Debat

Danske Fysioterapeuter: Rehabilitering bør spille en langt større rolle i sundhedsvæsnet

Danmark er i sundhedskrise. Vejen ud af den er et satse langt mere på rehabilitering i sundhedsvæsnet. Det kan blive en gevinst for både borger og samfund, skriver Danske Fysioterapeuters nyvalgte formand.

Det er indlysende rigtigt at fokusere på, hvordan vi gør den enkelte borger i stand til at mestre mest muligt af eget liv frem for at opfinde nye måder at hjælpe på, skriver Jeanette Præstegaard.
Det er indlysende rigtigt at fokusere på, hvordan vi gør den enkelte borger i stand til at mestre mest muligt af eget liv frem for at opfinde nye måder at hjælpe på, skriver Jeanette Præstegaard.Foto: UC Viden
Jeanette Præstegaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark er i sundhedskrise. Med corona oplevede vi, hvad det betyder, når der kommer et voldsomt og akut pres på sundhedssystemet.

I dag er situationen den, at vi på grund af mangel på medarbejdere og økonomi står i en krise langt mere omfangsrig, og som det vil tage år at få bugt med.

Sundhedsvæsenet har i dag som det primære fokus at hjælpe, pleje og behandle. Den rehabiliterende tilgang fortjener en langt mere fremtrædende plads i velfærdssamfundet, da den favner borgeres, pårørendes og medarbejderes ressourcer langt bedre, når tilgangen er struktureret og organiseret.

Hvis vi ikke sætter ind, kan vi se ind i en fremtid, hvor der ikke er medarbejdere eller økonomi til de mange hjælpe, pleje- og behandlingsopgaver, der vil følge med flere ældre, børn og multisyge.

Meget mere rehabilitering 

Med rehabilitering er målet at sikre, at den borger, som er i risiko for at tabe en eller flere funktioner, er medbestemmende for så meget som muligt. Dermed opnår borgeren et så værdigt og meningsfyldt liv som muligt – og behovet for passiv pleje mindskes.

Hvis vi tør tænke rehabilitering ind som en grundlæggende tilgang, er der store gevinster for både borgere og samfund

Jeanette Præstegaard
Formand for Danske Fysioterapeuter

Det er både en gevinst for den enkelte og for samfundet. Og vi ved det virker, når vi sætter ind i tide.

'Hvidbog om Rehabilitering 2.0' er netop blevet lanceret. Den er udviklet af fagfolk, borgere og pårørende, gør det klart, at der er brug for et mere målrettet og sammenhængende blik på rehabilitering.

Strukturerer vi arbejdet med rehabilitering klogt, kan vi give det enkelte menneske de bedste muligheder for at klare sig selv.

Borgeren i centrum

Hvidbogen kommer med fem klare anbefalinger til, hvordan vi får drejet fokus hen på løsninger, der gør den enkelte borger i stand til at klare sig bedre selv.

Hvis enderne skal nå sammen, skal så mange borgere som muligt kunne leve et selvstændigt og meningsfuldt liv. Og med hvidbogens anbefalinger i hånden, har Christiansborg et godt redskab til at vælge den rigtige vej at gå, når der skal tænkes nye strukturelle og organisatoriske tanker for fremtidens velfærd.

Opgaven er ikke let. Det er til gengæld indlysende rigtigt at fokusere på, hvordan vi gør den enkelte borger i stand til at mestre mest muligt af eget liv frem for at opfinde nye måder at hjælpe på. Derfor er hvidbogens anbefalinger om fokus på den enkelte borger et simpelt, men rigtigt budskab.

Store gevinster for borger og samfund

Vi ved, at der er behov for en stærkere koordinering mellem de forskellige professioner og sektorer med henblik på at skabe bedre og mere glidende overgange for borgerne. Her kommer hvidbogen med stærke indsigter, der kan bidrage til det arbejde, der allerede er i gang med at forbedre samarbejdet med udgangspunkt i borgeren.

Læs også

Fysioterapeuter er en central del af rigtig mange forløb, og vi har kompetencerne til at lede, koordinere, rehabilitere og skabe sammenhængende forløb med borgerens hele situation for øje. Skal vi lykkes med denne opgave, er det afgørende, at vi tør tænke nyt og tør afprøve nye tilgange.

Vi kan ikke løse det hele på en gang. Men hvis vi tør tænke rehabilitering ind som en grundlæggende tilgang i social-, beskæftigelse- og sundhedssektoren, er der store gevinster for både borgere og samfund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00