Debat

Jann Sjursen: Housing first er ikke nok til at bekæmpe hjemløshed blandt ældre

DEBAT: Housing first bør stå centralt i indsatsen for ældre hjemløse, men der er behov for helt andre tilbud end til de unge. Opret særlige plejetilbud til de ældre, mener Rådet for Socialt Udsatte.

Unge hjemløse har fået en håndsrækning, og nu er det de ældres tur. Politikerne må ikke hvile på laurbærrene, mener Jann Sjursen.
Unge hjemløse har fået en håndsrækning, og nu er det de ældres tur. Politikerne må ikke hvile på laurbærrene, mener Jann Sjursen.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jann Sjursen
Formand, Rådet for Socialt Udsatte

Vives nye hjemløsetælling fra september 2019 viser endelig et fald i antallet af unge hjemløse.

Det er positivt, at hjemløsekurven nu overordnet set er stagneret, efter at den i mange år er steget støt.

Endnu mere glædeligt er det, at det ser ud til, den negative udvikling rent faktisk kan vendes, hvis blandt andet kommuner sætter fokuseret ind og griber fat i de rigtige værktøjer.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Alt er dog langtfra rosenrødt, da antallet af midaldrende og ældre hjemløse (over 50 år) fortsætter de seneste års tendens med endnu en stigning.

Det er især bekymrende, da det typisk er den ældre gruppe af hjemløse, der fylder i statistikken for antal gadesovere, som er den mest udsatte gruppe af hjemløse. Her er udviklingen kun gået den forkerte vej siden 2011.

Housing first bør også stå centralt i indsatsen for ældre hjemløse, men der er behov for helt andre tilbud end til de unge hjemløse.

Jann Sjursen
Formand, Rådet for Socialt Udsatte

Boligtilgang til unge har virket
Et af de værktøjer, som ser ud til at have virket til at nedbringe antallet af unge hjemløse, er housing first, hvor den unge får tilbudt en bolig samtidig med tilstrækkelig social støtte fra kommunen til at gøre boligen til et hjem og få struktur på hverdagen.

Efterfølgende kan den unge begynde at få styr på andre problematikker i sit liv, for eksempel psykiske lidelser eller misbrug og måske endda komme i uddannelse eller job.

Og indsatsen virker. I artiklen 'Eksperter: Sådan blev kurven knækket' i Altinget: social slås det fast, at otte af ti unge, der er blevet hjulpet i bolig af kommunen, ikke vender tilbage til livet som hjemløs.

Opret særlige plejetilbud til de ældre
Men hvad med de ældre hjemløse? De må ikke glemmes i iveren efter at nedbringe antallet af unge hjemløse.

Det er tid til at sætte samme intense fokus på den gruppe. Mange ældre hjemløse har et langt og hårdt liv bag sig med længere eller kortere perioder med hjemløshed i bagagen.

De ældre hjemløse sover ofte på herberger, natcaféer eller på gaden. Det er hårdt for både krop og psyke.

Housing first bør også stå centralt i indsatsen for ældre hjemløse, men der er behov for helt andre tilbud end til de unge hjemløse.

Mange ældre hjemløse er fysisk og psykisk nedslidte og har brug for ekstra sundhedstilbud, pleje og omsorg.

Der bør derfor oprettes særlige plejetilbud, for eksempel alternative plejehjem, som kan rumme denne gruppe borgere, som kan have mange års psykiske lidelser og misbrug med i rygsækken.

Desuden har de ældre hjemløse ofte brug for, at der er sundhedspersonale tæt på, så sygdomme og andre skavanker, der sniger sig ind med fremskreden alder, kan fanges og behandles i tide.

Læs også

Rummelige tilbud skal have plads til skævheder
Måske er der også behov for nye former for tilbud, for eksempel mellemformer mellem alternative plejehjem og "plejehjem i egen bolig" – altså former for selvstændige boliger med knap så meget personale som normalt.

Der er i hvert fald brug for i højere grad at tænke i skæve boligformer, hvor ældre hjemløse kan rummes og føle sig hjemme. For eksempel steder, hvor der er mulighed for at sove udenfor fra tid til anden, og hvor kæledyret kan flytte med.

Brugerdrevne og brugerstyrede tilbud, hvor man for eksempel kan bo i egen campingvogn/på eget værelse, men også vælge at være sammen med andre i samme situation, kan give plads til først og fremmest at være menneske og ikke et nummer i systemet.

De unge hjemløse har fået en håndsrækning, der virker. Nu er det de ældre hjemløses tur.

Politikerne må ikke hvile på laurbærrene. For hjemløsekurven er nok stagneret, men ikke knækket for alvor – der er meget arbejde forude.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jann Sjursen

Fhv. energiminister, MF og partiformand (KrF/KD), fhv. generalsekretær, Caritas Danmark 2007-2019 og landsleder i Tuba
lærer (Haslev Seminarium. 1988)

0:000:00