Debat

Bioanalytikere: Tvivl om quicktest viser stort behov for et nationalt center

DEBAT: Den danske tilgang til introduktion og brug af antigentest har været præget af skiftende udmeldinger og forsinkelser. Danmark bør etablere et nationalt center for analyseafprøvning, som også efter corona-pandemien vil have sin beretttigelse, skriver Martina Jürs.

Corona-udfordringen har for alvor sat spotlys på, hvad forskellige testtyper kan og ikke kan – og ikke mindst på alle gråzonerne, skriver Martina Jürs.
Corona-udfordringen har for alvor sat spotlys på, hvad forskellige testtyper kan og ikke kan – og ikke mindst på alle gråzonerne, skriver Martina Jürs.Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Martina Jürs
Formand for Danske Bioanalytikere

Mellem jul og nytår fik 4000 borgere, der mødte op til en PCR-test for Covid-19 på TestCenter Danmarks teststed i Taastrup i samme omgang tilbudt en antigentest. Formålet var det helt oplagte at afprøve træfsikkerheden – sensibiliteten – af en af de efterhånden mange quicktest, som forskellige private udbydere længe pressede på for at få introduceret som et alternativt, privat testspor, blandt andet på arbejdspladser og i forbindelse med større arrangementer.

Det er en testtype, som en mikrobiologisk ekspertgruppe i oktober ellers holdt ud i strakt arm, fordi de er mindre følsomme end den gængse PCR-test. Men som det offentlige testspor i midten af december pludselig alligevel tog til sig for at kunne efterkomme den enorme efterspørgsel på testkapacitet.

Klart, at vi har brug for at vide, hvor præcise de er, disse test der nu fremhæves som et vigtigt supplement til den langsommere PCR-teknologi.   

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Ikke raketvidenskab
Men hvorfor skal vi så vente på at få svaret? Resultatet af denne ret ukomplicerede afprøvning bliver nemlig først afsløret for den danske offentlighed og vores sundhedsvæsen, når studiet har gennemgået en såkaldt fagfællebedømmelse og er publiceret i et videnskabeligt tidsskrift. Det kan tage sin tid, og både vores organisation og dagbladet Politiken har stillet spørgsmålstegn ved den praksis.  

Jeg finder det nemlig dybt bekymrende, at en forskningsgruppe - der er tale om et samarbejde mellem Rigshospitalets Afdeling for Øre-Næse-Halskirurgi og Audiologi, Statens Serum Institut og Region Hovedstadens Akutberedskab - under en fuldskala pandemi kommer til at sidde på medicinske data, der hurtigt burde være tilgængelige for alle.

Quicktest for snart sagt alle tilstande er en boomende industri, og de behøver kun en CE-mærkning, som alene garanterer, at de ikke i sig selv er farlige for liv og helbred. 

Martina Jürs
Formand for Danske Bioanalytikere

Sådan kunne det nemlig sagtens være, hvis vi fik etableret et nationalt center, der i lighed med det norske Noklus kunne stå for afprøvning og kvalitetssikring af alle de typer laboratorieanalyser, der foretages uden for hospitalsregi.

Med al respekt - det er altså ikke raketvidenskab at foretage en sådan afprøvning. Og jeg synes ikke, det er rimeligt, at studiet først skal indgå i det lægefaglige krediterings-økosystem, som den slags publiceringer jo er.

Berettigelse på den anden side
Hos Noklus har man sammen med Helsedirektoratet forholdt sig til de mindre følsomme quicktest i længere tid. De har løbende foretaget afprøvninger og kom i december med anbefalinger til, hvordan den bedste af dem kan anvendes i blandt andet screeningsøjemed.

De har derfor været på forkant, meldt klart ud og ikke ventet på, at ad hoc-studier skulle sættes i gang rundt omkring - sådan lidt efter "lad os da vente på, at nogen opfinder den dybe tallerken"-logikken.

Corona-udfordringen har for alvor sat spotlys på, hvad forskellige testtyper kan og ikke kan – og ikke mindst på alle gråzonerne. Men også når vi er ude på den anden side, vil et sådant center have sin indlysende berettigelse.

Læs også

En boomende industri
Quicktest for snart sagt alle tilstande er en boomende industri, og de behøver kun en CE-mærkning, som alene garanterer, at de ikke i sig selv er farlige for liv og helbred. Brugen af dem kan dog - som eksempelvis med upålidelige coronatest - være særdeles problematisk for bestræbelserne på smitteinddæmning. Selvtest i håndkøb kommer også i højere grad til at sætte sit præg på fremtidens sundhedsvæsen.

Vi kan lige så godt komme i gang med at gøre udbuddet mere gennemskueligt, så både borgerne og deres praktiserende læger får nogle minimumsstandarder at læne sig op ad.

Lad os derfor få en uafhængig, national kvalitetsenhed, der har de økonomiske ressourcer, logistikken og medarbejderne på plads og dermed kan sikre, at der ikke sker unødvendige forsinkelser eller udsendes forvirrende budskaber om, hvordan vi skal anvende de analysetyper, der ikke skal en tur omkring et specialiseret sygehuslaboratorium. Der er brug for det.     

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martina Jürs

Formand, Danske Bioanalytikere
Bioanalytiker

0:000:00