Debat

Tandlæger: Politikerne er i gang med at underminere voksentandplejen

DEBAT: Der er brug for en reform af voksentandplejen, hvis vi skal skabe innovation og fastholde kvalitetsniveauet, skriver to formænd i Tandlægeforeningen.

Der har været brug for en model for voksentandplejen siden 2018, hvor regionerne opsagde tandlægeoverenskomsten med støtte fra hele Folketinget, lyder det fra Susanne Kleist og Torben Schønwaldt
Der har været brug for en model for voksentandplejen siden 2018, hvor regionerne opsagde tandlægeoverenskomsten med støtte fra hele Folketinget, lyder det fra Susanne Kleist og Torben SchønwaldtFoto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Coronakrisen har fyldt meget på den sundhedspolitiske dagsorden det seneste år. Det er kun naturligt, og vi har stor respekt for den kæmpe indsats, som sundhedsmyndighederne har ydet under pandemien.

Men der kommer en dag efter coronavirus, og vi er nødt til at se fremad. Regeringen har lovet reformer og nye politiske tiltag på sundhedsområdet. Der er bare ikke sket noget endnu.

Tandlægeforeningen tog allerede ved regeringsdannelsen tilbage i 2019 kontakt til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) for at få sat gang i forhandlingerne om en ny model for tandpleje til voksne. Sundhedsministeren lovede handling, men der er stadig ikke sket noget.

Syltekrukke
Forhistorien er den, at arbejdet med en ny model for voksentandplejen blev startet af den tidligere borgerlige regering.

Vi har brug for en voksentandpleje, som bygger på forebyggelse frem for behandling, og som for alvor kan reducere uligheden i tænderne.

Susanne Kleist og Torben Schønwaldt
Tandlægeforeningen

I 2018 opsagde regionerne tandlægeoverenskomsten med støtte fra hele Folketinget. I stedet indførte man en midlertidig lov, som skulle gælde ét år, indtil visionerne og en politisk aftale om tandplejen kom på plads.

Der blev nedsat en politisk arbejdsgruppe og et inddragelses- og dialogforum af interessenter, som skulle udvikle en ny, bedre og billigere model for voksentandplejen.

Men det har vist sig at være en syltekrukke. For der er ikke sket noget, hverken under den tidligere regering eller under den nuværende.

Nuværende lov er en lappeløsning
Nu er der så gået små tre år uden politiske visioner og beslutninger for fremtidens voksentandpleje i Danmark.

Vi har brug for en løsning hurtigst muligt, og det er ikke nok med politiske hensigtserklæringer. For den midlertidige lov om voksentandplejen er en lappeløsning, som ikke tager fat på de grundlæggende udfordringer omkring brugerbetaling og social ulighed.

I dag betaler danskerne cirka 85 procent af tandlægeregningen selv. Det går ud over de udsatte, de syge, de unge og ældre, som ikke har midlerne til at betale. Vi har skabt et a-hold og et b-hold i tandsundhed, og den sociale ulighed i tænderne vokser hele tiden.

Regeringen har afsat midler til socialtandpleje for de hjemløse. Det er et skridt i den rigtige retning. Men der er lang vej at gå, hvis vi skal afhjælpe den sociale ulighed i tænderne.

Der er brug for flere midler til tandplejen. Eller i det mindste en politisk prioritering af, hvordan tilskudsordningerne skal være.

Det er ikke for tandlægernes skyld, for vi kan godt fungere under den nuværende ordning. Nej, det er af hensyn til patienterne.

Læs også

Ond cirkel
Samtidig med opsigelsen af tandlægeoverenskomsten nedlagde man også det hidtidige klagesagssystem. Det var et effektivt og billigt klagesystem med kort ventetid til gavn for patienterne.

Klagesager på tandlægeområdet er nu overtaget af Styrelsen for Patientklager, og det er blevet en administrativ mastodont med årelange ventetider og store omkostninger. Her er der også stort behov for forbedringer til gavn for både patienter og tandlæger.

Sundhed i munden og sundhed i resten af kroppen hænger sammen. Alvorlige sygdomme som diabetes, hjerte-kar-sygdomme og gigt kan forværres, hvis man har betændelse i tænder og mund.

Det er en ond cirkel, som blot forstærker sygdom i hele kroppen og dermed også de samlede sundhedsudgifter. Så når man investerer i tandsundhed, investerer man også i danskernes generelle sundhed.

Coronaminister eller sundhedsminister?
Vi har brug for en ny og visionær model for voksentandplejen. Vi har brug for en voksentandpleje, som bygger på forebyggelse frem for behandling, og som for alvor kan reducere uligheden i tænderne.

Det er nødvendigt at reformere voksentandplejen for at skabe innovation og fastholde kvalitetsniveauet. Vi havde en dansk tandpleje i verdensklasse, men vi er ved at underminere den, fordi lovgivningen fastholder status quo og stiller sig i vejen for ny udvikling.

Så lad os gøre det rigtige. Lad os tage fat i stedet for at lade stå til. Lad os skabe en ny vision for voksentandplejen i Danmark.

Tandlægeforeningen deltager gerne med konkrete input til, hvordan man kan lave en ny model til gavn for patienterne, hvis sundhedsministeren og de øvrige politikerne vil gå i gang.

Så kære Magnus Heunicke. Vi ved, at du har travlt med corona-bekæmpelsen og al respekt for det. Men er du coronaminister eller er du sundhedsminister?

Dokumentation

Temadebat: Hvad skal vi nå på sundhedsområdet i 2021?

2020 stod i corona-virussens tegn, både på den nationale og sundhedspolitiske scene.

Nu står et nyt år for døren. Med de nuværende vaccine-udsigter tyder alt på, at corona-krisen og dens konsekvenser vil fylde langt størstedelen af den sundhedspolitiske dagsorden i 2021, helt som det var tilfældet i 2020.

Altinget benytter årsskiftet og spørger et hold af debattører: Hvilke problemer er så presserende, at de politiske løsninger ikke længere kan udskydes? Hvad har vi overset som følge af det markant fokus på corona? Og hvordan sikrer vi, at andre vigtige problemer i sundhedsvæsnet ikke ryger i baggrunden?

Her er deltagerne:

Martin Geertsen, sundhedsordfører for Venstre

Rasmus Horn Langhoff, sundhedsordfører for Socialdemokratiet

Stinus Lindgreen, sundhedsordfører for Radikale

Grete Christensen, næstformand i Dansk Sygeplejeråd

Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner

Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet

Else Smith, tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen

Eva Secher Mathiesen, formand for Psykologforeningen

Gitte Ahle, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab

Michael Teit Nielsen, vicedirektør i Ældre Sagen

Susanne Kleist, formand for Tandlægeforeningen

Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse

Camilla Noelle Rathcke, formand for Lægeforeningen

Jette Skive (DF), Formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Susanne Kleist

Formand, Tandlægeforeningen
Tandlæge (1989)

0:000:00