Debat

BPK: Behandlingsmuligheder skal være ens for alle

DEBAT: Regionerne skal blive bedre til at guide patienterne gennem sundhedsjunglen, skriver sekretariatschef Jesper Luthman. BPK samarbejder gerne med det offentlige for at sikre lige vilkår for alle patienter - uanset diagnose. 

I dag venter vi i gennemsnit 49 dage på at blive behandlet, skriver Jesper Luthman. Det kan gøres bedre,&nbsp;mener både sundhedsministeren og BPK.<br>
I dag venter vi i gennemsnit 49 dage på at blive behandlet, skriver Jesper Luthman. Det kan gøres bedre, mener både sundhedsministeren og BPK.
Camilla Kamstrup
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jesper Luthman
Sekretariatschef i Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker (BPK)

Fakta
Giv et indspark til debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Danskerne kan fra 1. oktober 2016 se frem til kun at skulle vente maksimalt 30 dage på at blive udredt og 30 dage på at blive behandlet. Hvis det ikke kan lade sig gøre, har de muligheden for at bruge et privat tilbud. Så flere hurtigere kan få at vide, hvad de fejler – og hurtigere komme i gang med behandlingen.

Det er godt for den enkelte, der hermed hurtigere bliver rask, hurtigere kan vende tilbage i job, og hurtigere vende tilbage til en normal hverdag. Det er ikke en værdi i sig selv at vente!

I dag bliver kun cirka 60 % udredt inden for de 30 dage, der står i loven. Og vi venter i gennemsnit 49 dage på at blive behandlet. Det, mener Sundhedsministeren, kan gøres bedre. Vi er enige. Og vi er klar til at indgå aftaler med det offentlige for, at det kan blive bedre.

Vi er nødt til at blive bedre – både offentlige og private - til at se frem i tiden. Vi skal sikre, at der er plads til patienten, inden ventelisten bliver for lang.

Jesper Luthman
Sekretariatschef i Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker

Bedre information til patienterne
Med forslaget sendes et klart signal til regionerne om, at de skal blive bedre til at informere patienterne, hvordan de finder vej gennem "sundhedsjunglen". Uforståelige breve og forklaringer på side 12 med små bogstaver skal være slut. Og Patienter, der føler sig "strandet", skal være fortid.

Vi har derfor allerede tilbudt ministeren vores input til, hvordan informationen kan blive bedre.

Vi ser en række rigtige gode takter i forslaget, som vi sammen med regionerne nu skal folde ud. Vi glæder os til en åben og gennemskuelig diskussion om kapacitet. Vi er nødt til at blive bedre – både offentlige og private - til at se frem i tiden. Vi skal sikre, at der er plads til patienten, inden ventelisten bliver for lang. Derfor har vi opfordret til, at vi to gange årligt ser på de områder, hvor ventetiden er værst.

Og sammen finder løsninger til fordel for patienterne.

Områder udenfor ventetidsgarantierne
Men hvad mange ikke ved, så er der fortsat områder, der ikke er en del af ventetidsgarantierne. Det drejer sig blandt andet om fertilitetsbehandling, hvor der i dag er lange ventelister alle steder i Danmark. Så mange er overladt til enten at undvære børn eller selv finansiere det.

Det skaber stor ulighed i sundhed i forhold til det at få børn. Hvis du ikke har pengepungen, må du vente – længe – på behandling i det offentlige. Så flere kunne have fået børn – men fravælger på grund af ventetid og for stor egenbetaling.

Ligeledes er rehabiliteringsområdet undtaget. I dag overlades mange patienter til enten at få tilbud fra sygehuset eller kommunen. Men de må vente på det, da der ingen ventetidsgaranti er.

Vi mener, danskere, der har brug for hjælp efter for eksempel en blodprop i hjernen, skal have samme rettigheder som en patient, der skal have nyt knæ. Alt andet giver ingen mening. Og det ville klart styrke et område, der lider under manglende sammenhæng på tværs af sygehus og kommune.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Danneris Luthman

Rådgiver, Nordic Healthcare Group
cand.scient.san.publ. (Københavns Uni. 2008)

0:000:00