Haarder trommer styrelse og regioner sammen

FOREBYGGELSE: Efter kritik af regionernes svangreomsorg beordrer Bertel Haarder (V) nu regionerne og kommunerne til at mødes med Sundhedsstyrelsen om problemet. Regioner mener, problemerne er overdrevet.
Foto: Colourbox.dk
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Det er regionernes og kommunernes ansvar at koordinere og tilrettelægge svangreomsorgstilbud til nybagte forældre og deres nyfødte børn.

Sådan lød beskeden fra sundhedsminister Bertel Haarder (V) på et samråd om emnet den 11. maj 2011. 

Sundhedsministeren var blevet kaldt i samråd af Sophie Hæstorp Andersen (S) og Line Barfod (EL), som blandt andet ønskede at få svar på, hvordan regeringen vil sikre, at Sundhedsstyrelsens anbefalinger for sammenhængende svangreomsorg og fødsler overholdes. En stribe eksempler fra rundt om i landet viser nemlig, at det kniber flere steder.

Sundhedsminister Bertel Haarder sagde på samrådet, at kommuner og regioner har ansvaret for, at svangreomsorgen fungerer.

Jeg må indrømme, at jeg var temmelig chokeret over, at ministeren ikke vil holde fast i det klare svar, han gav sidste år

Line Barfod (EL)
Socialordfører

"Det vil fortsat være et regionalt og kommunalt ansvar at sikre en faglig, forsvarlig og vellykket svangreomsorg. Det er afgørende, at kommuner og regioner tager ansvaret på sig. Hvis regionerne ikke lever op til det, Folketinget har vedtaget, så er det en sag for mig at tage det op med regionerne og sørge for, det kommer ind i sundhedsaftalerne, hvem der gør hvad," sagde Bertel Haarder på samrådet. 

Ministeren har samtidig bedt Sundhedsstyrelsen om at indkalde til et møde, hvor det skal gøres klart, hvordan svangreomsorgen kan forbedres.

"For at sikre et bedre samarbejde mellem regioner og kommuner har jeg bedt Sundhedsstyrelsen om at indkalde repræsentanter for kommuner og regioner til et møde. Her kan kommuner og regioner konkret redegøre for, hvordan man i højere grad fremadrettet vil samarbejde om at styrke svangreomsorgsområdet, så det bliver klart, hvem der gør hvad, hvornår og i rette tid," sagde han til samrådet.

Regionerne: Vi lever op til anbefalinger
Danske Regioner mener problemerne er overdrevet:

"Danske Regioners gennemgang af de fem regioners status for nuværende tilbud til gravide og fødende viser, at regionerne lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger for svangreomsorgen på langt de fleste områder. De anbefalinger, som der fra regeringens side blev afsat penge til at gennemføre, følges i alle regioner." Det skriver Danske Regioner i et skriftligt notat, de har lavet i forbindelse med samrådet.

Her erkender de dog også, at der på visse områder er problemer.

"På ganske få områder lever regionerne ikke op til Sundhedsstyrelsen anbefalinger. Det gælder eksempelvis hjemmebesøg af jordemoder 1-2 dage efter ambulant fødsel, da dette er meget ressourcekrævende," fastslås det i notatet.

Her understreges det dog samtidig, at nybagte familier, der har født ambulant, kontaktes telefonisk af en jordemoder 1-2 døgn efter fødslen.

Der er desuden etableret hotlines og barselsambulatorier, hvor kvinderne kan henvende sig efter fødsel, nævnes det også i notatet.

Regionerne forklarer også, at en del af problemerne skyldes, at de er midt i en omlægningsproces på området. I Region Sjælland, Hovedstaden og Syddanmark er de regionale fødeplaner vedtaget inden for de seneste fire måneder, og man er p.t. i gang med at formulere og udrulle implementeringsplaner.

Region Midtjyllands fødeplan forventes vedtaget i løbet af 2011. Region Nordjyllands fødeplan blev vedtaget i 2009.

EL vil have uddybende svar fra ministeren
Enhedslistens socialordfører Line Barfod er dog ikke tilfreds med Bertel Haarders redegørelse. 

"Jeg må indrømme, at jeg var temmelig chokeret over, at ministeren ikke vil holde fast i det klare svar, han gav sidste år, om at Sundhedsstyrelsens anbefalinger fra 2009 skal være gældende og ikke mindst den vedtagelse, som et enigt Folketing har vedtaget i november, om at Sundhedsstyrelsen anbefalinger skal være gældende," sagde Line Barfod efter samrådet.

"Og jeg var meget chokeret over, at ministeren ikke mener, at der er tale om en forringelse af kvaliteten, når man går fra anbefalinger, der siger, at man skal have besøg derhjemme af en jordemoder 1-2 dage efter fødslen til at sige, at man skal have en opringning," siger hun til Altinget.dk.

Hun følger op på samrådet ved at stille en stribe spørgsmål til ministeren, som han nu skal besvare skriftligt.

"Vi har blandt andet spurgt ind til, på hvilket grundlag de her nye ringere anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen er blevet til, om man har inddraget de faglige organisationer og nogen faglig ekspertise i det. De anbefalinger, der tidligere lå fra 2009, de var jo blevet til på baggrund af et langt arbejde med dem, der ved noget på området," siger Line Barfod.

Hun er mistænkelig, fordi der ifølge hende ikke er kommet ny viden, der kan forklare de nye anbefalinger.

"Jeg mener ikke, der er kommet ny viden, der viser, at familierne ikke længere har behov for at blive tilset af en jordemoder, men kun har behov for en opringning," siger Line Barfod.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Line Barfod

Teknik- og miljøborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00