Dan Jørgensen: Regeringen vil ikke styrke sundheden i Danmark

KOMMENTAR: Frem mod 2025 vil udgifterne til sundhed stige. Og mens Venstre vil have skattelettelser, vil Socialdemokratiet hellere tilføre 53 milliarder til sundhedsvæsenet, skriver Dan Jørgensen (S).

Et af de temaer, der kommer til at fylde mest i den kommende valgkamp, bliver uden tvivl sundhed. Med rette.

Regeringens politik halter nemlig gevaldigt. I Socialdemokratiet vil vi en anden vej.

Sundheds- og plejeområdet skal have bedre muligheder for at kunne levere pleje og service af høj kvalitet. Derfor vil Socialdemokratiet bruge 53 milliarder kroner ekstra på vores sundhedsvæsen og plejehjem fra 2019 til 2025.

Alt for ofte hører man om, at vores sygeplejersker har for travlt, og at der mangler flere varme hænder i kommunerne. For at gøre ondt værre står fire ud af fem regioner over for massive fyringsrunder på grund af en presset økonomi.

Man behøver ikke kigge langt tilbage i tiden for at se den seneste konsekvens af regionernes pressede økonomi; forleden meddelte Danmarks største hospital, Rigshospitalet, at de fra 17. december i år må nedlægge barselsafsnittet på Patienthotellet. Det betyder, at fødende på Rigshospitalet fremover skal undvære at få støtte til amning og familiedannelse i det første døgn efter fødslen.

Dette er blot det seneste eksempel på en udvikling, som regeringen ikke på nogen måde har en plan for at gøre noget ved. 

Ifølge tal fra Finansministeriet vil udgifterne til sundhed og pleje stige ganske meget frem mod 2025 som følge af et stigende antal børn og ældre. Men ser man på regeringens 2025-plan, planlægger man desværre ikke at lade bevillingerne følge med.

Helt enkelt betyder det, at den nuværende regering ikke vil styrke sundheden i Danmark. Faktisk skal der skæres.

Sådan et scenarie vil vi i Socialdemokratiet undgå. Derfor vil vi mellem 2019 og 2025 tilføre 53 milliarder kroner til sundheds- og plejeområdet alene. For os er det vigtigt, at pengene følger med udviklingen.

Finansordfører for Venstre Jacob Jensen kaldte for nylig dette udspil for ”ren overbudspolitik”. Den besked kan landets sygeplejersker, der til stadighed skal løbe hurtigere og hurtigere, nok ikke bruge til så meget. Eller patienterne for den sags skyld.

Sandheden er, at vi socialdemokrater prioriterer vores sundhedsvæsen, mens Venstre prioriterer skattelettelser. Sig det dog ærligt.

Det er fair nok, at der er en politisk kamp bestående af dem, der vil sikre velfærden og sundheden i vores land, og dem, der ønsker mere råderum til skattelettelser. Men jeg ville ønske, at sidstnævnte ville kæmpe kampen med åben pande.

------

Dan Jørgensen er medlem af Folketinget og næstformand i Socialdemokratiets folketingsgruppe. Han har tidligere været fødevareminister og medlem af Europa-Parlamentet.

Forrige artikel Jes Søgaard: Kræftbehandlingen i Region H må tilbage på sporet Jes Søgaard: Kræftbehandlingen i Region H må tilbage på sporet Næste artikel Jes Søgaard: Stigende medicinudgifter presser sundhedsbudgetterne Jes Søgaard: Stigende medicinudgifter presser sundhedsbudgetterne
 • Anmeld

  Claus Hillerup · Selvstændig og Skatte-objekt

  Er tilførsel af midler lig med øget kvalitet

  Dan Jørgensen bevæger sig i retoriske one-liners som vanligt, og agerer som interesseperson for den offentlige sektor: Skattelettelser vs. sundhed. 53 mia ekstra giver mere kvalitet og styrker sundheden, og løser sygeplejerskernes problemer. .... Man bliver så træt...

  Skattelettelser gives for at få råd til velfærd på den lange bane. Sygeplejerskerne og øvrigt velfærdspersonale har travlt fordi de er bebyrdet med administrative opgaver.
  Vi kan få meget mere sundhed for pengene vi allerede betaler...

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  Skattelettelser giver ikke mere velfærd

  Det er et politisk påstand at skattellelse giver velfærd men der er ingen samfundsvidenskabelig belæg for det

 • Anmeld

  Claus Hillerup · Selvstændig og Skatte-objekt

  @Kim Nielsen

  Hvad er definitionen på samfundsvidenskabelig belæg? Måske der er en påstand, men der er da rigelig med eksempler på sammenhængen. Tag nu bilbeskatningen, der er sat ned, og har givet flere skatteindtægter. Jeg er selvstændig, og udbetaler kun op til top skattegrænsen til mig selv i løn, og har egentlig ikke motivation for at arbejde mere end hertil.. Dette er et velfærdstab for samfundet, da jeg forbruger mindre end jeg kunne. Der er statistik på, at selvstændige i høj grad gør som jeg.

  Produktivitetskommisionen har estimeret et optimeringspotentiale på 100 mia. hvis den offentlige sektor effektiviseres, herunder frigør den fra administrative opgaver... Hvorfor har dette ikke dit fokus?

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  Svar

  Der er stadigvæk ikke nogen dokumentation for at folk vil arbejde mere fodi skatteb bliver nedsat.
  Og du kan ikke generalisere ud fra dug selv.

  Produktivitetskommissionen skønner men et skøn er tit behæftet med stor usikkerhed
  Desuden bliver kommisionen ofte sammen medlemmer af regeringen, i håb om og så ofte indfrier den politik regeringen ønsker at føre
  Jeg kan forstå på din betengelse som skatte objekt at du ikke har det godt med at bidrage til fællesskabet om det så også betyder at din holdning gør, at du ikke ønsker hvis du og andre du holder af bliver syge eller kommer ud for en socialbegivenhed ikke ønske at få hjælp og støtten fra vores velfærdssamfund
  Jeg ønsker dig god vind fremover

 • Anmeld

  Claus Hillerup · Selvstændig og Skatte-objekt

  Kim Nielsen

  Det jeg ikke har det godt med er, at betale 250.000 i skat, hvis jeg kunne nøjes med at betale 200.000 i skat og samtidig få bedre ydelser, hvis vi gjorde tingene anderledes og satte den offentlige sektor fri. Jeg kan ikke forstå, hvis du ikke har det på samme måde, givet at du har et job og tjener dine egne penge.

  Må jeg samtidig minde om, at tilførsel af 53 mia også er behæftet med usikkerhed ift. at få bedre ydelser til alt det du påpeger.

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  Svar

  Kære Claus

  Jeg har op fornemmelsen at du bare er utilfreds at betale skat som også bl.a. også bruges på dig og din famile

  Du er jo heldig at have liberal alliance eller ny borgerlige at kæmpe og arbejde for selvtilstrækkeligheden og kun skal nøjes til at se lige ud næsen flippen
  Det er ok du har den holdning, men i øjeblikket er der ikke et flertal af pariter der ikke har valgt den vej - og det er jeg ikke ked ad.
  Du må god vind fremover