Debat

Dansk Sygeplejeråd: Inddrag de fagprofessionelle i sundhedsaftalerne

DEBAT: Formålet med sundhedsaftalerne er at skabe sammenhæng for patienterne. Hvis det skal lykkes, er det afgørende at inddrage de fagprofessionelle i aftalerne, skriver Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.

Foto: Pressefoto
Katja Holm
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Grete Christensen
Formand for Dansk Sygeplejeråd

Effekten af sundhedsaftalerne ville være langt større, hvis for eksempel de økonomiske incitamenter understøttede aftalerne, samt hvis de fagprofessionelle og lederne blev inddraget og efterfølgende arbejdede med aftalerne.

Formålet er at skabe sammenhæng for patienterne
Regeringen har meldt ud, at målet med den kommende generation af sundhedsaftaler er, at aftalerne skal afbureaukratiseres, og at der skal skabes større politisk ejerskab. Begge dele lyder godt og rigtigt.

Men hvis afbureaukratiseringen reelt betyder, at indholdet i aftalerne udhules og reduceres til kun at regulere, at parterne taler sammen – men ikke om hvad – så glemmes hele formålet med sundhedsaftalerne, som er at skabe sammenhæng for patienterne og lukke hullerne i sektorovergangene.

Fakta
Deltag i debatten!

Alle skal kunne se sig selv i kvalitetsmålene
Det ville være helt naturligt, at de otte nationale kvalitetsmål får en central plads i sundhedsaftalerne.

Dog skal vi ikke glemme andre eksisterende regelsæt som forløbsbeskrivelser, pakkeforløb, læring gennem utilsigtede hændelser med videre. Men det medfører et helt centralt spørgsmål: I hvor høj grad kan alle parter i sundhedsaftalerne se sig selv i de otte kvalitetsmål?

Hvad nytter det at binde parterne sammen i sundhedsaftalerne, hvis styringsmekanismerne i sundhedsvæsenet arbejder modsat?

Grete Christensen
Formand for Dansk Sygeplejeråd

Er kommunernes og almen praksis’ ejerskab til de otte kvalitetsmål stort nok til, at indholdet i de kommende sundhedsaftaler bliver forpligtende nok?

Samtidig vil jeg minde om, at de otte kvalitetsmål er langt bredere, end hvad formålet med sundhedsaftalerne er tiltænkt.

Vi skal også være bevidste om, hvad det nytter at binde parterne sammen i sundhedsaftalerne, hvis styringsmekanismerne i sundhedsvæsenet arbejder modsat?

Følg intentioner i sundhedsaftaler
Det er naturligvis i sig selv positivt, at parterne i regi af sundhedsaftalerne ”tvinges” sammen omkring samme bord for at indgå en aftale. Men som det er nu virker sundhedsaftalerne på trods af de økonomiske incitamenter. Effekten af aftalerne ville være langt større, hvis incitamenterne fulgte intentionerne i sundhedsaftalerne og samtidig gav incitament til mere fælles ledelse og finansiering af fælles tiltag.

Inddrag de fagprofessionelle
Endelig skal vi huske på spørgsmålet om, hvem sundhedsaftalerne egentlig er til for? Det er klart, at sundhedsaftalerne i sidste ende er til for patienterne, men der er ofte lang vej fra papir til virkelighed. For Dansk Sygeplejeråd er det afgørende, at de fagprofessionelle, både medarbejdere og ledere, inddrages i hvad der skal stå i aftalerne, så aftalerne efterfølgende får den effekt, som er tiltænkt for patienterne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Grete Christensen

Fhv. formand, Dansk Sygeplejeråd
sygeplejerske (Holbæk Sygeplejeskole 1981)

0:000:00