Jarl Cordua: Regeringen dropper aftale om sundhedsreform før valget

KOMMENTAR: Meget tyder på, at en forventet kommende finanslovsaftale med Dansk Folkeparti bliver den sidste politiske aftale, som regeringen indgår på denne side af folketingsvalget.

(Overskrift ændret 7/11, kl. 13.04. Oplysninger om statministerens tilstedeværelse ved bogreception rettet 7/11, kl. 15.03)

Efter planen så skal finansloven færdigforhandles i løbet af de næste tre uger, hvorefter der så bliver god tid til at få vedtaget finansloven og delaftaler inden jul.

Der er således ikke længere lagt op til, at den bebudede sundhedsreform munder ud i en politisk aftale. Regeringen vil i stedet omkring 1. december spille ud med sit forslag, men altså uden at indkalde Folketingets partier til forhandlinger. Det er i øvrigt usikkert, hvorvidt dens forslag til sundhedsreform indebærer en nedlæggelse af regionerne.

I Venstre ser nogle ikke det store behov for at lægge sig ud med deres regionsrådspolitikere på denne side af folketingsvalget. Det har i øvrigt også hele tiden været meningen, at DF skulle kræve regionernes nedlæggelse under en forhandling. Den kommer så ikke, formentlig fordi regeringen har indset, at de ikke kan nå at få en aftale på plads og få den vedtaget inden folketingsvalget. Regeringen kan også have en selvstændig interesse i at præsentere et sundhedsudspil, som den kan gå til valg på, uden at DF forinden tager ejerskab til de dele, som de foretrækker.

Det samme gør sig i øvrigt gældende vedrørende regeringens klimaplan fra oktober, ”Sammen om en grønnere fremtid”, et katalog med 38 initiativer, som regeringen også kan gå til valg på. For der bliver heller ingen forhandlinger om planen før valget.

Det kan naturligvis heller ikke udelukkes, at regeringen efter nytår har yderligere markante udspil på vej, som kan sætte en retning for regeringens politik på andre områder, inden valgkampen officielt blæses i gang.

Alt tyder derfor på, at regeringen har indset, at hverken forhandlingsviljen og klimaet eller tiden er til, at regeringen er i en gunstig position til at kunne få sin politik igennem. Det er også en selvstændig pointe for regeringen simpelthen at have politik på hylderne, som syner af noget, når man skal møde vælgerne.

Det efterlader så en finanslovsaftale som den sidste mulighed for regeringen – og dens støtteparti, DF – til at få vedtaget politik, der kan nå at gøre indtryk på vælgerne.

Regeringens forhandlere – har som tidligere nævnt i andre klummer – taget ved lære af DF's forhandlingstaktik, som i de seneste år af regeringen er blevet oplevet som i stigende grad uforudsigelig.

Regeringen vil gerne opsætte nogle faste rammer for forhandlingerne, blandt andet ved at afholde såkaldte temamøder om udlændinge samt ældre og pension. DF’erne er til gengæld ikke så glade for rammerne, som hurtigt kan blive opfattet som unødvendige spændetrøjer.

DF tænker konsekvent i kommunikation. Der skal helst være lidt drama undervejs i forhandlingerne, som skal kulminere med, at Thulesen Dahl pludselig møder op i Finansministeriet og klarer ærterne. Det er der som bekendt gode tv-billeder i, og hele procesdelen er alfa og omega for DF, som jo gerne skal syne af noget over for vælgerne. Det behov har regeringen naturligvis stor forståelse for, blot så længe at DF er interesseret i at lave en aftale.

DF'erne er især optaget af at kunne præsentere let kommunikerbare politiske resultater for vælgerne. Det kunne for eksempel være at fjerne satsreguleringen for pensioner og lade det følge løn- og prisudviklingen. Problemet er bare, at satsreguleringen er forligsbelagt, og man kan ikke bare sådan lige opsige et forlig på Christiansborg med kort varsel.

Regeringen skal i øvrigt passe meget på med at give DF indrømmelser for hurtigt, for deres taktik kan ofte være noget med at kræve indrømmelser uden at være specifik på, hvad man egentlig ønsker. Prøver regeringen så at være konkret i sit udspil, så topper DF’erne med yderligere krav. Derfor gælder det om for regeringen, at få DF’erne til at være så konkrete som muligt og håbe på, at det så er et ønske, som det er muligt for regeringen at levere på. 

Det er det nemlig ikke altid. Normal forhandlingstaktik er at præsentere rimelig specifikke ønsker over for modparten. Sådan arbejder DF ikke altid, men det sker på sundhedsområdet, hvor man møder op med en lang liste af ganske vist uprioriterede ønsker. Så er det op til regeringen at finde ud af, hvad der kan lade sig gøre og gætte sig til, hvad DF er mest interesseret i.

Regeringen har også lært, at det ikke går at forhandle udlændingepolitik andre steder end i Finansministeriet. Sidste år forhandlede man separat i Inger Støjbergs Udlændinge- og Integrationsministerium, men det viste sig at være uhensigtsmæssigt, i forhold til at DF kobler udlændingepolitik sammen med finanslovsforhandlingerne. Så nu foregår selve forhandlingerne om ”paradigmeskiftet  i udlændingepolitikken” hos Kristian Jensen, hvor Støjberg så også er med ved bordet.

