Debat

Formand for svensk cystisk fibrose-forbund: Er det rimeligt, at Danmark betaler Sveriges sundhedsudgifter?

Svenske patienter flytter til Danmark for at få adgang til en mere effektiv behandling for cystisk fibrose, men det er ikke rimeligt, at det danske sundhedsvæsen skal bære ansvaret for at redde svenske liv, skriver Johan Moström, formand for Riksförbundet Cystisk Fibros.

Behandlingen for cystisk fibrose i Danmark er med til at give svenske familier nyt håb, skriver Johan Moström.
Behandlingen for cystisk fibrose i Danmark er med til at give svenske familier nyt håb, skriver Johan Moström.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kære naboer

Jeg vil gerne starte med at takke Danmark for den stærke beslutning om at tilbyde den mest avancerede behandling af cystisk fibrose til alle patienter. Det er en retfærdig og moralsk rigtig beslutning, som vil redde liv. Jeg er glad på alle danske patienters vegne, som nu har håb om et længere og sundere liv.

Jeg vil også takke Danmark for at være en del af den europæiske familie, hvilket betyder, at svenskerne har mulighed for at bosætte sig frit i Danmark og dermed få samme behandling som Danmarks egne borgere. Det er en mulighed, der giver svenske familier nyt håb.

Men selvom jeg er taknemmelig for denne mulighed, er det stadig nødvendigt at stille spørgsmålet: er det rimeligt, at svenskere er tvunget til at flytte til Danmark udelukkende på grund af dette? Er det rimeligt, at Danmark er tvunget til at bære byrden, når Sverige vælger at nægte sine borgere den nødvendige behandling for at overleve? Svenskere må hjertens gerne flytte til Danmark, men det bør være af glæde og ikke for at redde deres liv.

Risiko for kortere liv

Cystisk fibrose er en sygdom, der er livstruende allerede i barndommen, hvis den ikke behandles. I Sverige har cirka 700 personer og i Danmark omkring 500 personer fået konstateret cystisk fibrose, som er en sjælden og genetisk betinget diagnose. Sygdommen rammer flere organer, men det er frem for alt tabet af lungefunktion, der bliver livstruende, hvis omfattende behandling ikke iværksættes tidligt.

Flere svenske familier, hvor et eller flere familiemedlemmer har cystisk fibrose, planlægger nu at flytte til Danmark for at få adgang til behandlingen.

Johan Moström
Formand, Riksförbundet Cystisk Fibros

Den nuværende behandling bremser sygdommens udvikling, hvilket giver en forventet levetid på 50 år for personer, der er født nu. Men bag disse tal står flere patienter, der bliver alvorligt syge i en tidlig alder. Og derudover forudsætter det for flere af patienterne en lungetransplantation, som i sig selv er et avanceret kirurgisk indgreb og giver en betydelig risiko for et kortere liv.

Livsændrende behandling

Danske Amgros underskrev i 2018 en aftale, der betød, at danske patienter fik adgang til den mest effektive behandling, der på det tidspunkt var tilgængelig. Samtidig var de også sikret adgang til en kommende meget lovende behandling med navnet Kaftrio. Da Kaftrio blev godkendt til medicinsk brug i august 2020, blev behandlingen med det samme tilbudt til patienter i Danmark.

Behandlingen er så effektiv, at den fuldstændig ændrer livet for de patienter, der modtager den. Et liv med cystisk fibrose er ikke længere lig med en sikker kort levetid. Personer, der indtil for nylig har ventet på en lungetransplantation, kan stryges fra ventelisten, vende til arbejdslivet og leve som alle andre.

Ikke tilgængelig for svenskere

Halvandet år senere er behandlingen stadig ikke tilgængelig for svenske patienter, og den svenske lægemiddelstyrelse afviste i januar 2022 for anden gang en ansøgning om statstilskud til lægemidlet. Behandlingen er dyr, og den svenske myndighed mente, at prisen var for høj.

Er det rimeligt, at Sverige opnår "omkostningseffektivitet" i sin medicinbehandling ved at lade Danmark betale for vores sundhedsudgifter?

Johan Moström
Formand, Riksförbundet Cystisk Fibros

Flere svenske familier, hvor et eller flere familiemedlemmer har cystisk fibrose, planlægger nu at flytte til Danmark for at få adgang til behandlingen. Det er selvfølgelig positivt for de enkelte patienter, hvis de får en effektiv behandling, men det er en fiasko for det svenske sundhedssystem, hvis det skal gå denne vej.

Opfordring til Danmark

Fra den svenske cystisk fibrose-forening Riksförbundet Cystisk Fibros vil vi derfor opfordre danske politikere til at stille spørgsmålet til jeres svenske kolleger: er det rimeligt, at Danmark skal bære byrden, når det svenske system ikke kan opfylde borgernes behov? Er det rimeligt, at Sverige opnår "omkostningseffektivitet" i sin medicinbehandling ved at lade Danmark betale for vores sundhedsudgifter?

Det mener vi ikke. Vi synes, det er rimeligt, at svenske patienter tilbydes behandling af den svenske stat. Men så længe det ikke er muligt, vil vi endnu en gang udtrykke vores taknemmelighed for den danske generøsitet, der redder svenske liv.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00