LMS-general stopper efter massiv kritik

OPSIGELSE: Generalsekretæren for Landsforeningen mod spiseforstyrrelser (LMS) har fredag sagt sit job op. Meddelelsen om opsigelsen kommer, efter at Altinget har præsenteret generalsekretæren for et manifest, hvor 26 tidligere medarbejdere kritiserer hans ledelsesstil.

Steen Andersen Ledsager er fortid i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade. I dag indgav generalsekretæren sin opsigelse efter en uge med massiv kritik.
Steen Andersen Ledsager er fortid i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade. I dag indgav generalsekretæren sin opsigelse efter en uge med massiv kritik.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Claus Nordahl

Steen Andersen Ledsager har fredag indgivet sin opsigelse til bestyrelsen for Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.

"Bestyrelsen er indkaldt til et ekstraordinært møde på baggrund af Steen Andersens opsigelse samt en række artikler om arbejdsmiljøet i LMS," skriver LMS i en meddelelse på foreningens hjemmeside.

Kritik fra 26 tidligere ansatte
Altinget har den seneste uge bragt flere kritiske historier om ledelsen og bestyrelsen i LMS. Eksperter i ledelse har kaldt det både "sindssygt" og "alarmerende", at hele 39 medarbejdere i løbet af tre år har forladt LMS, hvis sekretariat har omkring 20 ansatte.

Tidligere fredag sendte Altinget LMS et såkaldt manifest med kritik af foreningen. Dokumentet er udarbejdet og underskrevet af 26 tidligere medarbejdere.

"Vi ønsker, at bevillingsgivere; både ministerier, fonde og samarbejdspartnere, bliver gjort opmærksom på, at medarbejdere bliver nedbrudt og siger op pga. et dårligt psykisk arbejdsmiljø uden at have andet arbejde på hånden," lyder det blandt andet i manifestet.

Bestyrelsen forsøger at gribe ind
Få timer efter offentliggjorde LMS en meddelelse om Steen Andersen Ledsagers opsigelse på foreningens hjemmeside

"Det forventes, at initiativerne i en handlingsplan for et bedre arbejdsmiljø kan iværksættes allerede fra næste uge," skriver LMS i meddelelsen.

Souchef i LMS Sabine Elm Klinker overtager ledelsen i samarbejde med bestyrelsen, indtil der er truffet beslutninger om LMS' fremtidige organisering, oplyser foreningen.

Altinget har gennem flere måneder været i kontakt med mere end 30 tidligere medarbejdere, der alle kritiserer Steen Anders Ledsagers ledelse og bestyrelsens manglende indgriben.

Formand roser generalsekretæren
Bestyrelsesformand i foreningen Anne Minor Christensen anerkender Steen Andersen Ledsagers beslutning om at stoppe og roser ham for hans mange resultater.

"Jeg er som formand stolt af de mange resultater, jeg har skabt sammen med Steen. Steen har været den drivende kraft bag LMS, og han har løftet det til imponerende højder," skriver Anne Minor Christensen.

Den snart tidligere generalsekretær oplyser i pressemeddelelsen, at han ønsker, at LMS fortsætter som en forening i vækst.

"Jeg ønsker, at LMS, som jeg har brugt 18 år på at bygge op, skal have de bedste muligheder for at vokse og udvikle sig i den rigtige retning. Det er – og har altid været – sagen, der er det vigtigste for mig. Jeg giver derfor bestyrelsen min opsigelse. Det gør jeg, fordi jeg inderligt ønsker, at LMS skal fortsætte som en forening i vækst, der hver dag gør en forskel for sårbare mennesker. Det kræver, at der nu sker et generationsskifte, hvor nye ledere kan løfte foreningen videre", skriver Steen Andersen Ledsager.

LMS oplyser i en mail til Altinget, at foreningens ledelse og bestyrelse ikke ønsker at kommentere dokumentet med kritikken fra de tidligere ansatte inden for avisens deadline.

Rettelse: Altinget har i en tidligere version af artiklen skrevet, at foreningen ikke ønskede at kommentere dokumentet. Dette er ikke korrekt. Foreningen ønskede ikke at kommentere dokumentet før foreningens ekstraordinære bestyrelsesmøde mandag 7. maj.

