Ammitzbøll-Bille holdt begravelsestale til regionernes generalforsamling

I LØVENS HULE: Høje administrationsudgifter er en af årsagerne til, at regeringen vil nedlægge regionerne. Det sagde økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i sin tale til Danske Regioners generalforsamling.

”Man kan sige, at jeg har bevæget mig ind i løvens hule. Men man kan vel også med en vis retfærdighed spørge, hvem der er løve, og hvem der er lam."

Sådan indledte Simon Emil Ammitzbøll-Bille sin tale til de delegerede til Danske Regioners generalforsamling i Aarhus torsdag. 

Der var i år høje forventninger til programpunktet 'Regeringens hilsen', efter regeringen og Dansk Folkeparti for to uger siden indgik en sundhedsaftale, der betyder en nedlæggelse af regionerne i deres nuværende form.

Indenrigsministerens tale forsøgte at punktere den særlige situation med humoristiske bemærkninger. Ammitzbøll-Bille henviste blandt andet til, at regionsnedlæggelsen kun bliver til virkelighed, hvis den nuværende regering vinder et kommende folketingsvalg. 

"På nogle måder kan man kalde det her for en begravelsestale, hvor man ikke rigtig ved, hvem der skal begraves," sagde han.

Administrative besparelser
Efter at have rost regionernes resultater på en række områder gik ministeren over til at argumentere for sundhedsaftalen.

Han begrundede blandt andet regionsnedlæggelsen med, at omkostningerne til administration er højere i Danmark end i de øvrige nordiske lande.

"Med nedlæggelsen opnår vi direkte administrative besparelser på 1,5 milliarder kroner frem mod 2025," sagde han.

Desuden fremførte ministeren, at regionerne ikke har været gode nok til at sikre geografisk lighed – og at implementeringen af Sundhedsplatformen har været problematisk.

Et svirp fra Lose
I en replik efter Ammitzbøll-Billes tale gav formand for Danske Regioner Stephanie Lose (V) igen på kritikken.

"Ja, der er kommet flere administrative medarbejdere til blandt andet at tage sig af it, indkøb og ikke mindst byggerier," sagde hun og tilføjede:

"Jeg gad godt vide, om idérigdommen i andre lande rækker til at opbygge det sindrige kontrolsystem på sygehusbyggerier, som vi har bygget op her."

Samtidig gjorde Lose opmærksom på, at større statslig styring ikke per automatik betyder en højere grad af lighed. Hun henviste blandt andet til Domstolstyrelsens behandlingstider og politiets responstider som områder, der ligger under staten, men hvor der alligevel er store lokale udsving. 

Endelig kom hun med et særligt svirp om statens evne til at sikre kvaliteten i store it-omlægninger:

"Måske har staten virkelig fået nogle erfaringer med EFI, der gør dem bedre til at tage sit af it-delen," sagde hun med henvisning til skandalen om Skats system til inddrivelse af gæld.

Forrige artikel V-regionsformand til Løkke: Nedlæggelse af regionerne løser ikke de mest alvorlige problemer V-regionsformand til Løkke: Nedlæggelse af regionerne løser ikke de mest alvorlige problemer Næste artikel #sundpol ugen på Twitter:  Regionerne løb med opmærksomheden #sundpol ugen på Twitter: Regionerne løb med opmærksomheden
Peder Holk Nielsen stopper i Novozymes

Peder Holk Nielsen stopper i Novozymes

NAVNE: Topchef i Novozymes Peder Holk Nielsen har meddelt, at han fratræder sin stilling som administrerende direktør primo 2020. Det sker efter en række nedjusteringer inden for de seneste år.