Debat

Danske Fysioterapeuter: Fysisk aktivitet skal spille en større rolle i forhandlinger om forebyggelse

Fysisk aktivitet er et helt afgørende element, hvis vi skal holde borgerne raske og spare på sundhedsudgifterne. Det skal politikerne huske i forhandlingerne om forebyggelse, skriver Jeanette Præstegaard.

De igangværende forhandlinger om forebyggelse bør resultere i tiltag for øget fysisk aktivitet, bevægelse og træning både målrettet børn og unge og den brede befolkning, skriver Jeanette Præstegaard.
De igangværende forhandlinger om forebyggelse bør resultere i tiltag for øget fysisk aktivitet, bevægelse og træning både målrettet børn og unge og den brede befolkning, skriver Jeanette Præstegaard.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Jeanette Præstegaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Nye anbefalinger for alkohol. Strammere regler for tobak. Den kommende forebyggelsesaftale, som vi forventer lander efter sommerferien, har allerede skabt mange overskrifter, men en historie mangler fortsat.

Intet tyder på, at bevægelse og aktivitet er en del af forhandlingerne og det på trods af, at der er stærk evidens for, at bevægelse og aktivitet forebygger sygdom – og at manglende aktivitet koster sundhedsvæsenet rigtig mange penge for ikke at tale om de omkostninger, det har for borgerne.

Danske Fysioterapeuter er stærkt bekymret for, om de mange muligheder for at øge lysten til aktivitet og bevægelse er blevet glemt, for det er nødvendigt at gøre langt mere for at holde befolkningen rask og rørig.

Dyre konsekvenser

Vi ved, at manglende fysisk aktivitet øger risikoen for tidlig død og en lang række sygdomme som hjertekarsygdom, type-II diabetes, apopleksi, depression, angst, artrose (slidgigt), tyktarmskræft, brystkræft og en lang række andre kræftformer. Omvendt er der solid evidens for, at fysisk aktivitet virker forebyggende på disse sygdomme.

Vi ved ligeledes ifølge Sygdomsbyrden i Danmark fra 2016, at fysisk inaktivitet giver samfundet ekstra omkostninger for omkring fem milliarder kroner. Årligt.

Dertil kommer ekstra omkostninger på 12 milliarder kroner ved tabt produktion. Det er rigtig mange penge. 

Danske Fysioterapeuter anbefaler, at arbejdspladserne støtter initiativer, der fremmer bevægelse og træning, og at tid til motion bliver prioriteret

Jeanette Præstegaard
Formand, Danske Fysioterapeuter

Investerer vi blot en lille del af de midler, er der god sandsynlighed for, at de kommer tifold tilbage i form af højere produktivitet i samfundet og færre udgifter til sundhedsvæsenet og en gladere og sundere befolkning.

National strategi for bevægelse

De igangværende forhandlinger om forebyggelse bør derfor resultere i tiltag for øget fysisk aktivitet, bevægelse og træning både målrettet børn og unge og den brede befolkning.

Konkret er der brug for at tage området alvorligt på alle niveauer. Bevægelse og aktivitet skal være en naturlig del af borgernes hverdag, og vi skal møde muligheder for at være aktive på arbejdspladsen, i skolen eller hvor vi befinder os – og mulighederne skal være uafhængige af indkomst og vilkår.

Der er brug for en langt mere systematisk tilgang til bevægelse og aktivitet. Det kræver, at vi overordnet tager stilling til, hvor og hvordan det skal foregå i praksis, og Danske Fysioterapeuter foreslår konkret, at der bliver udarbejdet en national strategi for fysisk aktivitet med henblik på forebyggelse af sygdom og styrkelse af befolkningens generelle sundhedstilstand.

Strategien skal følges af kommunale indsatser, og her er det afgørende, at samtlige kommuner udarbejder en politik for fysisk aktivitet med overordnede pejlemærker og principper for fysisk aktivitet i den enkelte kommune, ligesom kommunerne skal tilbyde inspiration til lærere og pædagoger i forhold til bevægelse og fremme lokale initiativer, arkitektur og uderum, der fremmer bevægelse.

Danske Fysioterapeuter anbefaler, at arbejdspladserne støtter initiativer, der fremmer bevægelse og træning, og at tid til motion bliver prioriteret. Vi ved, at aktivitet er med til at nedbringe sygefraværet, så motivationen for arbejdsgiverne burde være til stede.

Endelig ønsker vi, at der etableres tilskud eller fradrag for indsatser, der fremmer bevægelse – særligt med fokus på økonomisk udsatte familier.

Der er nok at tage fat på – og masser af steder at gøre det. Men det vigtigste budskab her er, at bevægelse og aktivitet skal være en del af forebyggelsesaftalen. Vi har simpelthen ikke råd til at lade være.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeanette Præstegaard

Formand, Danske Fysioterapeuter

0:000:00