Forsker: Midlertidige lønposer løser ikke problemerne i sundhedsvæsenet

Kan mere løn til sundhedspersonale løse manglen på arbejdskraft? Ikke alene, mener Vive-forsker Heidi Hesselberg Lauritzen og tilføjer, at situationen er for alvorlig til lappeløsninger.

Sundhedsvæsenet skriger på arbejdskraft, og det er ikke mindst sygeplejersker og social- og sundhedsmedarbejdere, der er bud efter. Mette Frederiksen har lovet inden valget at præsentere Socialdemokratiets principper for, hvilke offentlige ansatte skal have mere løn.
Sundhedsvæsenet skriger på arbejdskraft, og det er ikke mindst sygeplejersker og social- og sundhedsmedarbejdere, der er bud efter. Mette Frederiksen har lovet inden valget at præsentere Socialdemokratiets principper for, hvilke offentlige ansatte skal have mere løn.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Marie Schønning Jensen

Hvis du er ansat på et kommunalt plejehjem og kan skaffe en ny kollega, får du 3.000 kroner i bonus.

Det lyder som et trick, man kender fra tjenester, der vil lokke nye kunder til. Men det er virkeligheden flere steder i den kommunale ældrepleje, siger Vive-forsker Heidi Hesselberg Lauritzen. Det viser, hvor desperat manglen på personale er i sundhedsvæsenet, og udfordringen ser kun ud til at vokse.

I første halvdel af 2022 har der været mere end 10.000 forgæves rekrutteringsforsøg på social- og sundhedsassistenter. Om otte år vil vi ifølge KL være 150.000 flere +80-årige i befolkningen, og vi får brug for 16.000 flere social- og sundhedsassistenter og -hjælpere.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00