem bopæl og job.

I Ølgod er de handicappede en del af bybilledet. De er kendte ansigter, som man hilser på. Og når der opstår udfordringer i hverdagen, bor deres pårørende oftest tæt på.

Kombinationen af et trygt nærmiljø og pårørende lige om hjørnet er afgørende for, at denne gruppe mennesker har en høj livskvalitet.

Tryghed i lokalsamfundet
Stærke miljøer som i Ølgod risikerer at forsvinde, hvis vi glemmer nuancerne på specialområdet og ikke anerkender, at området også rummer mennesker, hvor tryghed vægter højere end specialviden.

I en by som Ølgod vil centraliseringen af blot et enkelt botilbud destabilisere de trygge rammer, som er skabt over tid.

Erik Buhl
Borgmester, Varde Kommune

I en by som Ølgod vil centraliseringen af blot et enkelt botilbud destabilisere de trygge rammer, som er skabt over tid.

Nærhed har været et gennemgående tema i den nuværende regerings tidligere udspil, uanset om det har handlet om politireformen eller udpegelsen af forsøgskommuner, der skal gøre op med bureaukrati og kassetækning.

Princippet om nærhed bør også veje tungt på specialområdet. Vi kan som kommuner netop tilbyde den nærhed, som udvalgte grupper på specialområdet har brug for.

Men vi kan ikke løfte opgaven alene med gode intentioner.

Som KL påpeger, er der behov for et væsentligt løft af økonomien, hvis kvaliteten skal følge forventningerne.

Det håber jeg, at den kommende aftale kommer til at afspejle.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00