Her ønsker DF blandt andet et loft over flygtninges familiesammenføringer til Danmark i stil med det, som praktiseres i Tyskland. Imidlertid er det ifølge regeringen ikke et egentlig loft, man har i vores naboland – det går der så noget tid med at udrede. 

At der imidlertid sker fremskridt i forhandlingerne, ses blandt andet ved, at DF i denne uge har fået regeringen til at fjerne sparekravet på erhvervsskolerne.

Indtil videre er DF repræsenteret ved forhandlingsmøderne ved folk om finansordfører René Christensen og gruppeformand Peter Skaarup. Men vi mangler noget mere drama, før Thulesen Dahl personligt møder op i ministeriet. I virkelighedens verden er han selvfølgelig fuldt opdateret om alt, hvad der sker.

Der meldes i hvert fald om god stemning under forhandlingerne, mens DF’erne udadtil varmer op til den store mesters komme ved at vrisse i pressen, at det går alt for trægt for regeringen med hensyn til at  give DF de nødvendige indrømmelser. Politik er jo en teatersport.

I Venstre er der også ved at indfinde sig et lidt mildere klima. Man er ved at samle sig efter uroen i eftersommeren og det tidlige efterår. Især var det MF Jan E. Jørgensens på det tidspunkt endnu ikke udgivne bog "En ægte liberal", som stod for skud på et heftigt sommergruppemøde, hvor der blev sagt krasse ting af Inger Støjberg m.fl.

Også statsministeren var optaget af og synligt vred over sagen. Men så oprandt dagen her for nyligt, hvor Jørgensen holdt bogreception, og blandt de glade gæster var ikke mindst Støjberg selv, der i dagens anledning havde medbragt en kage, som – naturligvis – også endte på Facebook.

Forsigtige prognoser spår et forlig sidst i november, og så vil statsministeren på det tidspunkt, hvor han synes, regeringen har bedst chance for at vinde, udskrive valget. Der kan traditionen tro gå længe. Løkke henter næppe meget tilskyndelse i de nuværende målinger, hvor blå blok stadig er pænt bagud.

NOTE: I en tidligere udgave fremstod det som om at også statsministeren havde deltaget i Jørgensens bogreception. Løkke meddeler på Twitter, at det ikke er muligt, da han på det tidspunkt besøgte Sirius-patruljen.  Det var Løkkes yngre broder, der deltog. Jeg beklager fejlen.

---------

Jarl Cordua er liberal-borgerlig politisk kommentator og vært på radioprogrammet Cordua & Steno på Radio24syv. Hver onsdag skriver han en politisk kommentar på Altinget. Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

 

Forrige artikel Lisbeth Knudsen: Lad os nu få en ærlig sundhedsdebat Lisbeth Knudsen: Lad os nu få en ærlig sundhedsdebat Næste artikel Jes Søgaard: Region Hovedstaden halter også bagud i kræftbehandlingen Jes Søgaard: Region Hovedstaden halter også bagud i kræftbehandlingen
 • Anmeld

  Erik Høgh-Sørensen · DF-regionsrådsmedlem i Nordjylland

  Igen spindoktori fra det hemmelige Venstre-partimedlem Cordua

  Cordua undlader i strid med journalistikkens etiske regler at varemærke sine klummer, idet han er medlem af Venstre. Det bærer skriblerierne præg af. Eksempelvis:

  "I Venstre er der også ved at indfinde sig et lidt mildere klima."
  Godaw. Ren Venstre-PR fra Cordua, der ligefrem erkender, at han kører i ring:
  "Regeringens forhandlere – har som tidligere nævnt i andre klummer – taget ved lære af DF's forhandlingstaktik, som i de seneste år af regeringen er blevet oplevet som i stigende grad uforudsigelig."

  Hvis Cordua var fair, skulle han også nævne LA's uforudsigelighed og Lars Løkke Rasmussens egen uforudsigelighed over tid, hvad angår statsministerens egen holdning til regionernes eksistens.
  Det eneste forudsigelige er, at Cordua er medlem af Venstre, hvilket han ikke konsekvent fortæller brugere af Altinget og TV2 og Berlingske og mange andre steder, hvor han optræder som "ekspert".

  Politisk lære 1: Lad os skabe et mindre bureaukratisk sundhedsvæsen ved at nedlægge de regioner (inklusive min egen stilling som regionsrådsmedlem).

  Politisk lære 2: Burde DF mon ikke bare trække stikket på Løkke ved først givne lejlighed?

 • Anmeld

  J. Jensen

  Christian X

  Du har jo tidligere fortalt os om din og din samlevers indgående viden om alle skandalerne i skattesagerne.
  Jeg spurgte derfor indtil din viden om Troels Lund Poulsen, hvorefter de forsvandt ud af debatten. Men du kan trygt dele ud din viden med os.

 • Anmeld

  Jørgen L

  Om DF

  Ifølge vælgeranalyser. Den typiske DF-vælger:
  43 procent af partiets kernevælgere er over 60 år – derfor også kaldet Dansk Ældreparti, mens kun ni procent er under 30.

  Den gennemsnitlige DF'er bor ikke i København.
  DF har ikke fat i de største byer, men står stærkt i provinsen og de mindre byer.

  NB har et endnu mere skævt vælgergrundlag.
  DF og NB vælgere uddør.

