Debat

Genlæs debatten om adoption

DEBAT: I sidste måned satte Socialdebatten fokus på regeringens nye udspil til at ændre adoptionsreglerne, der vakte stor debat. Genlæs alle indlæggene her.

David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Socialdebatten sætter fokus på adoption
PRÆSENTATION: Regeringen vil med et nyt udspil blandt andet gøre det nemmere at bortadoptere uden samtykke, men er det det bedste for børnene? Dette spørgsmål tager Socialdebatten op til debat i den kommende måned. Læs mere her, og mød panelet.

Bragt d. 15. januar – læs indlægget her

---

V: Børnenes tarv kommer før forældrenes
DEBAT: Når man overvejer at adoptere et barn, er der en række betydningsfulde overvejelser, man bør gøre sig. Hensynet til barnet bør vægtes højere end noget andet. Det mener Tina Nedergaard (V), børne- og familieordfører.

Fakta
Oplægget til debatten
Regeringen vil med social- og børneminister Manu Sareen (R) gøre det nemmere at bortadoptere uden samtykke. Det skal ifølge regeringen skabe mere stabilitet og kontinuitet i anbragte børns liv.

Eksperter har stillet spørgsmålstegn ved, om det er det bedste for børnene at blive tvangsadopteret. Og andre kritikere har påpeget, at det risikerer at blive et billigt alternativ til den dyre familiepleje. Lovforslaget forventes at træde i kraft i oktober 2015.

Spørgsmålet er, om det er det bedste for børnene, og hvordan man bedst i praksis kan bruge den nye lov?


Debatpanelet
Manu Sareen (R), minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold
Lisbeth Zornig Andersen, stifter og leder af rådgivningstjenesten Huset Zornig
Tina Nedergaard
(V), børne- og familieordfører
Jesper Lohse, landsformand for Foreningen Far
Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår
Thomas Adelskov (S), formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg
Anne-Dorthe Hestbæk, seniorforsker og leder af afdelingen Børn og Familie (SFI)


Om Socialdebatten
Socialdebatten på Altinget: social har til formål at fokusere og styrke den socialpolitiske og socialfaglige debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: social eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for det sociale område.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected].

Bragt d. 15. januar – læs indlægget her

---

Zornig: Behov for flere tvangsadoptioner
DEBAT: Tvangsadoption benyttes alt for sjældent. Det kan skade barnets opvækst, såvel som forældrenes fremtid. Barnets muligheder bør vægtes højest, men man bør ikke glemme forældrene. Det skriver Lisbeth Zornig Andersen, stifter af Huset Zornig.

Bragt d. 15. januar – læs indlægget her

---

Foreningen Far: Lempelser skader alle
DEBAT: En lempelse af reglerne om adoption kan give kommunerne og Statsforvaltningen øget mulighed for at ”overse” fejl, fordi der spares tid og penge. Det frygter Jesper Lohse, landsformand i Foreningen Far.

Bragt d. 15. januar – læs indlægget her

---

Manu Sareen: Vi tør tage ansvar for børnene
DEBAT: Hvis forældrene ikke selv er i stand til at tage den vigtige beslutning, må myndighederne træde til oftere med tvangsadoptioner. Og det ansvar er regeringen villig til at tage, skriver social- og børneminister Manu Sareen (R).

Bragt d. 22. januar – læs indlægget her

---

Forsker: Tiden er moden til flere tvangsadoptioner
DEBAT: Tvangsadoptioner bruges sjældent i Danmark. Flere undersøgelser viser ellers, at de i de fleste tilfælde er bedst for barnet, skriver Anne-Dorthe Hestbæk, afdelingschef Børn og Familie, SFI.

Bragt d. 22. januar – læs indlægget her

---

KL: Barnets bedste er altid i centrum
DEBAT: En tvangsadoption er ikke en kommunal spareøvelse, men den sidste udvej. Og når det sker, skal barnet i centrum - for hvem står ellers med regningen, hvis det går galt? Således spørger Thomas Adelskov (S), formand for KL's Social- og sundhedsudvalg.

Bragt d. 22. januar – læs indlægget her

---

Børns Vilkår: Alle børn har ret til en tryg barndom
DEBAT: De nye adoptionsregler er et skridt på vejen. Men de skal anvendes med omhu. Barnets ret til god beskyttelse er vigtigere end forældres ret til deres børn. Det skriver Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.

Bragt d. 22. januar – læs indlægget her

---

Zornig: Kommunerne mangler viden om tvangsadoptioner
DEBAT: Der er bred enighed om, at tvangsadoptioner benyttes alt for sjældent. Men er kommunerne de rette til at beslutte, om et barn skal tvangsadopteres eller ej? Lisbeth Zornig Andersen, stifter og leder af Huset Zornig, er i tvivl.

Bragt d. 29. januar – læs indlægget her

---

V: Tvangsadoptioner er ikke målet, men midlet
DEBAT: En revidering af adoptionsreglerne er en god ide, men revideringen skal ikke ske for at vise mod. Den skal ske, fordi det er til gavn for børnene. Det mener Tina Nedergaard (V), børne- og familieordfører.

Bragt d. 29. januar – læs indlægget her

---

Foreningen Far: Vi tør også tage ansvar
DEBAT: Den nuværende familielovgivning er fyldt med fejl og forskelsbehandling. Det er til skade for børnene, og lovgivningen bør derfor strammes op. Det mener Jesper Lohse, landsformand i Foreningen Far.

Bragt d. 29. januar – læs indlægget her

---

Manu Sareen: Vi vælger barnet
DEBAT: Der vil være situationer, hvor vi bliver nødt til at vælge, om vi skal give forældre eller barnet en chance mere. Her vælger regeringen barnet, skriver social- og børneminister Manu Sareen (R).

Bragt d. 5. februar – læs indlægget her

---

KL: Det er børnenes liv det handler om
DEBAT: I situationer, hvor forældrene ikke kan varetage barnets behov, skal kommunerne træde til så tidligt som muligt i processen. Det skal kommunerne være meget bedre til. Det mener Thomas Adelskov (S), formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg.

Bragt d. 5. februar – læs indlægget her

---

Forsker: Har vi berøringsangst for tvangsadoptioner?
DEBAT: Det må ikke være et mål at fjerne flere børn mod forældrenes vilje. Men når forældrene ikke kan varetage ansvaret for barnet, må man vurdere, hvad der er bedst for barnet. Det mener Anne-Dorthe Hestbæk, afdelingschef, Børn og Familie, SFI.

Bragt d. 5. februar – læs indlægget her

---

Børns Vilkår: Adoption må ikke blive en spareøvelse
DEBAT: En tvangsadoption skal kun vælges, hvis det er det bedste for barnet. Plejefamilier må endvidere ikke presses til at adoptere, alene for at spare penge. Det mener Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår

Bragt d. 5. februar – læs indlægget her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Zornig Andersen

Stifter, leder, Huset Zornig, formand, SIF, Herberget Overførstergården, forfatter
cand.polit. (Københavns Uni. 1994)

Manu Sareen

Forfatter, fhv. minister & MF (R)
socialpædagog (1997), konfliktmægler (2003)

Rasmus Kjeldahl

Direktør, Børns Vilkår
cand.agro. (Københavns Uni. 1990), ph.d. i økonomi (London 1995)

0:000:00