Debat

Debat: DF viser forskruet forståelse af livskvalitet

REPLIK: Liselott Blixt (DF) glemmer, at usunde vaner fører til sygdomme, som fællesskabet betaler prisen for. Livsstilssygdomme kræver forebyggelse, skriver Torben Kjær (EL), Hovedstadens Regionsråd.

Forebyggelse af livsstilsygdomme kan give ekstra penge til velfærd, skriver Torben Kjær (EL).
Forebyggelse af livsstilsygdomme kan give ekstra penge til velfærd, skriver Torben Kjær (EL).Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Christoffer Miguel Frendesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Kjær (EL)
Medlem, Hovedstadens Regionsråd og Danske Regioners Sundhedsudvalg

Liselott Blixt argumenterer i Altinget 20/11, at lighed ikke handler om et langt liv, men om livskvaliteten. At livskvaliteten er det vigtigste er nemt at blive enige om.

Mange oplever bare, at livsnyderiet med smøger, alkohol og dårlige madvaner giver bagslag og fører til sygdomme, hvor borgeren og familien må gennemgå traumatiske sygdomsforløb, der til sidst ender med døden. Det er for de færreste livskvalitet!

Fællesskabet betaler regningen
Dertil glemmer Liselott Blixt, at det er fællesskabet, der betaler for al den behandling, som borgere med dårlige livsvaner må gennemgå.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Dertil glemmer Liselott Blixt, at det er fællesskabet, der betaler for al den behandling, som borgere med dårlige livsvaner må gennemgå.

Torben Kjær (EL)
Medlem, Hovedstadens Regionsråd og Danske Regioners Sundhedsudvalg (EL)

Penge, der bedre kunne bruges på plejehjemmene til mere personale, for eksempel til at tage på ture med de ældre, så de ikke behøvede sidde i ensomhed.

De nedskæringer i kommunerne kan borgerne takke regeringen og DF's centrale styring af, hvad kommunerne må bruge deres penge til.

I Danmark begynder 17 procent af en ungdomsårgang at ryge, hvor det er tre procent i Norge. 

Torben Kjær
Medlem, Hovedstadens Regionsråd og Danske Regioners Sundhedsudvalg (EL)

Dårlige vaner kan forebygges
Dårlige vaner er svære at ændre hos mennesker, som har levet med dem i årevis, og det er naturligvis et frit valg, om man vil det.

Men forebyggelse af, at børn og unge får disse dårlige vaner som rygning, der enkelt kan ændres ved at lægge smøgerne ind under hylden i butikkerne og hæve prisen markant, ved man virker fra erfaringer i Norge.

I Danmark begynder 17 procent af en ungdomsårgang at ryge, hvor det er tre procent i Norge. Det vil på sigt føre til færre alvorlige sygdomme og øge livskvaliteten, samtidigt med at borgerne vil leve længere.

Mon ikke der skal andre værktøjer til at give psykisk syge og andre dårligt stillede grupper, som ryger, drikker og lever af dårlig mad, til, for at de får en bedre livskvalitet?

Psykisk syge lever 20 år kortere end andre, og det er næppe livskvaliteten, der er årsag!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

0:000:00