  De unge, som skal føre Danmark ind i fremtiden stemmer helt anderledes. Vender sig ud mod Verden. Så der er håb forude. Jeg er optimist.

 • Anmeld

  Jørgen L

  Erik Høgh-Sørensen: Hold dig lidt bedre ajour.


  Erik Høgh-Sørensen
  Cordua bekender sig gang på gang til Venstre.
  Det er der ikke noget nyt i.
  Hold dig lidt bedre ajour.

 • Anmeld

  Christian X

  JJ

  Troels Lund Poulsen var rent faktisk en af de få skatteministre, der forsøgte at gøre noget ved problemerne - i hvert fald i starten.
  De 2 mest ødelæggende var Kristian Jensen og Thor Möger Pedersen - og deres dukkeførere.
  Resten af skatteministrene, indtil den nuværende, gemte sig så godt kunne, indtil de kunne slippe væk fra hvepseboet.

  Om problemerne i SKAT er løst?
  Nej det er de ikke og det bliver de ikke, så længe skattelovgivningen er så kompliceret...
  "Strategien" med at finde en ny opsamlingsspand hver gang, det viser sig, at der er et nyt hul i taget, er med stor effektivitet ved at blive indført på andre områder, som jobcentre og i uddannelsessystemet, så det er blot et spørgsmål om tid, hvornår der også her er glatførevarsel for ministre på disse områder…

  http://nyheder.tv2.dk/samfund/2018-10-24-oprettelsen-af-skat-overskred-politikernes-kognitive-evner-mener-professorer

 • Anmeld

  J. Jensen

  Christian X

  Ville bare høre til din baggrundsviden. TLP er den eneste som er afhørt af en undersøgelseskommission, der betegnede ham som uvederhæftig og en som løb med sladder.

 • Anmeld

  Arne Lund · pensioneret trafikrådgiver

  Cordua "glemte" vist noget...?

  Nemlig at forholde sig til de grasserende rygter om Lykkes snarlige tilbagetræden, og indsættelsen af Kr. Jensen som statsmedister. Er det mere end rygter??? Eller hur?
  Med Kr. Jensen ved roret bliver forholdet til frikadellepartiet vanskeligere, Jensen er jo kendt som globaliseringstilhænger, og er der noget DF'erene hader mere end muslimer, så er det det globale. Desuden er jensen og Støjberg vist ikke perlevenner - så nogle fordele er der da ved ham.
  Hvis støtten fra Frikadellepartiet efter et statsministerskifte bliver mere usikker, så vil et damarbejd hen over midten npk mere være Jensens ambition. Foreløbig har De radikale jo erklæret, at "de er vilde mere Kr. Jensen", og Cirkuspartiets overklovn, vil da gerne give Løkke en chance til.
  Det er selvfølgelig ikke nok til et parlamentatisk flertal, men hjælper dog godt på vej - for både K og LA har ikke andre steder at gå hen; Df ejheller.
  PS: Er Lars Løkke nu begyndt at bruge sin lillebror som stand in ved receptioner Det er selvfølgelig rørende når storebror hjælper sin klodsede lillebror, der i løbet nul-komme-fem formåede at gøre sig helt umulig i Fredensborg byråd, hvor han dels overtrådte alm. spilleregler om partiloyalitet mv., men også evnede at lave 2-3 nye partilister inden han røg ud ved valget i november sidste år.

 • Anmeld

  Christian X

  JJ

  De fleste politikere er primært loyale mod sig selv. Derfor er politikere med ambitioner loyale mod dem, der kan fremme deres karriere.
  Ingen burde kunne være politisk journalist uden at have læst Niccolò Machiavellis anbefalinger til fyrsten.

 • Anmeld

  Erik Høgh-Sørensen · DF-regionsrådsmedlem i Nordjylland

  Forkert Jørgen L.

  Det er ikke nok at være åben om sit partitilhørsforhold en del af tiden. Det skal være hele tiden. Cordua præsenterer sig her i Altinget konsekvent under en falsk aura af neutralitet: "Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger" og "borgerlig-liberal".
  Der skulle stå "medlem af Venstre, men i øvrigt er klummen alene udtryk for skribentens egne holdninger".
  Så ville enhver læser have den nødvendige info til at kunne bedømme klummen, og Cordua ville ikke længere fremstå som Venstres Komiske Ali, uanset om han så skrev noget positivt om partiet.

 • Anmeld

  Arne Jensen

  Falsk varebetegnelse.

  Erik Høgh-Sørensen, da strukturreformen skulle vedtages, var argumentationen, at det var for at styrke den demokratiske proces.
  Hvordan kan du så mene, at oprettelsen af regionerne er en demokratisk
  proces, som ville skabe mere demokrati, og du så nu mener, at nedlæggelse af regionerne giver "et mindre bureaukratisk sundhedsvæsen" jeg kan til din oplysning fortælle, at antallet af valgte personer til kommunerne før reformen var 4597 folkevalgte, og efter reformen 2520 folkevalgte personer.
  Amterne havde før reformen 357 folkevalgte, efter reformen er der nu 205
  folkevalgte personer i regionerne. en samlet besparelse på 2229 folkevalgte personer. Nu vil så Dansk folkeparti fjerne demokratiet helt fra
  vores sundhedsvæsen. Er Dansk Folkeparti et så udemokratisk parti.

