Debat

Direktør: Drop overbudspolitikken på sundhedsområdet

DEBAT: Hvis vi skal opretholde det serviceniveau, som vi har på sundhedsområdet, skal hospitaler, virksomheder og iværksættere bringes sammen, mener Nordic Health Labs direktør.

Valgkampen var en konkurrence om, hvem der har ønsket at give flest penge til borgernær velfærd, mener direktør.
Valgkampen var en konkurrence om, hvem der har ønsket at give flest penge til borgernær velfærd, mener direktør.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sysser Mette Agergaard Ærtebjerg
Direktør, Nordic Health Lab

Valgkampen var én lang konkurrence om, hvem der har kunnet give flest penge til den borgernære velfærd.

På sidelinjen har en række topchefer kritiseret statsministerpartiernes forgyldte valgløfter, hvor man har overbudt hinanden uden at komme med svar på, hvor fremtidens vækst skal komme fra.

Jeg hilser indsparket velkomment, men savner væsentlige pointer fra begge sider i debatten.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Erhvervslivet fokuserer på rammevilkår og vækst, mens politikerne snakker velfærd, velfærd og lidt mere velfærd.

Kigger man på sundhedsområdet, er det indiskutabelt, at vi i fremtiden har en kæmpe udfordring med flere ældre og færre af arbejdsmarkedets kernetropper.

Man tisser i bukserne for at holde varmen, for allerede i 2025 kommer der 80.000 flere danskere over 80 år.

Sysser Mette Agergaard Ærtebjerg
Direktør, Nordic Health Lab

Derfor er det selvfølgelig nærliggende, at man vil afsætte penge til flere sygeplejersker og indkøb af nye ambulancer, men er det holdbart i længden?

Langtfra.

Antallet af ældre eksploderer
Man tisser i bukserne for at holde varmen, for allerede i 2025 kommer der 80.000 flere danskere over 80 år – en stigning på hele 30 procent.

Derfor skal vi gøre tingene helt anderledes. Vi har behov for et nyt mindset, hvor vi tænker på tværs ved at bringe virksomheder, vidensinstitutioner og offentlige aktører sammen i en ny testarena.

Ved i langt højere grad at bygge bro mellem sundhedsorganisationer og erhvervsliv er det muligt at accelerere udviklingen af innovative sundhedsteknologier og produkter.

I Nordic Health Lab inviterer vi virksomheder og iværksættere indenfor i vores testunivers – et living lab – med det formål at tage innovationen ud i virkeligheden.

Her får virksomhederne deres produktudvikling helt ind i kliniske testmiljøer, hvilket giver dem en unik mulighed for at teste løsningerne på rigtige patienter – både på hospitalet, i kommunens plejeboliger og sågar hjemme hos borgerne.

Dermed får vi de bedste betingelser for i sidste ende at kunne udvikle langtidsholdbare produkter med et globalt vækstpotentiale, som løser helt konkrete problemstillinger i sundhedssektoren og bliver next practice inden for sundhedsløsninger.

Læs også

Drop overbudspolitikken
Skal vi forbedre – eller blot kunne opretholde – det serviceniveau, som vi har i dag, skal hospitaler, virksomheder og iværksættere bringes sammen og udvikle nye løsninger, der kan forbedre vores sundhedsvæsen.

Vi kan simpelthen ikke fortsætte med at lade udgifterne stige i en grad, som det er sket siden årtusindskiftet, hvor de offentlige sundhedsudgifter ifølge Danmarks Statistik er eksploderet med 69 procent.

Lad os droppe overbudspolitikken og i stedet fokusere kræfterne på innovation af nye teknologier og løsninger.

Det skal finansiere fremtidens velfærd.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00