Kan en kold tyrker få sygehuse og kommuner ud af vikarkarrusel?

Det er ikke bare dyrt, det er også skadeligt for det faste sundhedspersonale og patienterne med den udbredte brug af vikarer. Det bliver svært, men den gyldne hane må lukkes. Sådan lyder det fra dagens gæster, Sidsel Vinge og Mads Koch Hansen i Politisk Stuegang. I dagens afsnit vurderes statsministerdebatten om sundhed, og der er hele to gode nyheder fra Region Sjælland og Region Hovedstaden.

I de kommende år vil langt flere sygeplejersker og læger blive beordet til at tage vagter aften eller weekend, hvor de måske i dag kun arbejder i dagtimerne med administrative opgaver, forskning og kvalitetsarbejde, vurderer Sidsel Vinge og Mads Koch Hansen.
I de kommende år vil langt flere sygeplejersker og læger blive beordet til at tage vagter aften eller weekend, hvor de måske i dag kun arbejder i dagtimerne med administrative opgaver, forskning og kvalitetsarbejde, vurderer Sidsel Vinge og Mads Koch Hansen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

En velplanlagt, men kold tyrker. Det er, hvad man på sygehuse og i kommuner er nødt til at gøre, hvis det offentlige skal stoppe den massive brug af vikarer til sundheds- og plejeopgaver. Sådan lyder vurderingen i Politisk Stuegang, hvor tidligere lægeformand Mads Koch Hansen og tidligere Vive-forsker Sidsel Vinge gæster programmet.


I programmet siger deltagerne blandt andet:

Det taler de også om:
  • Kommer der klapjagt på sygehusansatte, der ikke tager skæve vagter?
  • Statsministerdebat om sundhed
  • Reaktioner på Søren Brostrøm-interview  
  • Region Sjælland giver praktiserende læger adgang til sygehuseksperter
  • Region Hovedstaden øger sygehusenes ansvar for endnu flere patienter
  • Hvad burde valgkampen handle om på sundhedsområdet?

Om sygeplejerskers flugt fra de mest syge patienter:

"Når vores kroniske patienter har det bedst og bare kommer ind til noget ambulant på sygehuset, så bliver de set af nogle hamrende dygtige folk. Når de har det allerværst, så bliver de set af alle de nyuddannede og vikarer." - Sidsel Vinge.

Hvad den udbredte brug af vikarer betyder for sundhedsvæsenet:

"Den kolde hjerne vil sige, at tidligere havde privathospitalerne en gylden hane i det offentlige. Nu er den gyldne hane vikarmuligheden i sundhedsvæsenet... Og det er ødelæggende for arbejdspladserne, kollegialiteten, fagligheden og på langt sigt også patienterne." - Mads Koch Hansen.

Vikarer er ikke kun et sygehusproblem

"Husk lige kommunerne. Det er ikke kun et sygehusproblem. Brugen af vikarer er bestemt lige så stort et problem i kommunerne." - Sidsel Vinge.

Myte at Christiansborg genererer bureaukrati på sygehusafdelingerne

"Man kan ikke på folketingsniveau skære bureaukrati væk. Det er ikke meget lovgivning, som genererer bureaukrati ude på de kliniske afdelinger, så tæt er forbindelsen ikke. Det er godt, politikerne siger det. Men der skal mod til, at man lokalt beslutter at stoppe med at udføre en række opgaver." - Mads Koch Hansen.  


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Koch Hansen

Bestyrelsesformand Det Nationale Sorgcenter, seniorrådgiver, Rud Pedersen,
speciallæge i anæstesiologi

0:000:00