Debat

Handicapforbund: Retssikkerhedsproblem kræver ny finasieringsmodel

DEBAT: Hvis vi virkelig vil løfte retssikkerheden, så er det bydende nødvendigt at få ændret den grundlæggende finansiering af området, skriver Rikke Kastbjerg.

Dansk Handicap Forbund tror på, at retssikkerheden kan styrkes, hvis pengene for alvor følger med, skriver Rikke Kastbjerg. (Foto: presse)<br>
Dansk Handicap Forbund tror på, at retssikkerheden kan styrkes, hvis pengene for alvor følger med, skriver Rikke Kastbjerg. (Foto: presse)
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rikke Kastbjerg
Næstformand i Dansk Handicap Forbund 

Når talen falder på handicapområdet, så er det ikke længere interessant at diskutere, om der er et problem. Det er hævet over enhver tvivl, at der er et problem. 

Spørgsmålet er, om vi vil gøre noget ved det?  

Det hører til dagens orden, at vi må læse forfærdelige personhistorier om, at  man ikke kan få den hjælp, man har behov for, og at hjælp skæres så langt ned, at det ikke længere er muligt for den, der har brug for hjælpen, at leve det liv, han eller hun ønsker. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Presset illustreres tydeligt af overvældende mange klagesager, tårnhøje omgørelsesprocenter og tydelig praksisglidning. 

Det er blevet en integreret del af handicaporganisationernes arbejde at hjælpe desperate medlemmer, som oplever at få fjernet tæppet under fødderne. Sådan er det også for os, og vi har over en årrække set antallet af disse sager stige markant. Og de stiger fortsat. 

Vi vil have en model, der sikrer en markant medfinansiering, og som sikrer inddragelse af ekstern ekspertviden.

Rikke Kastbjerg
Næstformand i Dansk Handicap Forbund

Forklaringen skal findes i kommunernes alt for ensidige fokus på økonomi, som igennem en årrække har underkendt tankerne i de handicappolitiske principper om at sikre ligestilling gennem kompensation.

Det er principper, som Danmark med den ene hånd har bakket op gennem ratifikationen af FN’s handicapkonvention, men som vi med den anden hånd har ignoreret ved at lade den kommunale praksis køre skævt og i mange tilfælde med Ankestyrelsens velsignelse. 

For mange slag i luften
Vi er mange, som er desperate for at få ændringer, og det skal helst være her og  nu.

Virkeligheden derude er, at menneskers liv bliver forandret til det ukendelige. Det sker nu, mens du læser det her. Mennesker med handicap og deres familiers liv bliver begrænset og i nogle tilfælde helt ødelagt. 

Derfor kan vi ikke vente. Vi skal handle nu, og det haster altså. Både blandt organisationerne og i græsrodsgrupper som #enmillionstemmer råber man på løsninger, som kan ændre status quo på handicapområdet. Forslagene fra aktørerne til forbedringer står i kø: straf kommunerne, tag området helt væk fra kommunerne, skriv flere krav ind i lovgivningen. 

Sideløbende nedsættes der retssikkerhedskommissioner, men vi har svært ved at tro på, at det i sig selv kommer til at have den store effekt. De mange forslag er udtryk for god vilje og er bygget på frustration.

Hvert eneste forslag til forbedringer er et markant udtryk for, hvor stort behovet for handling hos de ansvarlige politikere er. Vi tror bare ikke på, at de mange forslag kan løse problemet, uanset hvor entydige de er i deres krav om forandring.

De bliver ofte til "slag i luften", uden  at man får set den dybereliggende årsag til problemerne på området i øjnene.

I Dansk Handicap Forbund vurderer vi, at vi står over for et større strukturelt problem. Vi tror på, at intentionerne i de mange forskellige løsningsforslag må veksles til en samlet løsning, som for alvor kan bringe os videre. Vi bidrager gerne med både konstruktiv dialog, erfaringer og viden. 

Et fælles ansvar at sikre viden, finansiering og konsekvens 
I Dansk Handicap Forbund kan vi se tilbage på en udvikling (eller afvikling, om  man vil), som har været i gang i mange år.

Siden kommunalreformen, hvor kommunerne fik eneansvaret for både visitation og finaasiering på handicapområdet, har udviklingen især været markant.

Hvert eneste år har vi set retssikkerhedsproblemet eskalere, og hver gang bliver der skudt på  kommunerne. Men løsningerne er udeblevet, fordi problemet stikker dybere end  kommunal uvilje. 

Vi mener, at sikring af lige muligheder for mennesker med handicap er et fælles  ansvar, som kræver, at alle niveauer i samfundet løfter med. Derfor siger vi nu helt klart: Der er behov for en helt ny finasieringsmodel på handicapområdet.

Læs også

Vi vil have en model, der sikrer en markant medfinansiering, og som sikrer inddragelse af ekstern ekspertviden.

På den måde vil vi gerne have, at kommunerne i deres visitation kommer til at fokusere på behov i stedet  for økonomi. Men det skal gå to veje, så det skal også have en klar økonomisk  konsekvens, hvis kommunerne ikke leverer.  

Vi tror på, at vi kan styrke retssikkerheden, hvis pengene for alvor følger med. Gør de det, så tror vi faktisk også på, at kommunerne og borgere ville kunne genopbygge det tillidsforhold, som vi desværre har mistet i kølvandet på de massive problemer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rikke Kastbjerg

Næstformand, Dansk Handicapforbund
Markedsøkonom

0:000:00