Regeringen: Sammenligning af kommuner skal sikre billigere velfærd

BENCHMARKING: En ny ministeriel enhed skal sammenligne kommuner og regioner på kryds og tværs. Regeringen forventer effektiviseringer, mens ekspert advarer mod misvisende analyser.

Regeringen vil som en del af sin såkaldte sammenhængsreform nedsætte en ministeriel enhed, der skal være indpisker og kontrollant for at sikre kommunale og regionale effektiviseringer.
Regeringen vil som en del af sin såkaldte sammenhængsreform nedsætte en ministeriel enhed, der skal være indpisker og kontrollant for at sikre kommunale og regionale effektiviseringer.Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix
Kim Rosenkilde

Man risikerer at løbe med en halv vind, hvor man måske finder ud af, at Frederiksberg er bedst til at håndtere husdyrgodkendelser, men glemmer, at det kun handler om den ene ko, der står i zoologisk have.

Martin Damm (V)
Formand for KL

Jeg skal ikke på forhånd sætte kroner på. For mig handler det først og fremmest om at gøre tingene bedre, så man kan lære af hinanden.

Simon Emil Ammitzbøll (LA)
Økonomi- og indenrigsminister

En ny ministeriel enhed skal være med til at sprede gode eksempler og sikre mere effektiv drift af landets kommuner og regioner.

Det er i hvert fald regeringens ambition med en såkaldt benchmarkingenhed, som forventes etableret i regi af Økonomi- og Indenrigsministeriet til efteråret.

”Det handler dybest set om at undgå, at den offentlige service bliver for dyr eller dårlig. Vi forventer analyser, som kan udpege god praksis og måder at gøre tingene lidt smartere,” siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Dokumentation

Om regeringens benchmarkingenhed

Enheden bliver en "selvstændig enhed" under Økonomi- og Indenrigsministeriet med egen bestyrelse.

Benchmarkingenhedens bestyrelse skal bestå af repræsentanter fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, Finansministeriet, repræsentanter med en mere faglig benchmarkingbaggrund eksempelvis fra universiteterne og repræsentanter for KL og Danske Regioner.

Bestyrelsen udpeges på baggrund af indstilling fra økonomi- og indenrigsministeren af regeringen (regeringens ansættelsesudvalg), og KL og Danske Regioner kan indstille egne repræsentanter til bestyrelsen.

Bestyrelsen udarbejder vedtægterne, som skal godkendes af økonomi- og indenrigsministeren. Bestyrelsen vedtager arbejdsprogram. I lighed med for eksempel DREAM vil det dermed også være bestyrelsen, der har det faglige ansvar for enhedens produkter.

Enhedens årlige budget forventes at blive på 12 millioner kroner.

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet 


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00