Debat

Borgmester og rådmænd: Gratis tandpleje er en dyr omgang for kommunerne

Retten til gratis tandpleje skal ifølge planen løbende udvides, så det er gratis at gå til tandlægen for unge mellem 18 og 21. Det er især dyrt for de kommuner, hvor mange unge søger til for at studere og pengene følger ikke med udvidelsen, skriver Jakob Næsager (K), Thomas Medom (SF), Tommy Hummelmose (K) og Morten Thiessen (K).

Det giver god mening, at give flere unge gratis tandpleje, men pengene er ikke fulgt med til studiebyerne, skriver en København-borgmester og rådmænd i Aarhus, Odense og Aalborg. 
Det giver god mening, at give flere unge gratis tandpleje, men pengene er ikke fulgt med til studiebyerne, skriver en København-borgmester og rådmænd i Aarhus, Odense og Aalborg. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Jakob Næsager
Thomas Medom
Tommy Hummelmose
Morten Thiessen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når børn og unge bliver til voksne og ikke længere automatisk indkaldes til tandtjek hos den kommunale børne- og ungdomstandpleje, finder for få vej til tandlægestolen.

Hvad enten det skyldes en ubevidst forglemmelse eller bevidst prioritering - nu koster det jo pludselig penge – så går det ud over tandsundheden, når man skulker fra tandlægen.

Derfor skal retten til gratis tandpleje hos den kommunale børne- og ungdomstandpleje udvides til også at gælde de 18- til 21-årige. Det var argumentet.

Intentionerne er gode nok. Sunde tænder er vigtigt for både helbred og trivsel. Forskning viser, at der er sammenhæng mellem tandsundhed og almen sundhed. Parodontose (betændelse i tandkødet) kan forværre diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Man skal børste sine tænder, og passe sine tandlægebesøg. Det giver mening.

Allerede nu står det klart, at de anlægsmidler, der er fulgt med den nye lovgivning, er utilstrækkelige

Jakob Næsager (K), Thomas Medom (SF). Tommy Hummelmose (K) og Morten Thiessen (K)
Hhv. borgmester, København og rådmænd, Aarhus, Odense og Aalborg Kommune

Men gratis tandpleje koster penge. Mange penge. Især i uddannelsesbyer som Aarhus, København, Odense og Aalborg, hvor andelen af unge er større end andre steder i landet. Bare i Aarhus, vil udvidelsen betyde, at den kommunale tandpleje skal indsluse yderligere cirka 21.600 unge oveni de nuværende 64.000 brugere. En udvidelse på 33 procent.

Pengene følger ikke med

Problemet er, at pengene ikke følger med. Hverken til de højere lønomkostninger eller til byggeri af de mange nye tandklinikker, der bliver brug for. Blandt andet i Københavns Kommune, hvor man får brug for yderligere to til tre nye, store tandklinikker inden for en kort årrække.

Allerede nu står det klart, at de anlægsmidler, der er fulgt med den nye lovgivning, er utilstrækkelige.

Derfor står vi nu sammen på tværs af partier: tre rådmænd og en borgmester, med en klar opfordring til regeringen om, at der afsættes flere midler til kommunerne, så vi kan løfte opgaven og sikre at flere unge fastholder de gode vaner og regelmæssigt får tjekket deres tænder.

Læs også

Det er nemlig ikke ligetil at udvide tandplejen vederlagsfrit. De 18-21-årige er dyrere at behandle sammenlignet med de 0-17-årige. Driftsudgifterne er ganske enkelt højere, fordi behandlingsbehovet er mere kompliceret.

Hvor behandlingerne af de yngste ofte er ret simple, stiger behovet for behandlinger ved tandlæger og specialtandlæger, når børn bliver unge og voksne.

Pris per patient stiger

Samtidig med udvidelsen af retten til gratis tandpleje får unge nu selv lov til at vælge, hvor de skal behandles, men udgiften til tandpleje for aldersgruppen 16-21-årige er kommunal, uanset om de unge ønsker at være tilknyttet en privat eller kommunal tandklinik.

Det vil også betyde, at den gennemsnitlige pris per patient stiger

Jakob Næsager (K), Thomas Medom (SF). Tommy Hummelmose (K) og Morten Thiessen (K)
Hhv. borgmester, København og rådmænd, Aarhus, Odense og Aalborg Kommune

Det er forventningen, at en højere andel af de 18-21-årige vil benytte sig af en privat tandlæge, og her er omkostningerne til behandling højere end i den kommunale tandpleje.

Sidst, men på ingen måde mindst, kommer den nye lovgivning på et tidspunkt, hvor den kommunale tandpleje landet over oplever stigende rekrutteringsudfordringer. Det skyldes mangel på uddannet arbejdskraft, men også et stigende lønkrav fra personalet i den kommunale tandpleje.

Udvidelsen af retten til gratis tandpleje betyder altså ikke blot flere unge i tandlægestolene. Det vil også betyde, at den gennemsnitlige pris per patient stiger. Det bliver dyrt. Meget dyrt.

Især i de store uddannelsesbyer, hvor landets unge søger hen. Det vil få konsekvenser for det overordnede serviceniveau i tandplejen. Uanset hvor gode intentioner, loven bygger på. Vi kan ganske enkelt ikke levere så meget mere, for så lidt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Næsager

Børne- og ungdomsborgmester (K), Københavns Kommune
Cand.jur., Københavns Universitet 1997

Thomas Medom

Rådmand, Børn & Unge (SF), Aarhus Kommune
lærer (Aarhus Lærerseminarium 2007), cand.pæd.soc. (Aarhus Uni.)

Tommy Hummelmose

Rådmand (K), Sundhedsforvaltningen, Odense Kommune

0:000:00