Læger og patienter skuffede over tilsyns-aftale

TILSYN: Hverken Lægeforeningen eller Danske Patienter er imponerede over den aftale, som man på Christiansborg har indgået for at styrke Sundhedsstyrelsens tilsyn. For få penge, lyder det fra begge organisationer.

Foto: Colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Der lyder ikke de store hurraråb fra Lægeforeningen og Danske Patienter over den aftale, som alle Folketingets partier torsdag indgik omkring en styrkelse af Sundhedsstyrelsens tilsyn.  

LÆS: Sundhedsstyrelsen får styrket tilsyn

Lægeforeningens og Danske Patienters fælles kritik er rettet mod det løft til området på 46 millioner kroner, som partierne er blevet enige om over de næste fire år.  

”Aftalen ser ikke ud til at være den hårdt tiltrængte styrkelse af Sundhedsstyrelsen, som vi har efterspurgt,” siger Danske Patienters formand, Lars Engberg. Han vurderer, at styrelsen efter en stribe sparerunder de seneste år har været hårdt presset.

”Ud over at beløbet er lavt i forhold til de stigende antal opgaver på tilsynsområdet de kommende år, så er det også ærgerligt, at de fleste af pengene hentes internt i styrelsen fra forebyggelsesområdet,” siger Lars Engberg.

Læger: For lidt  
Samme kritik kommer fra Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing.

”Som vi læser aftalen, tilføjes cirka ti ekstra årsværk. Set i forhold til, at der er cirka 250.000 autoriserede sundhedspersoner i Danmark, er det ikke mange,” siger Andreas Rudkjøbing, der også noterer sig, at pengene kommer fra andre områder i styrelsen.

Danske Patienter og Lægeforeningen ser dog også positive elementer i aftalen. Det gælder planerne om, at styrelsen skal fokusere kræfterne på områder, hvor der er størst risiko for, at der er problemer.  

”Det er vigtigt, at vi har et stærkt tilsyn, som bruger sine kræfter der, hvor der er brug for dem. Det vil sige til at holde øje med de personer, hvor risikoen for, at patienterne lider skade, er størst,” siger Andreas Rudkjøbing om tiltaget, der dog har været lagt på bordet i mange måneder.

Lægeforeningen er også positiv over for, at partierne vil lave en opstramning på området for speciallægeerklæringer. Det er sket, efter at det er kommet frem, at nogle speciallæger angiveligt har svindlet eller sjusket groft med sådanne erklæringer, som borgere skal bruge, når de skal søge om diverse sociale ydelser.

Lægeforeningen er dog kritisk over, at politikerne ønsker at øge muligheden for at offentliggøre deltaljer om tilsynssager på et tidligere stadium end i dag.

”Det er ikke acceptabelt, hvis aftalen fører til, at sager, som endnu ikke er afgjort, offentliggøres,” siger Andreas Rudkjøbing.¨

SF: Regeringen ville ikke finde nye penge
SF’s sundhedsordfører, Özlem Cekic, har været en af de skarpeste kritikere af Sundhedsstyrelsens tilsyn, og hun var en af de første politikere til at kræve styrelsesdirektør Else Smith fyret.

Özlem Cekic erklærer sig tilfreds med aftalen. Hun peger blandt andet på de to uvildige undersøgelser, der skal sættes i værk.

”Samtidig er vi nu enige om, at tilsynet omlægges, så styrelsen kan reagere hurtigere,” siger Özlem Cekic.

Hun er enig med Lægeforeningen og Danske Patienter i, at pengene til tilsynsområdet ikke burde være taget fra Sundhedsstyrelsens egne bevillinger.

”Men her var regeringen ikke til at hugge eller stikke i. Jeg havde helst set, at pengene var kommet udefra,” siger Özlem Cekic.

Dokumentation

Aftalens hovedpunkter

Større åbenhed om Sundhedsstyrelsens tilsynsarbejde.

Der skal skabes en klar lovhjemmel til at fastsætte nærmere regler om offentliggørelse af Sundhedsstyrelsens tilsynsforanstaltninger over for sundhedspersoner.

Sundhedsstyrelsen tilføres flere ressourcer i perioden fra 2015 til 2019 tilføres 46 mio. kr.

Der skal gøres op med bruges af frivillige aftaler som led i Sundhedsstyrelsens sagsbehandling.  Det skal samtidig afklares, hvilket rum der skal være for at Sundhedsstyrelsen kan tage visse processkridt i tilsynssager. 

Der skal strammes op på udvælgelsen af speciallæger, der foretager undersøgelser af sundhedspersoner og skriver lægeerklæringer i tilsynssager.

Der skal gøres op med den tidligere journaliseringspraksis i Sundhedsstyrelsen, så det bl.a. bliver lettere at få overblik over tilsynssager. Samtidig skal journaliseringspraksissen indrettes, så man får størst mulig åbenhed inden for lovgivningens rammer.

Det skal undersøges, hvordan Sundhedsstyrelsens tilsyn kan omlægges til at være mere risikobaseret. Der skal udarbejdes et politisk beslutningsgrundlag, som bl.a. beskriver, hvordan en evt. omlægning af styrelsens tilsyn kan kanalisere flere ressourcer derhen, hvor man kan dokumentere, at risikoen for patientsikkerheden er størst.
Læring af undersøgelse af Sundhedsstyrelsens tilsynssager m.v.

Der skal samles op på resultaterne fra undersøgelsen af Sundhedsstyrelsens tilsynssager m.v., og erfaringerne herfra skal indtænkes i nye politiske overvejelser om tilrettelæggelsen af tilsynet.

Arbejdet med at implementere handlingsplanen, der skal styrke Sundhedsstyrelsens tilsynsvirksomhed, skal fortsat prioriteres.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Rudkjøbing

Direktør, Steno Diabetes Center Sjælland, formand, Den Nationale Videnskabsetiske Medicinske Komité 2
cand.med. (Københavns Uni. 2008), ph.d. i folkesundhed, M.Sc. i sundhedsøkonomi, politik og management (London School of Economics)

Lars Engberg

Fhv. formand, Danske Patienter, fhv. overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1974)

0:000:00