Debat

Regionsrådsmedlem: Afstem befolkningens ønsker til sundhed og genindfør en regional sundhedsskat

Mens vi venter på strukturkommissionens oplæg til fremtiden for det danske sundhedsvæsen, er det som om, at politikere og sundhedsaktører glemmer, at langt de fleste danskere ønsker en god velfærd og fri og lige adgang til sundhed, skriver Tormod Olsen (EL).

Faktum er, at man for en til ti milliarder yderligere om året i de kommende ti år sagtens ville kunne opretholde og udvikle sundhedsvæsenet, som vi kender det, skriver Tormod Olsen (EL).
Faktum er, at man for en til ti milliarder yderligere om året i de kommende ti år sagtens ville kunne opretholde og udvikle sundhedsvæsenet, som vi kender det, skriver Tormod Olsen (EL).Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Tormod Olsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sundhed er et vigtigt og nærværende emne for os. Vi har et godt sundhedsvæsen, og vi har længe taget det for givet.

Men der breder sig en urolighed for, om vores gode sundhedsmodel smuldrer.

Vores sundhedsvæsen er presset, og vi spørger os selv, om vi fremover skal betale for vores sundhed gennem sundhedsforsikringer, der ikke er for alle. Svaret fra Lars Løkke Rasmussen (M) & Co. er nogle abstrakte udtalelser om, at tingene er sandet til, og at regionerne er problemet.

Som baggrundskor er forskellige faggrupper og interesseorganisationer gået i gang med at udpege hinanden som oplagte spareforslag. Andre tyr til at prygle bureaukratiet.

Læs også

Når krybben er tom, bides hestene, og sundhedsøkonomerne er altid klar med kritik for at øge egen relevans og retfærdiggøre deres egen potentielt overflødige tilstedeværelse.

Afstem med befolkningens ønsker til sundhed

Det åbenlyse svar er at bruge den massive folkelige opbakning til at finansiere sundhedsvæsenet.

Lars Løkke Rasmussen & Co. får denne opgave til at fremstå umulig – som om sundhedsvæsenet er et sort hul, som kunne suge hele statskassen, hvis man gav slip.

Men det er en absurd påstand, og den hviler på en liberal sammenblanding af velfærd og wellness.

En sundhedsskat fra regionerne ville også ret præcist gå til sundhed og ikke blot ind på fælleskontoen og videre til folketingspolitikernes store udviklingsønsker. 

Tormod Olsen (EL)
Regionsrådsmedlem, Region Hovedstaden

Faktum er, at man for en til to milliarder yderligere om året i de kommende ti år sagtens ville kunne opretholde og udvikle sundhedsvæsenet, som vi kender det.

Nøglen til at forløse den ekstra finansiering kan komme gennem genåbning af den regionale sundhedsskat. Herigennem vil man ret præcist kunne få afstemt befolkningens ønsker til sundhed.

En sundhedsskat fra regionerne ville også ret præcist gå til sundhed og ikke blot ind på fælleskontoen og videre til folketingspolitikernes store udviklingsønsker.  

Alle skal have del i den gode sundhed

Strukturkommissionen skal bringe dette eller et lignende forslag på bordet, så vi kan få en reel diskussion og ikke blot snakke på præmis af det blændværk af ”umulighed” som Lars Løkke Rasmussen & Co. helt alfaderligt bilder befolkningen ind er eneste sandhed.

Det betyder, at vi som befolkning har færre penge til forbrug. Penge, mange bruger til kaffelatté, mere legetøj til børne og hudprodukter fra Frankrig, men det er jo luksus, som kunne dræne hele statskassen, hvis det var endemålet.

Læs også

Det er illusionen om, at vi alle skal leve som verdenseliten – og ikke vores verdensklasse sundhedsvæsen – der er problemet.

Hvis du ikke er overbevist, så spørg dig selv om du ikke hellere ville have haft gratis tandpleje hele livet til alle i befolkningen, end du vil have de varslede skattelettelser.

Et godt sundhedsvæsen løfter hele samfundet

Prisen på skattelettelsen er 6,75 milliarder kroner. Prisen på gratis tandlæge til alle er syv milliarder kroner.

Hvis vi betragtede alle de fremtidige besparelser ved at hæve tandhygiejnen, vil det være en klar fordel.

For mange mennesker ville det endda både gøre mere gavn for dem selv og ikke mindst for de svageste i samfundet, der også er dem, der får mindst ud af skattelettelserne.

Lad os bevare og udvikle sundhedsvæsenet i stedet for at presse det.

Tormod Olsen (EL)
Regionsrådsmedlem, Region Hovedstaden

Det ville generelt underbygge vores idealer om både lighed og frihed, da det er et konkret initiativ mod vilkårlighed og uhelds indflydelse på vores liv og muligheder.

Min opfordring til kommissionen er: Spræng rammerne, lav et diskussionsoplæg til hele befolkning og ikke blot til hestene, der slås ved krybben.

Kom med et forslag, der afgrænser og forløser opbakning og betalingsvilligeheden i befolkningen.

Lad os bevare og udvikle sundhedsvæsenet i stedet for at presse det, så vi kan få endnu en skattelettelse til at tilfredsstille vores uendelige behov for service og luksus.

Et godt sundhedsvæsen løfter hele samfundet, og i rigtig mange tilfælde kommer investeringerne ind igen på den lange bane.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tormod Olsen

Chefkonsulent, Kooperationen, regionsrådsmedlem, Region Hovedstaden (EL), medlem, Danske Regioners bestyrelse
cand.mag. i filosofi (Københavns Uni.)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00