Debat

Fysioterapeuter: Helt skørt ikke at nedbryde siloerne på det specialiserede socialområde

Det giver ikke mening at hænge sig i fastlåste strukturer inden for specialerne, når det, der i virkeligheden er brug for, er mere samarbejde på tværs af sektorerne for borgere med komplekse problemstillinger, skriver Jeanette Præstegaard.

Social og sundhedssektoren skal tænkes mere sammen på det specialiserede socialområde, skriver formand for Danske Fysioterapeuter, Jeanette Præstegaard. 
Social og sundhedssektoren skal tænkes mere sammen på det specialiserede socialområde, skriver formand for Danske Fysioterapeuter, Jeanette Præstegaard. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Jeanette Præstegaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forhandlingerne om det specialiserede socialområde er netop nu i gang på Christiansborg. Målet er at få en aftale, der ifølge social- og ældreminister Astrid Krag sikrer, at "borgere med behov for en særlig indsats skal have den rette hjælp."

Det er borgere med svære handicap, psykiske og sociale udfordringer, borgere med cerebral parese, svær autisme eller spiseforstyrrelser med flere. Borgere, som skal brug hjælp i deres dagligdag. 

I maj måned lancerede regeringens sit udspil til forhandlingerne, hvor en af de centrale dele er udarbejdelse af en specialeplan for området. En ny velfærdsarkitektur, der skal sikre, at der er det rette antal og de rette typer af højt specialiserede indsatser til børn, unge og voksne med komplekse eller sjældent forekommende behov. Specialeplanen skal sikre et løft af kvalitet og specialisering i indsatserne på området.  

Tværgående samarbejde

Vi støtter forslaget om en specialeplan, men vi vil stærkt opfordre til, at der allerede fra begyndelsen tænkes i tværgående samarbejde. Konkret foreslår vi, at der i udarbejdelsen og implementeringen af specialeplanen på det specialiserede socialområde inddrages sundhedsfaglige kompetencer og perspektiver.  

Der er ikke behov for at bygge endnu tykkere mure på de i forvejen massive siloer, der eksisterer mellem social og sundhedsområdet

Jeanette Præstegaard
Formand, Danske Fysioterapeuter

Der er brug for at tænke sammenhæng ikke bygge endnu tykkere mure på de i forvejen massive siloer, der eksisterer mellem blandt andet social og sundhedsområdet.

Den manglende samtænkning betyder i dag, at borgere, der både har sundhedsmæssige og svære sociale problemstillinger, i alt for mange tilfælde falder mellem to stole. Mellem to lovgivninger, to forskellige offentlige kasser og mindst to typer af fagligheder.

Men tingene hænger sammen og borgene har for en koordineret og sammenhængende indsats. Ikke mindst på det specialiserede socialområde. 

Det er helt skørt, hvis vi fortsætter i de gamle fastlåste strukturer frem for at begynde at tænke på tværs. Et stort flertal af Folketingets partier har netop sat deres underskrift på en sundhedsaftale, der netop har haft som mål at sikre sammenhæng over sektorer, og på ældreområdet arbejdes der også på at tænke nyt og tværfagligt.

Så hvis ikke nu, hvor skinnerne til den fremtidige organisering af det specialiserede socialområde skal lægges, hvornår så?

Vi håber derfor, at regering og forhandlingspartnerne løfter hovederne, tænker visionært og tager det første store skridt mod tværfaglighed, sammenhæng og silonedbrydning. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeanette Præstegaard

Formand, Danske Fysioterapeuter, Bestyrelsesmedlem PKA, Bestyrelsesmedlem, Akademikerne
Dr.Med.Sc. (2014), MSc (2001), fysioterapeut (1991)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024