DR til tidligere sygehusdirektør: Din kritik er ikke korrekt

REPLIK: Tidligere sygehusdirektør kritiserer DR's serie 'De udenlandske læger' for, at et patientforløb mangler relevans. Men patientens dødsfald er en følge af behandlingen på Slagelse Sygehus, mener DR-redaktør.

Af Steen Jensen
Ledende redaktør, DR Dokumentar

Den tidligere direktør for Slagelse Sygehus, Vagn Bach, undlader i sin kritik af DR i Altinget at forholde sig til den dokumentation, der blev lagt frem i serien 'De udenlandske læger'.

I serien afdækkes, hvordan Styrelsen for Patientsikkerhed for første gang herhjemme måtte stoppe en sygehusafdeling i af modtage flere akutte patienter på grund af manglende sikkerhed for patienterne.

På afdelingen var alle overlæger i en periode udenlandske. Vagn Bach skriver, at det ikke havde noget med kompetencerne hos de udenlandske læger at gøre.

Det er ikke korrekt.

Den eksterne rapport henviser direkte til lægernes manglende kompetencer, og Styrelsen for Patientsikkerhed skriver forud for lukningen, at "såvel sproglige, kulturelle som faglige forhold udgør fortsat en udfordring".

Styrelsen skriver videre, at patienterne på grund af overlægernes faglige mangler risikerer følgeskader og oversete komplikationer.

Udlægning vækker undren
Vagn Bach nedgør også et patientforløb, som indgik i programmet.

Ifølge Vagn Bach er den eneste relevans, "at patientens ægtefælle havde en samtale med en udenlandsk læge, som hun ikke forstod".

Den udlægning kan undre.

Patienten døde efter et længere forløb på netop den afdeling, hvor styrelsen efterfølgende måtte lukke for modtagelse af flere akutte patienter. Om patienten skrev Ankenævnet for Patienterstatningen i en afgørelse fra november 2017:

"Patientens (navn) dødsfald er en følge af behandlingen på Slagelse Sygehus," og "patientens dødsfald kunne være undgået, såfremt behandlingen på Slagelse Sygehus var udført, som en erfaren specialist ville have gjort".

Forrige artikel Fyret sygehusdirektør: Forudindtagede holdninger prægede mediehistorier om udenlandske læger Fyret sygehusdirektør: Forudindtagede holdninger prægede mediehistorier om udenlandske læger Næste artikel Hjerteforeningen: Forbyd markedsføring af usunde fødevarer rettet mod børn Hjerteforeningen: Forbyd markedsføring af usunde fødevarer rettet mod børn