Klik her for at læse artiklen: Gigantisk medarbejderflugt fra Landsforeningen mod spiseforstyrrelser

Klik her for at læse artiklen: Målløse ledelseseksperter om medarbejderflugt: Bestyrelsen har snorksovet

Klik her for at læse artiklen: Professor om generalsekretærs tavshed: Han skader sagen

Klik her for at læse artiklen: Formand for LMS: Det er ikke i vores interesse at holde noget skjult

Klik her for at læse artiklen: Generalsekretær: Det er svært at fastholde folk i en ngo

Dokumentation

Manifest fra tidligere LMS-ansatte

Underskriverne af dette manifest ønsker at gøre op med en kultur, der har opbygget vandtætte skodder omkring arbejdsmiljøet i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.

Vi ønsker, at bevillingsgivere; både ministerier, fonde og samarbejdspartnere, bliver gjort opmærksom på, at medarbejdere bliver nedbrudt og siger op pga. et dårligt psykisk arbejdsmiljø uden at have andet arbejde på hånden.

Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade er en vigtig forening, der er til for at støtte medlemmer og brugere. Forudsætningen for at kunne udføre dette arbejde er bl.a., at man som medarbejder trives, så viden og faglighed bliver i organisationen.
Underskriverne af dette manifest ønsker derfor et ordentligt arbejdsmiljø for alle medarbejdere i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.

Et arbejdsmiljø, der understøtter medarbejdernes trivsel og faglighed, der sikrer, at samarbejdspartnere oplever gode samarbejdsrelationer, og hvor brugere oplever at blive godt hjulpet.

Et arbejdsmiljø, hvor ingen medarbejdere skal opleve sig krænket og udskammet i form af at blive talt grimt til og talt grimt om til andre kolleger, og hvor der fra ledelsens side udvises tillid til, at alle passer deres arbejde, yder deres bedste, og hvor anerkendelse af den enkelte er en naturlig del af en arbejdsdag.

Et arbejdsmiljø, der velkommer sparring mellem kolleger, og hvor vigtigheden af både professionelt og socialt samvær prioriteres og anerkendes.

Et arbejdsmiljø, hvor medarbejderflowet ikke er så højt, at en stor grad af viden og faglighed går tabt, og brugerne dermed ikke får den nødvendige hjælp og støtte.

Vi opfordrer til, at ledelsen i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade iværksætter tiltag, der vil bidrage til at sikre et godt arbejdsmiljø og mindske medarbejderflowet, således at det sikres, at brugerne får den optimale støtte og vejledning.

Vi opfordrer til, at de nuværende medarbejdere involveres i disse tiltag, så de har en mulighed for at være med til at præge arbejdsmiljøet i en anden retning end den nuværende.

Vi ved, at Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade gør et fantastisk stykke arbejde af høj faglighed, men vi ved også, at kerneopgaven kunne være af endnu højere faglig kvalitet og tillige nå ud til flere brugere, hvis der ikke var så stor udskiftning i medarbejderstaben.

Manifestet her er udarbejdet på baggrund af fortrolige henvendelser fra mere end 30 tidligere medarbejdere i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, hvoraf en betragtelig del har valgt at stoppe deres ansættelsesforhold på baggrund af dårligt arbejdsmiljø.

Underskrivere:
Anna Juhl
Anne-Mette Diedrichsen
Cathrine Wulff
Christina Holte Nielsen
Ida Jahn
Julie Engelsbak
Julie Giese
Karin Alstrup
Karina Dahlgaard
Laura Lorenzen
Lene Wittek Holmberg
Line Kjærgaard
Maja Einfeldt Molberg
Maria Ellegaard Petersen
Maria Louise Jalksø
Maria Rørdam
Marie Louise Føgh
Nanna Quvang Hoffmeyer
Pia Grosse
Sarah Andersen
Sidsel de Vos Dalhoum
Simone Paevatalu
Sine Gadeberg
Stine Schultz Hansen
Therese Borbye
Trine L. Mathiesen


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00