Kun hver fjerde dansker vil nedlægge regionerne

MÅLING: Næsten hver anden dansker vil ifølge ny måling beholde regionerne. Befolkningen er "dødtræt" af strukturreformer, vurderer kommunikationsekspert.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservatives drøm om at nedlægge regionerne møder ikke overvældende opbakning blandt befolkningen.

Det viser en ny undersøgelse, Norstat har lavet for Altinget og Jyllands-Posten. Her siger 27 procent ja til at nedlægge regionerne, mens 44 procent siger nej. 28 procent siger ved ikke. 

Politikerne glemmer visionerne
Målingens resultat er et udtryk for, at befolkningen ikke vil have flere strukturreformer, mener Kresten Schultz-Jørgensen. Han er cand.scient.pol., stifter af kommunikationshuset Lead Agency og har i flere årtier arbejdet med strategisk kommunikation i både offentlige og private virksomheder samt politisk.

"Gennem de sidste to årtier har politikerne kastet stort set alle administrative byggeklodser op i luften. Man har flyttet, fusioneret og nedlagt mange dele af den offentlige sektor. Befolkningen er generelt træt af, at politikerne ikke løser reelle problemer, men kun strukturproblemer," lyder hans analyse.

Schultz-Jørgensen vurderer, at politikernes kommunikation også er en del af årsagen til den svage opbakning.

"Politikerne kommunikerer strukturer, tal og administrative styringsfunktioner i stedet for at fortælle om deres visioner. De mangler at fortælle, hvad skal der komme ud af en nedlægges af regionerne for Danmark," siger han.  

 

DF: Det skal være lettere at placere ansvar i sundhedsvæsnet
Undersøgelsen kommer i kølvandet på, at Dansk Folkeparti op til sit sommergruppemøde i august atter rejste debatten om regionernes overlevelse. Partiets formand, Kristian Thulesen Dahl, argumenterede for, at hvis man fjerner regionerne, vil det blive lettere at placere et ansvar, når tingene går galt i sundhedsvæsnet.

Som det er i dag, svarer regionerne ifølge DF ofte, at de agerer efter de rammer, som staten giver dem. Og staten svarer, at det er regionernes ansvar. 

Og befolkningens holdning til spørgsmålet får ikke sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, Liselott Blixt, til at ryste på hånden.

Hun mener, at vælgerne kommer til at se anderledes på det, når de bliver præsenteret for en samlet plan. 

"De (vælgerne, red.) hører kun nedlæggelser og forbinder det med besparelser," siger hun i et skriftligt svar.  

Både Konservative og Liberal Alliance bakker op om Dansk Folkepartis forslag om nedlæggelse af regionerne. Venstre har været mere tilbageholdende, men ved partiets sommergruppemøde i august åbnede statsminister Lars Løkke Rasmussen for første gang for at diskutere, om regionerne skal bestå i deres nuværende form.

Partierne i den såkaldte røde blok går ikke ind for at nedlægge regionerne.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kresten Schultz-Jørgensen

cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1992)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

0:000:00