Kronik

Lægefaglig vicedirektør: Sundhedsvæsenet vil en dag kollapse, hvis vi fortsætter det uendelige forbrug af mennesker

Der er brug for en oprydning i sundhedsvæsenet, så vi ikke længere forbruger mennesker, indtil de bliver syge af at passe på syge mennesker. Vi skal have modet til at rydde op i det, der ikke giver værdi for patienten, skriver Morten Ziebell.

Løsningen på alle sundhedsvæsenet problemer er ikke flere medarbejdere. Vi skal i stedet have modet til at rydde op i alt det, der ikke giver værdi for patienten, skriver Morten Ziebell.
Løsningen på alle sundhedsvæsenet problemer er ikke flere medarbejdere. Vi skal i stedet have modet til at rydde op i alt det, der ikke giver værdi for patienten, skriver Morten Ziebell.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Morten Ziebell
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi forbruger som aldrig før, og vores forbrug koster energi. Det koster kul, det koster penge, det koster CO2. I vores sundhedsvæsen koster det mennesker. Men vi kan ikke fortsætte forbruget af mennesker. Vi må tænke anderledes, og vi må tænke bæredygtighed i sundhedsvæsenet.

Bæredygtighed sigter efter at skabe balancer - noget der kan bevares og faktisk vokse uden at forbruge. CO2-neutralitet har for længst vundet indpas i miljøets bæredygtighed. Tanken er forsimplet: Flyver du, så planter du et træ. Bæredygtighed vil i sundhedsvæsenets betyde, at tager du en ny behandling i brug, så afskaffer du en anden.

Sundhedsvæsenet, som det er i dag, er en uendelighed af stigende forbrug, fordi alle vil til før alle andre, uanset om man slet ikke fejler noget alvorligt, for at fikse ting, der med stor sandsynlighed vil forsvinde af sig selv.

Den moderne dansker vil nå det hele på den halve tid: Vi skal mere, vi skal videre, vi skal udvikle, vi skal købe og sælge og behandle i et væk. Ingen stopper op, ingen siger stop, men vi bliver nødt til det nu for at skabe noget, der ikke efterlader hobe af udslidte og nedslidte mennesker, der arbejder på plejehjem, på hospitaler, i kommuner, i praksis, ja, alle steder.

Vi har allerede, som konsekvens af den stigende mængde opgaver, steder i landet, der er så klemt på mennesker i sundhedsvæsenet, at de bliver syge - bliver syge af at passe syge mennesker

Morten Ziebell
Lægefaglig vicedirektør, Sjællands Universitetshospital

Hvis vi fortsætter med at forbruge af vores sundhedsvæsen, som vi gør i dag, så vi vil med tiden tabe mange mennesker, der ikke får den nødvendige hjælp. Det vil en dag kollapse.

Modet til at stoppe op
Vi skal have færre på hospitalerne, og vi skal have færre ”halvdøde” på plejehjemmene. Mange af vores ældre medmennesker går ikke længere rundt på plejehjemmene, som de gjorde før i tiden. De ligger i deres senge og ved ikke, hvor de er. Fordi vi kan holde dem i live.

Men der er mange, for hvem jeg tænker, hvis skyld det egentlig er, at vi gør det - hvor blev den naturlige død af? Vi kaldte det naturlig død, da jeg var ung læge. I dag hedder det, at hun døde af en hjerneblødning, en blodforgiftning af en sær bakterie eller en perforeret tarm, også selv om hun ikke forstod noget af det selv og egentlig var indstillet på den naturlige død. Fordi vi kan undersøge alt.

Men skal vi undersøge alt? Bæredygtighed handler om at have modet til at stoppe op og sige: ”Hvordan har du det? Det bliver ikke bedre nu. Du kan leve længere, men er det et liv værd at leve for dig?”

Færre opgaver, ikke flere mennesker
Det drejer sig ikke om ”varme hænder”, hoveder eller hjerter. Det er mennesker, der indgår i møder med andre mennesker. Patienter har brug for mennesker med viden, empati, erfaring og medmenneskelighed. De har brug for behandling, pleje og information fra rigtige mennesker.

Vi kan ikke bare bruge mennesker, som var de kul eller kolde kontanter. Vi kan ikke se på det som human ressources. Vi har allerede, som konsekvens af den stigende mængde opgaver, steder i landet, der er så klemt på mennesker i sundhedsvæsenet, at de bliver syge - bliver syge af at passe syge mennesker. Det giver ikke mening.