 • Anmeld

  Erik Høgh-Sørensen · DF-regionsrådsmedlem i Nordjylland

  Svar til Arne Jensen:

  Afskaffelsen af regionerne er et skridt hen imod bedre og mere demokrati, hvis det gøres ordentligt. Ikke det modsatte som du skriver.

  Regionerne kan alligevel ikke styre budgetterne, og når jeg ser mange af de politiske beslutninger i min region, er jeg absolut ikke tilhænger af, at regionerne får ret til at udskrive skat. Tværtimod. Det vil medføre ødselhed. Min observation er, at administrationen i Region Nordjylland (og her tænker jeg ikke på regionspolitikernes tosserier) gør det ofte OK. Imidlertid er det næsten umuligt at leve op til de fleste nationale patientmål og samtidig holde budgetterne.

  Så lad os dog rette sparekniven mod topbureaukraterne og samtidig placere budgetansvaret, hvor det hører hjemme, dvs. hos sundhedsministeren og Folketinget.

  Som en lille test kan du overveje, hvor mange af dine 41 lokale regionsrådsmedlemmer, du som borger kender navnet på? De fleste svar på det spørgsmål understreger behovet for regionernes nedlæggelse, for ukendtheden betyder i dette tilfælde også irrelevans.

 • Anmeld

  Martin Jørgensen

  Hen til kommoden og tilbavs igen

  Nu mangler der bare et forslag om at de nedlagte amter genopstår,så er ringen sluttet og vi er tilbage til udgangspunktet.

  Men det hele var jo kun en leg hvor man rev det hele fra hinanden, for efterfølgende at finde ud af at der er noget der ikke stemmer overens iflg manualen.

  Det gik simpelthen for stærkt med at ændre på samfundsstrukturen.
  Det har Kristian Jensen da også indrømmet i forbindelse med skattereformen som han havde ministeransvar for dengang.

  Og glem ikke politireformen hvor det borgernære politi blev nedprioriteret og sparet væk i by og på land.

  Men som sagt det hele var jo kun en leg -og imorgen starter man forfra på en ny leg.

 • Anmeld

  Arne Jensen

  Svar til Erik Høgh

  Erik Høgh-Sørensen, jeg kender de regionsmedlemmer som er valgt i mit område, og da jeg har stillet spørgsmål til dem har jeg også fået svar, og de sender mig, efter jeg har anmodet dem om dette, mail med de tiltag som har været på" tapetet" jeg synes det virker lidt sølle, det som jeg læser mellem linjerne på dit skriv, at du ikke har nogen kontakt til de som har valgt dig, det er jeg da på dine vegne lidt ked af. Så mangler du da inspiration til det arbejde som de fleste vælgere forventer at du foretager dig. Jeg kan så glæde mig over, at i har en dygtig Regions formand i region Nordjylland, og hun er ligeledes formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner. Så hende kan du da godt være tjent med i din Region.

 • Anmeld

  Helle Walther

  Man undres

  Regeringen kan ikke få sine reformer igennem, det eneste der sker er udlændingestramminger, og det via en finanslov. Det er da en falliterklæring. Mange stramninger har ingen gang på jord, er mest af symbolsk karakter. Det kan man ikke lede et land med alene. Hvordan kan nogen tro, det vil blive lettere at håndtere tingene med DF i regering( magtparti) for en yderst svag statsminister og dennes regering. Løkke med ø, har talt sundhedsreform siden sommermødet, og den er fortsat ikke lagt frem, nu tales der om valgoplæg, det samme med de andre ting de ej heller har fået igennem. Hvad skulle det dog ændre. Flertal ønsker ikke regionerne nedlagt, endsige en sundheds reform, de ønsker flere penge og flere sygeplejesker, læger osv, så de ikke skal stresse livet af sig. Strukturreformen var ingen succes, den var en mega dyr oplevelse.
  Jeg tror folk er ed at være træt af Trump og hans tosserier, og konkurrencen om, hvem er strammest i udlændingepolitikken. De vil have virkeligheden og realismen på bordet og politikerne til at løse landet problemer på mange felter.
  .

 • Anmeld

  Erik Høgh-Sørensen · DF-regionsrådsmedlem i Nordjylland

  Svar til Arne Jensen - 2

  Det er direkte forkert, når du påstår, at jeg ikke har kontakt til dem, som har valgt mig. Det ved jeg nemlig bedst selv, men derudover kan jeg henvise dig til en dugfrisk meningsmåling fra NORDJYSKE Stiftstidende bragt 4.11 2018, hvoraf fremgår, at kun hver tredje adspurgte nordjyde mener, at regionerne skal styre sundhedssektoren. Derimod er cirka 9/10 af de adspurgte glade for selve sundhedssektoren.
  Det er et klokkeklart vælgersignal om at afskaffe regionerne, inklusive stillinger som min egen.
  Regionernes nedlæggelse er ikke et anslag mod demokratiet, og det er ikke centraliserende, hvis man gør det ordentligt.
  Endnu en korrektion: Regionsrådsformand Astman er udygtigt i færd med unødvendigt at massefyre / massenedskære på Hjørring Sygehus. Tror du, det falder i god jord heroppe? Så tro om.

