Debat

Mercado: Satspuljen har skabt socialpolitisk udvikling

DEBAT: Det er en misforståelse, når Bikubenfondens direktør påstår, at satspuljeforhandlinger var drevet af "tilfældigheder og enkeltpolitikere". Selvom jeg ikke kommer til at savne puljen, står jeg ved de mange gode ting, vi opnåede med den, skriver Mai Mercado.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mai Mercado (K)
Børne- og socialminister

Bikubenfondens direktør, Søren Kaare-Andersen, glæder sig her i Altinget over, at regeringen og Dansk Folkeparti vil afskaffe satspuljen.

Det er da også en god finanslovsaftale, som regeringen og Dansk Folkeparti har indgået, og jeg er ikke i tvivl om, at en frisk start for socialpolitikken vil betyde en endnu bedre social indsats for de udsatte grupper, der har behov for vores hjælp og støtte.

Jeg er derimod noget forundret over, at Søren Kaare-Andersen i så kraftige vendinger undsiger det store og vigtige arbejde, der er gjort med satspuljen gennem de sidste mange år. Det er alt for let at hoppe med på fordommene om, at satspuljen har været drevet af "tilfældigheder og enkeltpolitikere".

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler. Du kan kommentere indlægget i bunden. Vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Jeg har været med i satspuljeforhandlinger både som ordfører for Konservative og de seneste to år som minister, og jeg kan med eftertryk sige, at satspuljen er langt bedre end de fordomme.

Mere og mere systematik i satspuljen
De seneste år har partierne bag satspuljen netop været enige om at lave større og mere systematiske projekter. Med Udviklings- og Investeringsprogrammerne (UIP) har vi lagt et helt ny spor for socialpolitikken, hvor vi insisterer på at understøtte en mere vidensbaseret social indsats.

Det er alt for let at hoppe med på fordommene om, at satspuljen har været drevet af "tilfældigheder og enkeltpolitikere".

Mai Mercado (K)
Børne- og socialminister

Det er også med satspuljen, at vi har sat gang i udviklingen af den Socialøkonomiske Investeringsmodel (SØM). En model, der giver kommunerne bedre mulighed for at vurdere økonomien i forskellige sociale indsatser.

Begge dele er helt grundlæggede og store skridt mod en helt anden langsigtet og systematisk socialpolitik, for selvfølgelig sidder vi ikke og "sjakrer" om fordelingen af hundredvis af millioner til socialt udsatte.

Står ved satspuljen
Der er også en række mindre projekter og organisationer, der i årenes løb har fået støtte fra satspuljen. Det har givet plads til nye ideer, hvilket kan bidrage positivt til udviklingen af området.

Samtidig er det dog langtfra alle, der efterfølgende kan dokumentere effekten, og Rigsrevisionen har også over årene peget på ting, der kunne gøres bedre.

Så jeg kommer ikke til at savne satspuljen, som vi kender den, men det betyder ikke, at jeg ikke står ved de mange gode ting, vi har gjort med satspuljen, og den udvikling frem mod en mere vidensbaseret og systematisk socialpolitik, som vi har været enige om.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024