Det er faktisk vanvittigt, når man tænker over det, og så langt fra bæredygtighed, som vi kan komme. Bæredygtighed er at sørge for, som et absolut minimum, at dem, som arbejder med syge, ikke bliver syge selv. Syge af stress, syge af for meget arbejde om natten, syge af for mange belastende vagter. Fordi alle vil til hele tiden.

Bæredygtighed handler om at have modet til at stoppe op og sige: ”Hvordan har du det? Det bliver ikke bedre nu. Du kan leve længere, men er det et liv værd at leve for dig?”

Morten Ziebell
Lægefaglig vicedirektør, Sjællands Universitetshospital

Men løsningen er ikke flere medarbejdere, flere sygeplejersker, flere læger, flere penge, mere af det hele. For der kommer endnu flere syge, flere ældre, flere ting vi kan, flere ting vi kan skanne, måle, veje og give. Fordi vi har sat en kurs, der handler om længere liv.

Vi måler alt i overlevelse, til trods for at livet ender med det modsatte. Jeg har på fornemmelsen, at vi næsten behandler patienterne helt til døden for at sikre bedre måltal, og at vi som læger snart skal huske at komme ud af kisten, inden bedemanden lægger låget på.

Bæredygtighed i sundhedsvæsenet handler blandt andet om at blive bedre til at give bedre liv, færre bivirkninger, færre indlæggelser, mindre tid hos lægen og mere tid derhjemme. Mere værdighed. Men ikke hovedløst længere liv, for det giver en fremtid med opgaver i en uendelighed.

Oprydning kræver mod
Vi har igennem mange år indført behandlinger, der byggede på antagelser, der ikke var rigtige. Behandlinger, der på godt og ondt var styret af markedsmekanismer, af tradition og kultur. Sundhedsvæsenet er som en gammel dame, der tager 12 forskellige slags piller. Ingen ved hvorfor hun tager dem, om de har effekt, eller om de faktisk gør hende mere syg.

Det var sikkert let at give pille nummer tre i sin tid, for det skulle man ifølge instrukser. Men hvad var nu grunden? Kan vi bare stoppe? Ingen tør eller har modet til at fjerne nogen af pillerne nu.

Men det skal vi. Nu skal vi først og fremmest rydde op. Vi skal fjerne alt det, der ikke giver værdi for patienten, dét, der ikke virker. Det er indlysende, men kræver mod. Vi skal alle forstå, at der altid er noget, man kan give, men at det ikke altid giver mening.

Nu skal vi først og fremmest rydde op. Vi skal fjerne alt det, der ikke giver værdi for patienten, dét, der ikke virker. Det er indlysende, men kræver mod

Morten Ziebell
Lægefaglig vicedirektør, Sjællands Universitetshospital

Vi skal som videnskabsmænd kunne formidle vores viden til hver eneste patient, så de forstår deres valg. Vi skal ikke frygte fejl, men frygte, at vi ikke gør os selv forståelige, så vores patienter ikke forstår deres valg. Men der er altid et valg, og behandling er bestemt ikke altid det bedste. Nogle gange er det bedst med omsorg, nærvær, kærlighed og afsked, fordi der ikke var mere, der virkede.

En dag er der ikke flere mennesker at bruge
Bæredygtig ledelse betyder, at lederne selv gror og uddanner sig i sig selv og får dem, de leder, til at gro ligeså. At man bliver klogere på, hvem man vil være, og have modet til at stå ved det. MUS, medarbejderudviklingssamtalerne, udnytter (potentialer), udtynder og afvikler.

Bæredygtighed har meningsfulde, dannende samtaler. Ikke nogen, der sættes i skema, men samtaler, der berører det væsentlige lige i nuet for den enkelte. Så mennesket gror mentalt, fysisk og psykisk. Så mennesket kan hjælpe patienterne med sygdom og med det essentielle – det, der fylder lige nu.

Bæredygtig ledelse har mod. Mod til at stå ved det rigtige, det ordentlige og til at sige: ”Det der, det skal vi ikke gøre mere, det virker ikke”. Bæredygtig ledelse skal turde stå imod nye spændende behandlinger, hvis ikke de skaber værdi for danskerne. Skaber et bedre liv og ikke kun et længere liv.

Bæredygtighed må indføres nu. Vi skal tænke sundhedsvæsenet helt forfra. Det handler om at få noget til at gro uden at forbruge, rydde op og prioritere og skabe balancer gennem bæredygtig ledelse. Vi skal blive dygtigere til at skabe bedre liv, ikke længere liv nødvendigvis og slet ikke uendelige liv, for de findes ikke.

Vi kan ikke acceptere det uendelige forbrug af mennesker, for så er der ikke flere en dag. Så er der ikke noget at dygtigt at bære videre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00