 • Anmeld

  Arne Jensen

  Du mangler argumenter

  Hvorfor skal regionerne nedlægges.?
  I region hovedstaden er bor der 1.631.537 , som har deltaget i valget at regions rådet, det vil sige at der er valgt et bredt udsnit af befolkningen,
  som står til ansvar POLITISK, for driften af deres region, det er demokrati.
  Når DF ikke engang kan beskrive, hvad der skal være i stedet for regionerne, som vil være mere demokratisk, så er det da for sølle.
  Når du nu sidder i region Nordjylland må du da kunne svare på, hvorfor der skal fyres personale på Hjørring sygehus.
  Kunne det tænke sig at det er den nuværende regering og DF som har brugt "grønthøsteren" for meget i forhold til de opgaver som regionerne løser. Og gør man dette for at skade regionerne. Den nuværende regering ønsker at regionerne skal nedlægges. Tag foreksempel sundheds platformen i region Hovedstaden, og de problemer der har været med fejlagtig medicin, så er forklaringen, at hvis en patient får en anden dosis medicin, og lægen ikke foretager den rigtige behandling på i sundheds platformen, når han ændrer dosis, vil der på denne patients recept stå den gamle dosering, og det skyldes at lægen ikke har forstået brugen af platformen. Det har koncern direktøren i region hovedstaden Svend Hartling forklaret, men medierne giver en anden forklaring. Det kan sundheds platformen da ikke gøre for, at lægerne laver fejl.

 • Anmeld

  Arne Jensen

  Eksperterne udtaler I 2018.

  Keld Møller Pedersen og 2 andre sundhedsøkonomer:
  "Venstres planer om at nedlægge regionerne og lade staten overtage sygehusene vil være at gamble med sundhedsvæsenet. Det er budskabet fra tre af landets førende sundhedsøkonomer. De påpeger, at regionerne har leveret varen, siden de afløste amterne i 2007. De har øget produktiviteten og overholdt budgetterne, bragt ventelisterne ned og øget patienttilfredsheden. Eksperterne tvivler på, at staten kan gøre det lige så godt"

 • Anmeld

  Erik Høgh-Sørensen · DF-regionsrådsmedlem i Nordjylland

  Svar til Arne Jensen - 3

  Jeg har skrevet dette svar oven for, men prøver igen med andre ord:
  De folkevalgte i regionsrådene spiller ingen videre demokratisk rolle, andet end når de hæver deres løn og kilometerpenge.
  Mange er valgt på listestemmer, fordi ingen kender dem, og det er i sig selv et demokratisk problem. Det er derfor, de færreste kender deres regionsrådsmedlemmer.
  Regionsrådene kan nemt udskiftes med et mere demokratisk system, hvor Folketings-udvalg i kombination med mere kommunalt selvstyre kan overtage de demokratiske opgaver fra de dyre regionspolitikere. Der vil ikke engang være tale om en centralisering, hvis det gøres ordentligt.

 • Anmeld

  J. Jensen

  Hvad er DF ikke imod Og hvad er ikke udemokratisk i deres øjne

  Og hvem stod bag indførelsen af omprioriteringsbidraget.

 • Anmeld

  Erik Høgh-Sørensen · DF-regionsrådsmedlem i Nordjylland

  Svar til J. Jensen:

  Omprioriteringsbidraget omfavnes af partier i både rød og blå blok på den ene eller anden måde. De radikale og den yderste venstrefløj ville, hvis de fik magten, skulle finde pengene andetsteds, så de bluffer bare med løfterne (igen).
  Sammen med S har DF senest fjernet store dele af omprioriteringsbidraget. Ligeledes tog DF initiativ til at fjerne 2% effektiviseringskravet i sundhedssektoren (produktivitetskravet). Det var aldrig sket, hvis det ikke var for DF's initiativ.

  https://www.altinget.dk/artikel/s-alene-i-roed-blok-vil-beholde-sparekrav-paa-gymnasier-og-professionshoejskoler

 • Anmeld

  J. Jensen

  Erik Høgh-Sørensen

  Og hvem ville fjerne pensionisternes boligydelser, og alligevel måtte bide i det sure æble. - DF

 • Anmeld

  Erik Høgh-Sørensen · DF-regionsrådsmedlem i Nordjylland

  Svar til J. Jensen - 2

  DF kæmper for pensionisterne og har altid gjort det. Lige nu forsøger DF under finanslovsforhandlingerne at få omlagt SATS-fordelingen til pensionisternes fordel. Hvor er S og rød blok? (væk)
  Derudover er offentlige ydelser jo ikke nogen blankochek, for diverse skatteministre fra både rød og blå blok har lænset SKAT, og så er der lige DONG-salget.
  Så jeg tror, du skal finde andre steder at pege fingre end mod DF.

 • Anmeld

  J. Jensen

  Erik Høgh-Sørensen

  Hvordan var det lige med salget af Dong. Det stod DF ellers fuldstændig bag ved i årevis, og først i sidste øjeblik, da man vejede en folkestemning sprang man fra til stor overraskelse for alle de andre forligspartier.
  Men hvordan er det så gået for Dong efter salget. Fra at være en underskudsforretning i likviditetsnød, så er virksomheden forvandlet til en blomstrende forretning med kæmpe overskud, og en kolossal stigning i aktiekursen, som har gjort alle danskere rigere via vores ejerandel.
  Det har DF med deres modstand slet ingen andel i. Den ære tilfalder de langt mere fremsynede politikere.

