Debat

SF: Der mangler langsigtede indsatser mod hjemløshed

DEBAT: Socialministeren har udmeldt, at hun vil styrke herbergerne for at sikre, at særligt de ældre hjemløse har et sted at overnatte. Det er selvfølgelig godt, at ministeren har øje for denne gruppe, men det er mest af alt brandslukning og ikke en reel indsats mod hjemløshed, skriver Halime Oguz.

Vi bør kigge til vores naboer i Norge og Finland, som har fået antallet af hjemløse til at falde markant, skriver Halime Oguz. (Foto: Sonny Munk Carlsen/Ritzau Scanpix)<br>
Vi bør kigge til vores naboer i Norge og Finland, som har fået antallet af hjemløse til at falde markant, skriver Halime Oguz. (Foto: Sonny Munk Carlsen/Ritzau Scanpix)
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Halime Oguz (SF)
Boligordfører 

De sidste ti år er antallet af hjemløse i Danmark steget stødt, og alene hjemløsheden blandt unge er steget med 20 procent.

Det kan et rigt land som Danmark simpelthen ikke være bekendt, og vi er nødt til at finde på løsninger, der for alvor kan stoppe hjemløshed.

I regeringens forståelsespapir står det klokkeklart skrevet, at de vil føre en aktiv og ambitiøs socialpolitik, som skal hjælpe de mest udsatte mennesker i Danmark. Det skal blandt andet gøres ved at nedbringe antallet af hjemløse.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debat@altinget.dk.

Det bekymrer os, at social- og indenrigsminister Astrid Krag endnu ikke har iværksat nogle langsigtede indsatser mod hjemløshed.

Indtil videre har ministeren kun udmeldt, at hun vil styrke herbergerne for at sikre, at særligt de ældre hjemløse har et sted at overnatte. Det er selvfølgelig godt, at ministeren har øje for denne gruppe, men det virker mest af alt som en brandslukning og ikke en reel indsats mod hjemløshed.

Når ministeren designer sin indsats mod at tilbyde boliger, som er midlertidige, så er det ikke så underligt, at vi stadig har hjemløshed i Danmark.

Halime Oguz (SF), Boligordfører

Der prioriteres forkert
Når ministeren designer sin indsats mod at tilbyde boliger, som er midlertidige, så er det ikke så underligt, at vi stadig har hjemløshed i Danmark. 

Og det er en helt forkert prioritering, når særligt antallet af hjemløse unge er steget så markant de sidste ti år. 

En undersøgelse fra Vive viser, at hver tiende anbragte ung rammes af hjemløshed i ungdomsårene, og at en stor andel af de unge, som ender på gaden, har psykiske lidelser og misbrugsproblemer. 

Det drejer sig altså om en meget sårbar gruppe, som har været igennem en hård barndom, og som derfor har brug for hjælp til at komme i gang med voksenlivet. 

Vi skal derfor målrette indsatsen, så de unge tidligt i livet får den nødvendige støtte, og så skal vi sikre en permanent bolig til de unge, som under ulykkelige omstændigheder ender på gaden.

Vi bør kigge til vores naboer i Norge og Finland, som har fået antallet af hjemløse til at falde markant. Også Odense kommune har vist, at det kan lykkes. 

De har indrettet deres indsats ved at inkorporere Housing First-strategien, hvor hjemløse borgere tilbydes en fast, betalelig bolig, samtidig med at de modtager målrettet indsats som for eksempel psykologhjælp, misbrugsbehandling eller anden social støtte. 

Læs også

Boligen er det første skridt 
Fonden Kraka vurderer, at man kan gøre op med langtidshjemløshed i 2030, hvis man sammen med fokuseret social støtte opretter 1.300 boligtilbud årligt.

Succesen med at nedbringe hjemløshed i Odense bygger netop på at skaffe folk tag over hovedet via Housing First-strategien. Omkring 500 borgere i Odense fik en bolig gennem Housing First-indsatsen i perioden 2010-2018, og cirka 80 procent af dem har stadig en bolig tre år efter, de fik en tildelt.

Hvis man ikke har tag over hovedet og et sted at sove, så bliver det også rigtig svært at få ret meget andet i sit liv til at fungere. 

Derfor er en bolig det første afgørende skridt ud af hjemløshed, før vi bagefter kan tage fat på de sociale og sundhedsmæssige udfordringer, der også spænder ben for at komme på fode igen og videre i livet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Halime Oguz

Fhv. MF (SF)
cand.mag. i mellemøststudier (SDU 2012)