Debat

Heino Knudsen: Region Sjælland vil være friregion

Region Sjælland melder sig klar under fanerne til at blive friregion. Vi ønsker at indlede drøftelser med regeringen om mulighederne for en forsøgsordning. Vi vil give medarbejderne mere frihed til at skabe værdi for patienten og forenkle arbejdsgange, skriver Heino Knudsen (S).

Efter kommunal- og regionsvalget i efteråret 2021 indgik Region Sjælland en konstitueringsaftale med aftale om, at regionen vil afsøge mulighederne hos regeringen for at blive friregion på udvalgte områder, skriver Heino Knudsen (S). 
Efter kommunal- og regionsvalget i efteråret 2021 indgik Region Sjælland en konstitueringsaftale med aftale om, at regionen vil afsøge mulighederne hos regeringen for at blive friregion på udvalgte områder, skriver Heino Knudsen (S). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Heino Knudsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Som statsminister Mette Frederiksen meldte ud i sin nytårstale, skal forsøget med syv frikommuner udvides til at give alle landets kommuner mulighed for at blive frikommuner. Det er den helt rigtige vej at gå.

Men vi skal have regionerne med, og i Region Sjælland melder vi os nu klar under fanerne til at blive friregion. Vi vil give medarbejderne mere frihed til at skabe værdi for patienten.

Efter kommunal- og regionsvalget i efteråret 2021 indgik vi i Region Sjælland en konstitueringsaftale, hvor vi aftalte, at Region Sjælland vil afsøge mulighederne hos regeringen for at blive friregion på udvalgte områder for at kunne afprøve nye løsninger i styringen af sundhedsområdet og skabe mere tid til for medarbejderne og dermed mere tid til vores patienter.

Vi vil have fokus på afbureaukratisering og forenkling af arbejdsgange, som kan fjerne administrativt arbejde eller unødvendige registreringer.

Vi har i Region Sjællands Forretningsudvalg nu besluttet, at vi ønsker at indlede drøftelser med regeringen om mulighederne for en forsøgsordning, hvor Region Sjælland bliver friregion.

Kontroller er vokset eksplosivt

Skal vi for alvor gøre vores sundhedsvæsen robust til fremtiden, er det tid til at kigge kritisk ind i, om vi styrer dagligdagen ude på sygehusene på den rigtige måde. Det er tid til at gøre op med nogle af de mange kontroller og registreringstiltag, som skiftende regionsråd og regeringer har indført henover årene.

Det er tid til at gøre op med nogle af de mange kontroller og registreringstiltag, som skiftende regionsråd og regeringer har indført henover årene

Heino Knudsen (S)
Regionsrådsformand, Region Sjælland

Hvad enten det drejer sig om kontroller, som handler om for eksempel økonomi, patientsikkerhed eller arbejdsmiljø. De enkelte tiltag har uden tvivl været fornuftige, da de blev indført, men det er summen af tiltag som gør, at vi nu bør stoppe op.

Det er indiskutabelt, at antallet af kontroller og registreringer i sundhedsvæsenet er vokset eksplosivt henover de seneste årtier. Blandt sundhedspersonale på sygehusene er der nogle, som ligefrem taler om, at sundhedsvæsenet er ramt af en ’registreringspsykose’. Det er ganske enkelt tid til en kritisk revision af, hvordan vi måler og kontrollerer vores sundhedsvæsen.

Forandre for at bevare

En kritisk revision handler ikke om, at vi skal fjerne kontroller eller registreringer, som sikrer patienternes rettigheder, når det kommer til behandling, udredning, patientsikkerhed eller kvalitet i behandlingen.

Det handler heller ikke om, at vi ikke skal måle på sundhedsvæsenet. For det skal vi. Men vi skal forenkle. Og forandre for fortsat at kunne levere kernevelfærd til danskerne. Det handler derfor om, at vi helt grundlæggende skal blive skarpe på, hvordan vi registrerer, og hvad vi skal registrere.

Indsatsen med at forenkle er ikke noget regionerne alene skal stå for. Det kræver en tæt involvering af blandt andet faglige organisationer, patientorganisationer, borgere og erhvervsliv.

Teknologi skal hjælpe med styring

Hvad kan vi så stille i stedet for nogle af vores eksisterende kontroller og registreringer?

Region Sjælland oplever den samme udvikling som resten af Danmark med en stigende ældrebefolkning, flere kronikere og udfordringer med at rekruttere det nødvendige personale. Samtidig får vi heldigvis hele tiden flere og bedre behandlingsmuligheder, men den cocktail kræver nye og innovative løsninger.

Ny teknologi og større og bedre brug af data er et vigtigt redskab til både at styrke diagnostik og behandling. Ikke mindst brug og deling af data på tværs af regioner og kommuner. Det vil betyde, at vi kan give en mere målrettet og præcis hjælp og behandling til forskellige patientgrupper.

Det bliver et vigtigt bidrag til en anderledes måde at styre sundhedsvæsenet på, og understøtter også et bedre samarbejde på tværs af sektorer til gavn for rigtig mange borgere.

Sagt lidt kategorisk så skal ressourcestærke patienter i langt højere grad håndtere egen sygdom og behandling, understøttet af ny teknologi til behandling, overvågning og kommunikation ude i deres eget nærområde og i deres egne hjem.

Læs også

Tillid og klare mål

Et andet fokus er, hvordan vi leder sundhedsvæsenet. Der er brug for at videreudvikle en værdibaseret tilgang, som fokuserer på tillid, klare mål og enkel databaseret opfølgning. Region Sjælland arbejder med, at denne tænkning skal gennemsyre organisationen.

Vi ved, at det er vigtigt for medarbejderne, at der skabes gode rammer og frihed til lokal innovation og nytænkning på de enkelte sygehuse.

Det handler ikke om, at vi ikke skal måle på sundhedsvæsenet. For det skal vi. Men vi skal forenkle

Heino Knudsen (S)
Regionsrådsformand, Region Sjælland

Med værdibaseret styring på vores sygehuse styrer vi efter dét, som giver værdi for patienten. Patienten er omdrejningspunktet, og vi arbejder indenfor vores nuværende rammer på at skabe øget handlerum til vores lokale ledere og medarbejdere.

Vi ønsker at vise tillid, afbureaukratiserer og give frihed til at medarbejderne med deres faglighed kan tilrettelægge den behandling, der er bedst for patienten. Som friregion vil vi kunne sætte endnu mere fart på den udvikling.

Også Covid-pandemien har dokumenteret, at det er rette vej at gå. Sundhedsvæsenet kunne under pandemien mobilisere en kæmpe omstilling med et tempo og et omfang, som ingen havde prøvet før.  Netop fordi vores medarbejdere og ledere fik udstrakt handlefrihed til at tage beslutninger og få ting til at ske hurtigt.

Det haster med at få taget fat på drøftelserne om, hvordan vi i sundhedsvæsenet kan afbureaukratisere, regelforenkle og sikre færre dokumentationskrav. Det bliver en vigtig hjørnesten i indsatsen med at sikre et robust sundhedsvæsen i fremtiden.

Vi har dokumenteret i sundhedsvæsenet, at vi kan kombinere effektivitet med fokus på tillid og frihed til medarbejderne, som igen giver mere kvalitet til patienterne.

Lad os tage næste skridt på rejsen og gøre Region Sjælland til friregion.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Heino Knudsen

Regionsrådsformand (S), Region Sjælland, bestyrelsesmedlem, Danske Regioner, formand, løn-og praksisudvalget, Danske Regioner, folketingskandidat for Socialdemokratiet i Guldborgsundkredsen
Erhvervsuddannet

0:000:00