Eksperter efter SSI-rapport: Usædvanlige og grove fejl fra direktør

GROFT: Beskyldningerne i Kammeradvokatens rapport om undersøgelsen af Statens Serum Institut er bemærkelsesværdigt stærke, mener en række eksperter, Altinget har talt med. Mads Melbyes advokat udtaler, at rapporten i bedste fald kan bruges til at tænde op i brændeovnen med.

Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Mads Melbye ville handle nøjagtig på samme vis igen i morgen, hvis det var nødvendigt for at sikre SSI's interesser.

Arvid Andersen
Mads Melbyes advokat

Man kan sagtens forestille sig, at patentaftalerne er lavet indholdsmæssigt helt efter bogen, men det ændrer ikke på konklusionen om, at inhabilitetsreglerne er overtrådt. Og det er de, uanset om der truffet en fornuftig eller en ufornuftig beslutning.

Sten Bønsing
Professor i forvaltningsret, Aalborg Universitet

Mandag fik offentligheden indblik i resultatet af de undersøgelser, Kammeradvokaten har lavet af Statens Serum Institut (SSI) siden december 2019, hvor administrerende direktør Mads Melbye blev sendt hjem af Sundhedsministeriet.

Det resulterede i en over 300 sider lang rapport og en anbefaling om en tjenestemandssag mod Mads Melbye, som Kammeradvokaten anbefaler at afskedige.

Sundheds- og Ældreministeriet havde bedt Kammeradvokaten undersøge en række forhold om inhabilitet og sammenblanding af Seruminstituttets og personlige økonomiske interesser samt mulige problemer med dataoverførsler i forskningssamarbejder.

Dokumentation

Sagen kort
I slutningen af december 2019 offentliggør Sundhedsministeriet, at ministeriet har bedt Kammeradvokaten foretage en undersøgelse af flere forhold på Statens Serum Institut. Administrerende direktør på SSI Mads Melbye bliver i den forbindelse sendt hjem, og vicedirektøren bliver indsat som fungerende direktør.

Mandag offentliggjorde Kammeradvokaten sine fund i tre af de fire spor, undersøgelsen har haft:

1. Anvendelsen af særaftaler om godtgørelse til opfindere på af Statens Serum Institut
2. Habilitetsspørgsmål i forbindelse med indgåelsen af en licensaftale med Serum Institute of India
3. Et forskningssamarbejde med Stanford University.

Det fjerde spor drejer sig om "Databeskyttelsesretlig compliance i forbindelse med Statens Serum Instituts forskningssamarbejder". Kammeradvokatens undersøgelse af det forhold samt en endelig rapport kommer "senere på året", skriver Sundheds- og Ældreministeriet i sin pressemeddelelse mandag.

Kilde: SSI/Sundhedsministeriet.

Kammeradvokaten
Kammeradvokaten/advokatfirmaet Poul Schmith I/S er ikke en offentlig myndighed, men en privat advokatvirksomhed, som varetager statens behov for juridisk bistand.

Finansministeriet har indgået en aftale med Kammeradvokaten (Kammeradvokataftalen), som staten som udgangspunkt skal anvende, når der indkøbes juridiske ydelser i staten.

Den nuværende kammeradvokataftale er indgået mellem advokatfirmaet Poul Schmith I/S og Finansministeriet med ikrafttrædelse 1. januar 2015. Kammeradvokataftalen er uden tidsbegrænsning, men kan opsiges af begge parter med et varsel på løbende år plus et år.

Kilde: Økonomistyrelsen.


0:000:00