Debat

Bedre Psykiatri: Uddannelse af pårørende er den hurtigste og billigste måde at løfte psykiatrien

Bedre hjælp, uddannelse og støtte til pårørende i psykiatrien kan være vejen til færre tilbagefald og en styrket behandling af patienter med psykisk sygdom, skriver Mads Engholm.

Giv alle nye pårørende til mennesker med psykisk sygdom tilbud om undervisning om sygdom, medicin, sundhedsvæsenet, hvordan de hjælper den syge og ikke mindst – hvordan de passer på sig selv, skriver Mads Engholm.
Giv alle nye pårørende til mennesker med psykisk sygdom tilbud om undervisning om sygdom, medicin, sundhedsvæsenet, hvordan de hjælper den syge og ikke mindst – hvordan de passer på sig selv, skriver Mads Engholm.Foto: Pressefoto, Bedre Psykiatri
Mads Engholm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sundhedsstyrelsen har netop offentliggjort deres forslag til den kommende psykiatriplan. Det er et godt udspil med mange gode anbefalinger.

Særligt anbefalingen om inddragelse og støtte til pårørende har potentiale til at revolutionere hjælpen til mennesker med psykisk sygdom. Og den er ovenikøbet både let at sætte i gang og økonomisk overkommelig.

Når politikerne skal prioritere mellem de mange gode forslag, vil jeg derfor inderligt anbefale dem at starte med at fokusere på de pårørende.

Patienter med skizofreni får reduceret risikoen for tilbagefald med mere end 50 procent når deres familie får undervisning.

Mads Engholm
Landsformand, Bedre Psykiatri

Det vil give alvorligt syge markant bedre mulighed for at blive raske, det vil forhindre dybe sociale og helbredsmæssige kriser blandt pårørende, og det vil gøre en helt afgørende forskel for en psykiatri, som knokler for at løse sine opgaver, men åbenlyst ikke leverer den nødvendige løsning på det, der er blevet Danmarks største folkesygdom. Og det er ovenikøbet en overskuelig investering, politikerne skal levere.

Undervisning af pårørende

Hjælpen til pårørende vil heller ikke støde panden mod muren af personalemangel, som er et afgørende benspænd for mange af de andre initiativer. Tværtimod viser Bedre Psykiatris erfaringer med effektiv uddannelse af pårørende, at det bidrager til at løse personalemanglen, fordi det letter arbejdsbyrden for behandlerne, når de pårørende bliver gode samarbejdspartnere om den rigtige behandling og et godt hverdagsliv for patienterne.

Opskriften er simpel: Giv alle nye pårørende til mennesker med psykisk sygdom tilbud om undervisning om sygdom, medicin, sundhedsvæsenet, hvordan de hjælper den syge og ikke mindst – hvordan de passer på sig selv. Der er der solid faglig evidens for, at det virker.

Læs også

Eksempelvis viser en stor international undersøgelse, at patienter med skizofreni får reduceret risikoen for tilbagefald med mere end 50 procent når deres familie får undervisning.

Pårørende er sundhedsvæsnets vigtigste allierede

Hvis det lyder lidt for let, så forestil dig, at din søn bliver ramt af en alvorlig psykisk sygdom. Selvom han kommer i behandling og måske endda er indlagt i en periode, er han dit ansvar 99 procent af tiden. Det er dig, der kender ham, dig, han vender sig til, når han er bange og ked af det, dig der følger ham til lægen, dig, der ligger søvnløs af bekymring, og dig, der får hjertebanken og ondt i maven, når telefonen ringer.

Når kampen om midlerne skærper til, så husk pårørendeinddragelsen.

Mads Engholm
Landsformand, Bedre Psykiatri

Selvfølgelig hjælper det både ham og dig, hvis du forstår hans sygdom og symptomer, kender psykiatriens indgange, kan tale med hans behandlere og undgår at selv blive ødelagt af sorg, frygt og stress.

Forstå mig ret: Der skal afsættes milliarder til flere hænder og senge. Men når kampen om midlerne skærper til, så husk pårørendeinddragelsen. Det virker, de pårørende savner det, Sundhedsstyrelsen anbefaler det, det er økonomisk overkommeligt, det afhjælper personalemangel, og det vil hjælpe behandlerne og resten af sundhedsvæsenet med at genvinde de pårørende som deres vigtigste allierede i at skabe en psykiatri, vi kan være bekendt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00