Læger vil bekæmpe ulighed i sundhed med minimumskrav til kommuner og mere forebyggelse

UDSPIL: Vi skal væk fra præmissen om, at der er tale om et nulsumsspil, når vi fordeler opgaver og ressourcer. Det siger lægeformand Camilla Rathcke om nyt udspil, der skal fremtidssikre sundhedsvæsenet. 

Det går ud over fremtidens patienter, hvis politikerne lukker øjnene for udfordringerne i sundhedsvæsenet, siger Camilla Noelle Rathcke. 
Det går ud over fremtidens patienter, hvis politikerne lukker øjnene for udfordringerne i sundhedsvæsenet, siger Camilla Noelle Rathcke. 
Signe Løntoft

Man skal løfte det nære sundhedsvæsen, men uden at tro, at man kan affolke sygehusene.

Camilla Noelle Rathcke
Formand, Lægeforeningen

Eksperter har peget på det i årevis: Et stigende antal patienter vil i de kommende år udhule kvaliteten af sundhedsvæsenet, hvis ikke politikerne tager fat i de strukturelle ubalancer. Trods utålmodighed og fælles opråb fra aktørerne har det dog været småt med meldinger om emnet, siden den nuværende regering tog over i 2019.

Under Folketingets åbningsdebat i oktober vakte statsminister Mette Frederiksen (S) imidlertid reformhåbet til live, da hun stillede i udsigt, at regeringen vil komme med et udspil i 2021.

Det får nu Lægeforeningen til at offentliggøre et nyt udspil, der lægger sig i kølvandet på efterårets opsigtsvækkende fælles udspil fra KL og Danske Regioner. 

Dokumentation

Det vil Lægeforeningen i nyt udspil:
Lægeforeningen offentliggør torsdag et sundhedsudspil med fire overordnede pejlemærker og 16 konkrete forslag til fremtidssikring af sundhedsvæsenet. Udspillet kommer som en del af debatten om den sundhedsaftale, regeringen vil gå i gang med i 2021.

De fire pejlemærker:

● Skab mere nærhed og
sammenhæng
● Bekæmp ulighed i sundhed
● Løft kvaliteten gennem klog
opgavedeling og flere hænder
● Giv plads til faglighed

16 konkrete forslag:

1: Forpligtende kvalitetsplaner for det nære sundhedsvæsen.
2: Speciallægepraksis i alle egne af Danmark.
3: Faglige fora omkring sygehusene.
4: Elektronisk patientoverblik skal være tilgængeligt.
5: Udvidet brug af videokonsultationer.
6: Nationale mål for danske unges alkoholforbrug.
7: Kvaliteten i tilbud til alkohol- og stofmisbrugere skal løftes, og mennesker med dobbeltdiagnose skal have ét samlet behandlingstilbud.
8: Der skal sikres sundhedsfaglig hjælp på psykiatriske bosteder.
9: Somatiske og psykiatriske akutmodtagelser skal samles på én matrikel, så akut syge psykiatriske patienter har adgang til relevant speciallægehjælp.
10: Sundhedsstyrelsen skal vurdere forslag om at ændre i faggruppers virksomhedsområder ud fra centrale kriterier for at give bedre arbejdsdeling.
11: Her og nu-tiltag mod lægemangel i almen praksis.
12: Antallet af hoveduddannelsesforløb i den lægelige videreuddannelse skal øges med 25 procent for at imødegå tiltagende speciallægemangel.
13: Differentieret ret til behandling skal erstatte nuværende behandlingsret.
14: En ny model for tilsyn og læring.
15: Omlægning af den kommunale medfinansiering og nærhedsfinansiering til bloktilskud.
16: Niveauet for regionernes anlægsbudget skal hæves, og der skal afsættes penge til bedre fysiske rammer i det nære sundhedsvæsen. 


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00