Debat

EU-kommissær og Belgiens sundhedsminister: Ny alliance skal sikre livsvigtige lægemidler til EU-borgere

En ny alliance skal styrke produktionen af kritiske lægemidler i EU. Det er et afgørende skridt i vores kamp for at imødegå mangler og mindske EU's afhængighed af tredjelande, skriver Stella Kyriakides og Frank Vandenbroucke.

Alliancen for kritiske lægemidler vil hjælpe os til, at vi selv kan sætte vores dagsorden og ændre på den måde, vi producerer og indkøber lægemidler på for bedre at beskytte patienterne, skriver Stella Kyriakides og Frank Vandenbroucke.
Alliancen for kritiske lægemidler vil hjælpe os til, at vi selv kan sætte vores dagsorden og ændre på den måde, vi producerer og indkøber lægemidler på for bedre at beskytte patienterne, skriver Stella Kyriakides og Frank Vandenbroucke.Foto: Caroline Seidel/AP/Ritzau Scanpix
Stella Kyriakides
Frank Vandenbroucke
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I en stærk europæisk sundhedsunion skal alle have rettidig og lige adgang til lægemidler. Dette er selve kernen i det, som EU har arbejdet for i de seneste år, navnlig gennem EU's lægemiddelstrategi.

Som led i dette mål er afhjælpning af mangler og styrkelse af forsyningssikkerheden for lægemidler af stor betydning for både Kommissionen og EU-landene.

Læs også

Arbejdet med en alliance for kritiske lægemidler, der lanceres i denne uge, vil styrke produktionen af kritiske lægemidler i EU og diversificere de internationale forsyningskæder. Dette er et afgørende skridt i vores kamp for at imødegå mangler og mindske EU's afhængighed af tredjelande.

Med udgangspunkt i de vellykkede batteri- eller råstofalliancer udgør alliancen for kritiske lægemidler starten på en ny form for samarbejde mellem Kommissionen, de nationale regeringer, erhvervslivet og civilsamfundet. Det er en ny industriel søjle i den europæiske sundhedsunion, der har til formål bedre at beskytte udbuddet af lægemidler til vores patienter.

Uacceptabel situation

Mangel på lægemidler er i stigende grad blevet et problem for patienter i EU. Sidste vinter så vi forældre desperat forsøge at få fat på lægemidler til behandling af deres børn, og de rejste i nogle tilfælde hundredvis af kilometer.

Alliancens arbejde vil være afgørende for, at vi bevarer vores globale lederskab og styrke lægemiddelsektorens konkurrenceevne. 

Stella Kyriakides, Frank Vandenbroucke

I år, hvor antallet af infektioner stiger i hele EU, går folk til apoteker og beder om antibiotika, der kun er til rådighed i begrænset omfang. Der er tale om strukturelle problemer, der hænger sammen med en stigning i mangler i de seneste år, og det er en situation, der ikke er acceptabel.

Ud over de alvorlige konsekvenser, det har for patienterne, når kritiske lægemidler ikke er til rådighed, er der også geopolitiske bekymringer, som skal adresseres.

Pandemien og krigene i Europa og Mellemøsten har vist os meget klart, at de strukturelle sårbarheder i vores lægemiddelforsyningskæder skal behandles som en toppolitisk prioritet. For at beskytte borgernes sundhed og sikkerhed er vi nødt til at forbedre Europas autonomi med hensyn til produktion og forsyning af kritiske lægemidler.

En europæisk alliance

Alliancen for kritiske lægemidler vil hjælpe os til, at vi selv kan sætte vores dagsorden og ændre på den måde, vi producerer og indkøber lægemidler på for bedre at beskytte patienterne.

Regeringer, erhvervslivet, sundhedspersonale og civilsamfundet vil arbejde sammen om at finde løsninger på udfordringen. Dette kan eksempelvis betyde en forøgelse af den europæiske produktionskapacitet for kritiske lægemidler og bestanddele ved at etablere nye produktionslinjer eller opføre nye fabrikker.

Det kan også føre til, at der findes nye partnere i udlandet for at diversificere vores udbud af vigtige ingredienser. Som led i Europas grønne og digitale omstilling ønsker vi også, at alliancen fremmer innovation og støtter moderniseringen af EU's produktionskapacitet.

Som et første skridt hen imod oprettelsen af alliancen opfordres interesserede eksperter fra EU-landene, erhvervslivet, sundhedspersonalet og civilsamfundet til at deltage i udvælgelsesproceduren vedrørende alliancen, der løber indtil 16. februar, med henblik på deltagelse i dens møder i foråret 2024.

Manglen på lægemidler

I mellemtiden vil Kommissionen begynde at analysere sårbarhederne i forsyningskæden for en række kritiske lægemidler, for hvilke alliancen vil udarbejde anbefalinger om foranstaltninger, der skal træffes for at forbedre forsyningen af dem.

Der er først og fremmest tale om afgørende skridt for at beskytte europæernes sundhed og trivsel.

Stella Kyriakides, Frank Vandenbroucke

Alliancen vil også støtte og kanalisere de investeringer, der er nødvendige på nationalt plan og EU-plan for at opfylde dens ambitiøse mål.

Indsatsen mod manglen på lægemidler i vores medlemslande betyder naturligvis ikke, at døren lukkes for vores internationale partnere. Med støtte fra alliancen vil EU samtidig arbejde hen imod stærkere internationale partnerskaber for at diversificere forsyningskæderne og øge lægemiddelforsyningssikkerheden på verdensplan.

Alliancens arbejde vil være afgørende for, at vi bevarer vores globale lederskab og styrke lægemiddelsektorens konkurrenceevne. Der er først og fremmest tale om afgørende skridt for at beskytte europæernes sundhed og trivsel.

Med lanceringen af alliancen for kritiske lægemidler åbner vi et nyt erhvervskapitel for en europæisk sundhedsunion, der har som fast målsætning at omsætte visionen til virkelighed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stella Kyriakides

EU-kommissær for sundhed og fødevaresikkerhed

Frank Vandenbroucke

Vicepremierminister og social- og sundhedsminister, Belgien
Dr. Phil., Det Samfundsvidenskabelige Fakultet (University of Oxford)

0:000:00