Kommission: Kommuner og regioner skal øge konkurrencen

UDLICITERING: Produktivitetskommissionen anbefaler, at kommuner og regioner hvert andet år selv sætter mål for, hvor meget mere der skal udliciteres. Dansk Erhverv og privathospitaler mener, der skal stilles konkrete krav.
Foto: Colourbox.dk
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta

Det skriver Produktivitetskommissionen: 

Den enkelte statslige, regionale og kommunale myndighed sætter kvantitative mål
for, hvor stor en del af deres serviceydelser der skal udbydes. Målene sammenholdes med den faktiske udvikling, revideres mindst hvert andet år og offentliggøres med en begrundelse.

Regioner og kommuner skal med passende mellemrum gennemgå deres opgaveportefølje med henblik på at identificere serviceydelser, der med fordel kan udbydes.

Der afsættes statslige ressourcer til at støtte offentlige myndigheder i at udbyde flere af deres serviceydelser. Konkret anbefales det, at:

Arbejdet med at indsamle og offentliggøre eksempler på udbud af offentlige serviceydelser (herunder bløde velfærdsydelser) fortsættes, men med øget fokus på at skaffe viden om, hvad der sker med produktiviteten ved udlicitering.

Regionale og kommunale myndigheder, der har svært ved at nå deres mål for
udbud af offentlige serviceydelser, får tilbudt en gratis potentialeafklaring og implementeringsplan mod, at materialet bliver offentliggjort og diskuteret på det politiske niveau.

Staten, kommunerne og regionerne skal mindst hvert andet år sætte mål for, hvor stor en del af deres service ydelser der skal udliciteres.

Sådan lyder en af de mange anbefalinger fra Produktivitetskommissionen, der har offentliggjort sin slutrapport. Kommissionen anbefaler således ikke, at der fra centralt hold skal stilles krav, hvor meget eksempelvis kommuner og regioner skal udlicitere.
Men kommissionen anbefaler at kommunerne, regionerne og staten selv offentligt forklarer de fastsatte mål.

"Målene sammenholdes med den faktiske udvikling, revideres mindst hvert andet år og offentliggøres med en begrundelse", skriver Produktivitetskommissionen i sine anbefalinger.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00