 • Anmeld

  Erik Høgh-Sørensen · DF-regionsrådsmedlem i Nordjylland

  Svar til J. Jensen - 3

  Dong? Der solgte opportunistiske socialdemokrater igen ud af velfærdsstatens arvesølv ligesom tilfældet var med TDC. Jeg har intet imod private virksomheder, tværtimod har jeg været på Mærsk, men jeg har noget imod den slags udbytning. Om nogle år har kapitalfondene nok ædt alt, der lugter af egenkapital, og så får almindelige danske borgere igen får en regning.
  Mht. selve handlen: da DF opdagede, hvilket hemmelighedskræmmeri, CoryDONG omgav sig med, var det klart, at DF gjorde indsigelse. Det burde ethvert ansvarligt parti have gjort. Og CoryDONG? Jo, efter en tur hos en lobbyvirksomhed med deraf følgende inhabilitet er han i dag chefredaktør på dagbladet Børsen. "Sjovt", ikke? Vi er nogle, der husker.

 • Anmeld

  Arne Jensen

  Skræmmende uvidenhed

  Erik Høgh-Sørensen hvem var det der kom til Finansministeriet, og bad om 11 Mia. Det var bestyrelsen fra DONG, ved formanden Fritz Schur.
  Finansministeren gik til Finansudvalget, hvor han anbefalede Finansudvalget, at staten ikke skulle tilføre DONG de 11 Mia.
  Finansministeriet anbefalede finansudvalget, at DONG kunne afsøge det
  internationale finansmarked for risiko villig kapital.
  Dong fik til opgave at finde investorer, som var villig til at kunne miste op til 40 % af den investerede kapital før staten skulle træde til som garant.
  Det vil sige at GS skulle kunne tåle at miste 3,2 Mia. før staten skulle træde til.
  Pension Danmark var villig til at "låne" staten de 11 Mia. De fik et nej.
  Dong brugte 263 Mio. for at "finde" Goldman Sachs og ATP/PFA.
  Ingen af de 3 investorer ville gå enegang GS leverede 8 Mia. og ATP/PFA
  de resterende 3 Mia. Staten brugte 20 Mio. på at få "godkendt" investorerne. Og som et lille koriosum kan jeg da fortælle dig Erik, at de
  4 "guldfugle" som Fritz Schur fyrede fra DONG, sammen med Anders Eldrup, har stiftet CIP ( Copenhagen Infrastructur partners ).
  Navnene på de fire er Jacob Baruel Poulsen, Christian Skakkebæk, Thorsten Lodberg Smed og Christina G Sørensen.
  Disse fire har samlet en kapital som udgør mere end 50 Mia. kroner, som skal investeret i Vindmølle projekter over hele verden, de vandt et projekt i
  USA foran DONG nu Ørsted. Og Anders Eldrup er ligeledes partner i et CIP projekter i Taiwan.
  Og til slut vil jeg minde dig om at V-K regeringen i 2004 sammen med Dansk Folkeparti, besluttede at DONG skulle sælges 100 %.
  V-K og DF havde flertal i Folketinget, et mindretal i 2004 fik forhindret dette salg, det var S-R-SF som fik standset dette salg, denne vedtagelse
  ligger stadig i Finansministeriet, da den er vedtaget af et flertal.
  I 2008 forsøgte V-K regeringen igen dette salg, men blev frarådet salget
  af både Danske Bank og Nordea og internationale samarbejdspartner.

 • Anmeld

  Erik Høgh-Sørensen · DF-regionsrådsmedlem i Nordjylland

  Svar til Arne Jensen - 4

  Skræmmende uvidenhed, er der tale om selverkendelse fra din side, Arne Jensen?
  Ellers kan jeg ikke ringe se meningen med dit lange prosa om CoryDONG og co. Det imødegår i hvert fald ikke noget, af de,t jeg har skrevet, så vidt jeg kan se.
  Samme gælder dit ønske om at bevare demokratiet lokalt. Det understøtter LAK og DF's forslag om at nedlægge regionerne som nævnt oven for.

 • Anmeld

  Arne Jensen

  Manglende viden

  Erik Høgh-Sørensen, du skriver : "Der solgte opportunistiske socialdemokrater igen ud af velfærdsstatens arvesølv"
  Da Goldman Sachs, ATP og PFA investerede ders 11 Mia. var det ikke et salg.
  Det var risikovillig kapital som blev investeret, hvordan forklares det ellers, at Pension Danmark ville låne Staten 11 Mia. men ikke ville risikere at tabe 40 Procent af deres 11 Mia. det svaret til at miste 4,4 Mia.
  Det var V-K-DF der ville sælge hele DONG i 2004. Og de havde flertallet.
  Sandheden er at de 4 guldfugle, tog deres investorer med da de blev fyret af Fritz Schur. Men du kender åbenbart ikke denne sag, selv om det var dig der bragt sagen ind i denne debat. De 4 guldfugle havde planlagt det som blev kaldt "Projekt RED" og var et kæmpe havvindmølle projekt.
  Hvordan forklares det ellers at de dags dato har samlet et 5 gange større
  antal Mia. kroner til deres projekt, end de 11 Mia. som DONG måtte bruge
  263 Mio. kroner for at finde. Pension Danmark er den største investor i
  CIP, og det var dem der også var investor i de andre projekter som blev
  udført medens Anders Eldrup var administrerende Direktør i DONG.

 • Anmeld

  Arne Jensen

  Mere uvidenhed

  Erik Høgh-Sørensen, du ved åbenbart heller ikke, at det er folketinget, der vedtager en sådan sag som investering i DONG, og at Finansministeren har det politiske ansvar, for den rådgivning Finansministeriet giver folketinget.
  Du ved åbenbart heller ikke at Folketinget står over et ministerium.
  Og at der var et flertal i finansudvalget som gav Finansministeren lov til,
  at DONG fik fuldmagt til at afsøge det internationale finansmarked.
  Og jeg kan nævne for dig at DONG havde PWC (Price Waterhouse Coopers)
  Morgan Stanly og Nordea, samt flere internationale rådgivere, ansat til at finde denne risikovillige kapital. Lad være med at skrive om noget du intet aner om.

 • Anmeld

  Arne Jensen

  Himmelråbende uvidenhed.

  Erik Høgh-Sørensen, hvordan kan du så forklare, at Dansk Folkeparti,
  efter at DF har taget et forslag ind til en forhandling med V-K regeringen
  i 2010, forslaget gik ud på at ændre dagpenge reglerne, for A-kasse medlemmer, så dagpenge perioden blev halveret, og optjening perioden
  blev fordoblet, beskyldte den daværende regering S-R-SF for ikke at ville
  ændre reglerne reglerne, da DF opdagede at de nye regler ikke kun påvirkede 2000 til 4000 personer, men kom til at ramme over 65000 personer.
  Socialdemokratiet og SF havde i 2010 stemt imod de nye dagpenge regler.
  Hvordan kan du forklare, at Dansk Folkeparti i 2016, stemte for at fjerne
  boligydelsen for 300000 personer, i finansloven for 2017.
  Nu er du med-talsmand for, at nedlægge regionerne, hvordan skal vi kunne stole på, at DF denne gang ved hvad de stemmer for, når de har taget så gruelig fejl, i andre situationer.
  Tænk på hvad der skete i Mellemøsten, efter at Dansk Folkeparti, den 21 marts 2003, i folketinget, stemte for en deltagelse i krigen mod Iraq, 4 Mio.
  intern fordrevne, og 3 Mio flygtninge fordrevet til nabolandene. Hvis DF ikke
  havde trykket på JA knappen i folketinget, havde Danmark ikke været deltager, i denne skændsel af en krig. Hvorfor var Tyskland ikke deltager,
  hvorfor var Frankrig ikke deltager. Det var fordi disse to lande i FN havde advaret imod følgerne af krigs deltagelsen.
  Hvorfor ville DF ikke lytte til de røster der kom fra S-R-SF, de advarede
  DF mod at deltage i denne krig, NEJ DF lyttede kun til Anders Fogh, der
  udtalte i folketinget, "Saddam har masseødelæggelses våben, der er ikke noget vi tror, det er noget vi ved" Anders Fogh løj om den viden Danmark havde, og han vidste det godt. Af de som stemte for denne krig, fra dansk Folkeparti, er der kun 3 tilbage i folketinget, Kristian Thulesen Dahl, Mikkel
  Dencker og Peter Skårup resten af de 15 som stemte for krigen, er ikke længere i folketinget. hvorfor var 30 % af DF medlemmer i folketinget ikke tilstede under afstemningen.

 • Anmeld

  J. Jensen

  Hvad betyder DF kamp for pensionister

  Hvem lovede pensionisterne gratis offentlig transport. - DF
  Hvem har lovet pensionister et gevaldigt økonomisk løft denne gang. - DF
  Hvem vil øge pensionisternes indtjeningsevne til 100.000 uden modregning. - DF
  Hvem vil afvikle de nuværende pensionisternes modregninger i egne pensionsopsparinger. - DF
  Hvem vil afskaffe pensionisternes satspuljebidrag på kr. 43 om måneden før skat, uagtet at man har været bag denne opkrævning i en lang årerække. - DF
  Hvem kommer også denne gang ud med næsten ingenting til pensionister. - DF

 • Anmeld

  Erik Høgh-Sørensen · DF-regionsrådsmedlem i Nordjylland

  Svar til J. Jensen og Arne Jensen:

  Så vidt jeg kan se, giver hverken J. Jensen eller Arne Jensen eksempler på, at DF skulle være løbet fra sin politik, eller at jeg skulle have skrevet noget faktuelt forkert.
  Mine oprindelige påstande står ved magt:
  DONG: "Der solgte opportunistiske socialdemokrater igen ud af velfærdsstatens arvesølv"
  Pensionister: "DF kæmper for pensionisterne og har altid gjort det".

  Jeg overlader trygt til vælgere og læsere at bedømme, hvem der udviser "himmelråbende uvidenhed", Arne Jensen :-)

 • Anmeld

  J. Jensen

  Erik Høegh-Sørensen

  Det kan da godt være, at du trygt overlader dine ammestuehistorier om Dong til din vælgergruppe, men hvad har det med faktuelle oplysninger at gøre.

 • Anmeld

  Erik Høgh-Sørensen · DF-regionsrådsmedlem i Nordjylland

  Svar til J. Jensen:

  Alt

 • Anmeld

  Arne Jensen

  Spørgsmål.

  Erik Høegh-Sørensen, hvad betyder følgende sætning.?
  "Med henvisning til ovenstående anmoder Finansministeriet, med henblik på at der kan gennemføres en kapitaludvidelse i DONG Energy A/S, om Finansudvalgets tilslutning til."
  Jeg håber blot at du har forstået hvad en kapitaludvidelse er for en fisk.
  Jeg spørger selvfølgelig, fordi du påstår, at finansminister Bjarn Corydon,
  har solgt Dong aktier til Goldman Sachs og ATP/PFAS.
  Når Finansministeriet spørger Finansudvalget om deres tilslutning, så skal
  tilslutningen være et flertal af folketingets partier.
  Hvis Finansudvalget havde stemt NEJ, var der aldrig gennemført en kapital udvidelse i DONG. Jeg håber at jeg har skrevet det på en så enkelt måde,
  at du forstår hvad jeg mener.
  Linie 2-3-4 i mit indlæg er kopieret fra den aftale som finansudvalget har stemt ja til, så Finansministeriet kan give DONG lov til at fortsætte
  deres kapitaltilførsel. Lige en tilføjelse, det var ikke kun GS, ATP og PFA
  der kunne investere i ny kapitaltilførsel, mindretals aktionærer i DONG fik
  ret til at deltage, så kapitaltilførslen ikke kun var 11 Mia. men 13,6 Mia.
  Så DONG samlede egenkapital efter kapital udvidelsen var 45,1 Mia.

 • Anmeld

  Arne Jensen

  Opklarende

  Det stykke papir jeg henviser til, er aktstykke 37 som er vedtaget i finansudvalget 4 dec, 2013. og endelig vedtaget i folketinget 30 jan
  2014, Dansk Folkeparti stemte imod, men et flertal, resten af partierne i folketinget minus EL. har stemt for dette aktstykke.

  Og Erik, så vil jeg gerne forklare for dig, men det bliver mellem os to.
  Det var slet ikke Goldman Sachs, som investerede de 8 Mia. kroner i
  DONG, det var en gruppe investorer, som brugte GS til at formidle
  denne investering, navnet på denne gruppe er : New Energy Investment S. à. r.l. (New Energy Investment), som er et investeringsselskab administreret og kontrolleret af Goldman Sachs Group, Inc., enten direkte eller igennem et koncernforbundet selskab, så ved du også det. Jeg ved godt at man kan blive træt af at blive påmindet om den manglende indsigt, men jeg hjælper gerne, så du kan komme på omgangshøjde med virkeligheden.

 • Anmeld

  Erik Høgh-Sørensen · DF-regionsrådsmedlem i Nordjylland

  Svar til Arne Jensen - 6

  Overordnet må jeg takke dig for dine indlæg, idet den verificerbare del af dine påstande dokumenterer ganske godt, hvad jeg skrev tidligere længere oppe:
  DONG: "Der solgte opportunistiske socialdemokrater igen ud af velfærdsstatens arvesølv"

 • Anmeld

  J. Jensen

  Erik Høgh-Sørensen

  Hvem lovede, at man ikke ville øge pensionsalderen. - DF
  Hvem trak kort efter det løfte tilbage igen. DF
  Et godt råd til dig må være ikke at påbegynde en debat, hvor der er så ringe baggrundsviden.
  Det burde du have på rygraden.

 • Anmeld

  Arne Jensen

  En lang vej.

  J. Jensen, man må bemærke, at der er en lang vej fra Nordjylland
  til Christiansborg, hvis ikke man har fået fornemmelsen af hvordan arbejdet i Folketinget foregår. Hvis man i Nordjylland tror, at det er en minister, som har magt til at vedtage udgifter til statsejede virksomheder, der bliver ikke vedtaget en eneste ekstra udgift, uden at der har været et aktstykke forbi Finansudvalget, og at det i Finansudvalget har været et flertal som har stemt JA til denne tillægsbevilling. Ved kapitaltilførslen til Dong, blev der en regning på 20 Mio. kroner, udgifter til Kammer Advokaten og til Danske Bank, for at kunne give Finansministeriet deres anbefaling.
  Var Finansminister Bjarne Corydon tilfreds med tilsynet med DONG under denne proces, NEJ det tror jeg ikke, da den tovholder i Finansministeriet,
  kontorchef Peter Brixen, skulle forlænge sin ansættelse, blev hans ansættelse ikke forlænget, det var Peter Brixen, som var statens repræsentant ved den ekstra ordinære generalforsamling i DONG feb. 2014. Ligeledes overlevede bestyrelsesformanden i DONG heller ikke.
  Og til Erik Høgh-Sørensen, som en mindretals regering har ingen partier flertal i de stående udvalg, så hvordan kan det være opportunistiske socialdemokrater der kan sælge ud af noget som helst.

Politisk stuegang: Regeringen vil have alt for meget med i psykiatriplan

Politisk stuegang: Regeringen vil have alt for meget med i psykiatriplan

PODCAST: En 10-års-plan for psykiatrien skal fokusere på de alvorligt psykisk syge, mener eksperterne i denne omgang Politisk Stuegang. Lyt med, når Ole Toft, Sidsel Vinge og Leif Vestergaard Pedersen gennemgår de sundhedspolitiske udmeldinger i regeringens forståelsespapir.